ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:206/277)

Pierogi ze śliwkami – kuchnia podkarpacka 119

Pierogi ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Pojedyncze drzewka owocowe w sąsiedztwie wiejskich domów to częsty widok w wioskach okolic Raniżowa na północy Podkarpacia. Wiśnie, śliwy, grusze i jabłonie dawały owoce, które na różne sposoby przerabiano na zimę. Wykorzystywano je również na bieżąco, przygotowując w taki sposób, by stanowiły pełnowartościowe danie obiadowe. Z jednej strony było to oszczędne wykorzystanie darów ziemi(...)Posuch, której nie zdążyłam poznać. Takie pierogi podawało się niegdyś polane śmietaną wymieszaną z cukrem, albo okraszone roztopionym masłem. Pierogi ze śliwkami - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 30 śliwek węgierek przekrojonych na pół kilka łyżek cukru Dodatkowo

Trzeci talerz
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 226

klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal(...)piecyk i trzymałam chleb w środku 3 minuty przy zamkniętych drzwiczkach i 2 minuty przy uchylonych. Studziłam na kratce i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu Przepysznie smakuje z dżemem owocowym Chleb bardzo fajnie smakuje z dżemem owocowym (będzie przepis), jak również z salsą z ogórka kiszonego i pomidorów suszonych. Przepis na salsę niebawem :) Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Chleb owsiany na zakwasie z suszonym jabłkiem i nasionami chia 226

klarowanym i wysypałam płatkami owsianymi Przelałam masę chlebową. Przykryłam folią spożywczą Nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włączyłam tylko opcję lampki. Wstawiłam foremkę na 2 godziny, żeby ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość. Po 1 godzinie sprawdziłam, czy chleb urósł na tyle, że zbliża się do folii. Jeśli widzę, że chleb zaczyna dotykać folii, zdejmuję ją i nadal(...)piecyk i trzymałam chleb w środku 3 minuty przy zamkniętych drzwiczkach i 2 minuty przy uchylonych. Studziłam na kratce i kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu Przepysznie smakuje z dżemem owocowym Chleb bardzo fajnie smakuje z dżemem owocowym (będzie przepis), jak również z salsą z ogórka kiszonego i pomidorów suszonych. Przepis na salsę niebawem :) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? Najlepsza Pizza w mieście – I LOVE PIZZA 215

półki wykonane z drewnianych skrzynek na owoce potęgują wrażenie konkretnego klimatu. Dodatkowo można tam również kupić włoskie produkty. Wnętrze w przyjemnym prowansalskim klimacie Włoskie produkty na półkach ze skrzyń owocowych A teraz przejdźmy do samej pizzy, w końcu to nasz gwóźdź programu. I love Pizza to pierwsze miejsce, w którym jadłam pizzę bez niczego, to znaczy bez dodatku ketchupu, sosu(...)czymś innym. To co widzicie u mnie na zdjęciach to pizza: I love pizza (z rukolą) i pizza alpejska (z salami i białym sosem). Pizza jest na cienkim cieście, przygotowywana jest na naszych oczach i co najważniejsze wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, przez co jej smak jest jeszcze lepszy. Pizza nie zawsze jest idealna, czasem nierówno się zarumieni

Relaxtime
Wina na Wigilię 103

winach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi(...)Riesling 2011 od Maurice Schuellera, AOC Alsace. W tej położonej w samym sercu Alzacji winnicy od kilkuset lat powstają doskonałe wina. Riesling jest świeży i rześki. Dominują w nim owocowo- mineralne aromaty. Kwasowość jest dobrze zrównoważona. Dzięki temu wino powinno smakować również amatorom „ nieco mniej wytrawnych smaków”. (Wino do nabycia w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata

królestwo garów
Lekkie ciasto bananowo-jogurtowe a la sernik bez sera 534

ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi. Składniki: 350g naturalnego jogurtu greckiego 50g cukru do wypieków 2 jaja 1 banan 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka(...)oraz posypać kokosem. Wspaniale smakuje na zimno z dodatkiem herbaty wiśniowej  BIFIX Owoce wiśni zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i soli mineralnych, a także kwasy owocowe, które wspomagają pracę układu trawiennego oraz pobudzają przemianę materii. Zawarte w wiśniach pektyny wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Wiśnie są także źródłem bioflawonoidów, które, ze względu na swoje właściwości

