łyżki jogurtu greckiego Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia. Dodać trochę soli i wymieszać. Dodać jajko, syrop, pastę waniliową i jogurt. Połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Część masy przelać do kokilki, ułożyć kawałki batonika i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 20-30 minut (u mnie
Poranek na słodkoDzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki. Ciasto zaliczam do mega smacznych i udanych. Myślę ze nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Przepis jest na dużą blaszkę(...)szklanki cukru 2 śnieżki 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego 2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki ) 1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka wiórki lub migdały do posypania ciasta
Kulinarne Fantazje MarioliCiasteczka dla osób nie potrafiących sobie odmówić słodkości a dbających o linię :) Składniki na około 30 ciasteczek: wg przepisu z bloga Moje wypieki 90 g masła
Moja Galeria Smakuwpadnie Wam pod rękę (sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie(...)suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego 2/3 szkl. ziaren (opcjonalnie)- siemię, mak, słonecznik, dynia płatki owsiane, mak, dynia do posypania Wykonanie Zaczyn Dzień przed pieczeniem, wieczorem, mieszamy wszystkie składniki zaczynu. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16h. W Dniu pieczenia - ciasto właściwe Do dużej misy wsypujemy składniki ciasta właściwego i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy kilka minut, do połączenia
Mieszam w Garnkuzależności jak kwaśny jest ser) 6 jajek L aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło
Pyry na GazProsty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do letnich płatków owsianych. Dodać miód, sól i roztopione masło, wymieszać. 2 szklanki mąki przesiać do dużej miski i dodać masę owsiano-drożdżową. Wyrabiać, dodając pozostałą szklankę mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną
Moje domowe kucharzenieniestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim(...)pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi albo pestkami dyni ( Symbio ). Piec ok 65 minut. Studzić na kratce. Smacznego
Słodkości i nie tylkoodstawiamy na około 10 minut do spienienia się drożdży. Do spienionych drożdży dodajemy pozostałą mąkę, płatki owsiane/żytnie, sól, startą marchewkę i roztopione masło. Całość wyrabiamy około 10 minut, wsadzić do miski i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat, chwile wyrabiamy i dzielimy na porcje po około 85 g. Z każdej(...)porcji ciasta formujemy bułeczkę i układamy w formie do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy pozostawiając pomiędzy nimi 1 cm odstęp. Gotowe bułeczki smarujemy rozkłóconym z łyżką wody jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi /żytnimi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do urośnięcia. Bułeczki pieczemy około 30 – 35 minut w piekarniku nagrzanym
MohiellaCzekałam na rabarbar tyle czasu, że teraz kiedy tylko coś chcę upiec od razu sięgam po to warzywo! Spód tego ciasto zaczerpnęłam z "Warzywa", górna część pochodzi z mojej głowy! stanowią przepyszny duet! Batony owsiane z masa rabarbarowa 200 g płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli(...)łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy. Pieczemy ok 30 minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się piecze rabarbar myjemy i kroimy w plasterki nie obierając wcześniej. Wkładamy rabarbar do rondelka, wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż rabarbar
Dzieje kuchennej Wiewiórytrocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy od uduszenia na patelni cebuli. Dukanowcy nie używaja oleju(...)oddzielnego ubijania piany - chleb wychodzi praktycznie identyczny, a znacznie łatwiej się go miesza (otręby odmierzam duuużą łyżką, 6 moich łyżek otrąb owsianych oznacza 200g i po dodaniu otrąb z cebulą mikser z "haczykami" do ciężkiego ciasta ledwo zipał). Kluczową modyfikacją okazał się czas pieczenia. Najpierw wydłużyłem go do ok. 70 minut - było dużo lepiej, ale jeszcze nie idealnie. Kluczowego
Marder&Marder ManufactureJabłecznik pełnoziarnisty Moje małe czarowanie - Jabłecznik z patelni Kuchenne zapiski Edyty - Jabłecznik na spodzie ryżowo- owsianym Sama słodycz i szczypta chili - Jabłecznik z bitą śmietaną Różowa kuchnia - Jabłecznik kwietniowy Lidia - Jabłecznik Słodkie okruszki - Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami Smakołyki Asi - Szarlotka królewska z bitą śmietaną Kulinarna Maniusia - Jabłecznik na zimno Izioni pyszne
Ewusiowe Smakimaraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka..ale może jeszcze kiedyś upiekę jakieś ciasto.Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj. Ja zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść(...)mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła lub margaryny 1 marchewka o wadze około 80g dżem truskawkowy lub malinowy Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,następnie odcisnąć sok.Wszystkie składniki przełożyć do miski. Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki).Zawinąć
Moje domowe kucharzeniePrzepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy. Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej 200g zmielonych na miał płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka suszonego oregano około 10 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy
Pyry na Gazczosnku w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek
SzczyptaSmaQszklanki suszonej żurawiny - sparzyłam ją gorącą wodą i odsączyłam. 2 szklanki mąki typ 650 przesiałam do miski, wsypałam 1/2 szklanki płatków owsianych i dolałam 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Całość wymieszałam i odstawiłam na 15 minut - ciasto na tym etapie jest luźne, ale takie ma być. Po tym czasie dodałam kolejno : łyżkę cukru, łyżeczkę soli i 3 łyżki zakwasu
apetytnapieczenie