Z Kuchni Do Kuchni
Powidła śliwkowe 157

przypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam(...)drewnianą łyżką Kiedy śliwki pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami  ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam

Proste Potrawy
HISZPAŃSKIE FILLOAS Z TWAROGIEM I FIGAMI – kuchnia hiszpańska 123

W swojej kuchni uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi, które już za mną, jak i tymi, które dopiero na liście marzeń! Dziś w taką kulinarną

Ostra na Słodko
Słodkie środy - Muffiny kokosowe z rabarbarem i truskawkami 95

rabarbarem na naszym blogu, a w weekend pachniało nimi na festynie. Dziś dla Was wypiek, który podbił serducha i podniebienia uczestników festynu w przedszkolu mojej córeczki. Puszyste, mięciutkie i owocowe muffiny pod słodziutką kruszonką idealnie podkreślały kwaskowy rabarbar królujący o tej porze roku. Czy warto skusić się na taki grzeszek ? zapewniam Was, że tak :) Przepis podaję na 24 sztuki, oczywiście(...)wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski przelewamy mleczko kokosowe, jogurt naturalny, olej i wbijamy jajka - mieszamy.  Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy.  Papilotki na muffiny wypełniamy ciastem do około 3/4  ich wysokości . Na wierzch nakładamy pokrojony rabarbar i truskawki Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder - rozcieramy placach do uzyskania kruszonki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort owocowy straciatella 258

Nie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z

Szefowa kuchni
Tunel 130

sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą(...)być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw  zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę i wstawiam na 12 godz do lodówki.  A potem mogę z moim ślubnym już tylko konsumować ten specjał przy filiżance kawy

Ciasteczkowy Potwór
Kawa malinowo-różana z białą czekoladą 203

staram się ten czas bez niego wykorzystać jak najlepiej. Sprzątam i piorę, żebyśmy, gdy już uda nam się wyrwać razem kilka chwil, mogli spędzić je na czymś przyjemniejszym. Piekę ciasta i przygotowuję desery, żeby chłopakowi (i sobie też - nie oszukujmy się) osłodzić to ciężkie życie. A w między czasie robię sobie kawę... Żeby nie było wątpliwości - C. też kawę lubi(...)chęci, zaczynam kombinować. Tak powstała kawa malinowo-różana z białą czekoladą - prawdziwa uczta, tylko dla koneserów. Ta kawa smakuje obłędnie! Nie jest zbyt mocna, trochę słodka, lekko kwaskowata, cudownie owocowa, z delikatną kwiatową nutą. Żadna kobieta się jej nie oprze! Jeśli więc chcielibyście zaskoczyć swoją lepszą połówkę kawką o piątej po południu, szczególnie w środę za dwa tygodnie, ta nada

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Kubuś 182

czas miksując. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Dno formy o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa Kubusiowa: 1 l soku przecierowego Kubuś 3 budynie śmietankowe bez cukru 200 g masła(...)Wykonanie - na wystudzony biszkopt wyłożyć krem przecierowy, wyrównać. Odłożyć do stężenia. Na stężony krem wyłożyć schłodzoną masę śmietankowo - serową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą lub owocowymi posypkami. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jednoporcjowe ciasto fasolowe z truskawkami 168

Sezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia

Truskawkowa Fiesta
Puchate racuchy na maślance (bez drożdży) 212

nogach, to już nie pamiętam Na Etno Bazar znajdziecie oczywiście też wiele innych ciekawych produktów. Polecam Wam np. wspomniane w przepisie mango w lekkim syropie czy pyszną herbatę owocową jabłka w cynamonie . A jeśli tak jak ja lubicie sypane herbaty czy mieloną kawę, to warto zaopatrzyć się w zaparzacz do kawy, herbaty i ziół . Uwielbiam go! Idealny dla dwóch osób(...)miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście). Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć

Słodkie okruszki
Dietetyczne muffinki owsiane z owocami 139

świetnie sprawdzą się na diecie, albo jako lżejsza przekąska. Bardzo lubię takie muffinki, a że zbliża się sezon na świeże owoce powoli testuje różne przepisy i nastawiam się na owocowe wypieki :) W tym przepisie użyłam jeszcze resztki znalezionych w zamrażalniku owoców leśnych, ale sprawdzą się każde inne a najlepiej te świeże np. truskawki lub maliny :) Muffinki przypominają trochę owsiankę, można(...)dodać nasiona chia. W osobnej misce połączyć ze sobą roztrzepane jajko, jogurt grecki i miód. Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać owoce. Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych) do około 2/3 wysokości. Piec przez ok. 30 minut. Smacznego. *Płatków można w ogóle nie miksować, albo użyć drobniejszych płatków owsianych błyskawicznych

Healthy food explorer
Rola pieczywa żytniego w odżywianiu człowieka 205

tego jak drobno zostanie zmielone i oczyszczone ziarno uzyskamy odpowiedni typ mąki. Im mąka ciemniejsza tym zawiera więcej składników odżywczych, a jak wiadomo najwięcej ich znajduje się w okrywie owocowo-nasiennej. Mąki o wyższym typie są bogatsze w cenne dla naszego zdrowia składniki. Jeśli chodzi o mąke żytnią to mamy jasną (zaczynająca się od typ 800) przeznaczona do wypieku pieczywa(...)przez nas pokarmów i utrzymanie szczupłej sylwetki. Pieczywo żytnie produkowane na naturalnych zakwasach jest zdrowe. Nie wszyscy wiedzą, że podczas fermentacji (a dokładniej mlekowej) jaka zachodzi w cieście tworzy sie kwas foliowy (naturalny czynnik antymiażdżycowy), którego nam bardzo brakuje w codziennej diecie. Warto również wspomnieć, że kwas mlekowy zawarty w pieczywie na zakwasie jest bezpieczny dla ludzi

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Lekkie pierożki borówkowe 129

ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest(...)wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla owocowy smak i dodaje słodkości. Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka jeśli bardzo lubimy słodkie - 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy i polewamy pierogi. Pycha! Smacznego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pieczone pierogi z jabłkami i rodzynkami 147

Pierogi zarówno na obiad - gorące, najlepiej z zupą owocową lub słodką dyniową, jak i do śniadaniówki - na zimno. Jakie są? Słodkie, ale nie za słodkie. Fajna odmiana po ruskich, grzybowych czy z mięsem.  Składniki: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Składniki nadzienia(...)dodać rodzynki i zestawić z palnika, dodać ew. imbir lub cynamon do smaku. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć

Rodzinka w kuchni
Tarta z budyniem jaglanym i agrestem 153

Co prawda agrest nie pochodzi z mojego ogrodu, ale również jest bardzo smaczny! Uwielbiam tarty, a z budyniem jaglanym jest rewelacyjna! Całość świetnie się komponuję, polecam

Truskawkowa Fiesta
Sałatka owocowa 129

małe, które jeszcze o jabłku i bananie, jak i to większe, które już dba o linię i stanowczo pilnuje wagi, co by "nie zboczyła" tuż przed wakacjami. Sałatka owocowa, podana w misie z arbuza na pewno się spodoba. A jeśli jednak potrzebujecie troszkę rozpusty na Dzień Dziecka, to wystarczy dodać po gałce ulubionych lodów do każdej porcji. Ja takim deserem(...)oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny z nektarynkami 221

Słowo daję, te muffiny są boskie! Miękkie i puszyste z owocowym nadzieniem <3 Na pewno zasmakują każdemu wielbicielowi słodkich wypieków. Zrobiłam je dosyć niespodziewanie i spontanicznie, bo w planie miałam upieczenie innych babeczek, które ostatnio bardzo zasmakowały mojemu mężowi. Po przygotowaniu wszystkich składników okazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami(...)płatków migdałów).  Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej

Ze smakiem i z pasją
Żegnamy truskawy 170

się niestety skończyły) i ukręcić pierożki!  Osobiście nie przepadam za pierogami z owocami. Jestem wierna ruskim, ewentualnie toleruję te wigilijne z grzybami i kapustą. Ogólnie nie darzę sympatią owocowych obiadów- może to trauma z przedszkola, gdzie raczyli nas szarą zupą wiśniową, a może po prostu jestem mięsożerna. A właściwie ziemniakożerna, bo jeśli w obiedzie jest ziemniak to jestem(...)Mąkę przesiewamy, dosypujemy sól, dodajemy żółtka i masło. Zarabiamy nożem. Teraz czas ubrudzić ręce, więc warto mieć przygotowaną gorącą wodę w jednej szklance i trochę mąki w drugiej. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite i sprężyste, a po przekrojeniu porowate. Trochę to trwa i trzeba mieć dobre wyczucie w dodawaniu wody. Kiedy ciasto jest już gładkie odkrawamy porcję

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania