marzenia kieruję ku Tajlandii, która dopiero w planach ( Chiny już odkreślone z listy marzeń! ). Inspirując się kuchnią azjatycką przygotowałam dla Was przepis na przepyszne SATAYE Z KURCZAKA Z SOSEM ORZECHOWYM. Danie znane, popularne, łatwe do zrobienia i przede wszystkim pyszne! Przygotowałam je jednak w nietypowy sposób, a w moich kuchennych wojażach pomógł mi nowy sprzęt – FRYTKOWNICA BEZTŁUSZCZOWA SAF21 marki(...)muffiny czy małe ciasta! Ograniczyć nas może tylko wyobraźnia! Frytkownica beztłuszczowa PRIME3 dostępna TUTAJ SKŁADNIKI: MARYNATA: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * sos sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * olej sezamowy – 3-4 łyżki SOS ORZECHOWY: * mleczko kokosowe
Ostra na Słodkobezpośrednio na gazie. Na ostudzone ciasto wylałam polewę, położyłam na wierzchu orzechy. Ciasto moim zdaniem najlepsze jest na następny dzień. Robi się bardziej zwarte. W smaku podobne do brownies, ale delikatniejsze. Dla nutello i czekolado–żerców idealne! Komentarze m.dawid 2010/01/17 09:47:56 Najlepsze życzenia!!!!!!! samych słodko- orzechowych dni :) Mnie od rana po głowie chodzi właśnie nutella -ale tłumacze sobie
Zdrowa Kuchnia SowyOrzechowiec bez pieczenia to przepyszne ciasto idealne dla wielbicieli słodkich smaków, efektowny deser w sam raz na domowe przyjęcia lub świąteczny stół. Ciasto na bazie herbatników przełożone masą budyniową i warstwą orzechów w karmelu smakuje obłędnie, może być znakomitym dodatkiem do kawy nie tylko dla amatorów słodkości. składniki na formę 26 cm x 26 cm masa budyniowa(...)mleka 6 łyżek cukru kryształu 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru ( po 35 g ) 250 g serka mascarpone masa orzechowa 200 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek miodu 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli dodatkowo około 20 sztuk kakaowych herbatników ciemnych około 20 sztuk kakaowych herbatników jasnych przepis Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową
Smakowite Danialodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz(...)długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki oblałam gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną mleka i posypałam poszatkowaną gorzką czekoladą. Podobne przepisy: Muffiny z bananem i masłem orzechowym Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami Muffiny dyniowe
Kardamonovylodówce. Zagoniłam córkę do mieszania składników, potem do nakładania ciasta. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Co 30 sekund lądowała przy piekarniku, żeby sprawdzić czy babeczki rosną. Zdecydowanie urosły. Tzn. finalnie nie wyszły jakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz(...)długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wykładamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut lub do suchego patyczka. Moje babeczki oblałam gorzką czekoladą roztopioną z odrobiną mleka i posypałam poszatkowaną gorzką czekoladą. Podobne przepisy: Muffiny z bananem i masłem orzechowym Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami Muffiny dyniowe
KardamonovyZapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz
Tajemnice Smakuinne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami i kruszonką Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Watruszki - rosyjskie buleczki z serem Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 100g szklanki
Obiad gotowyNiejeden z jej przepisów w moim blogu znajdziecie. Tego jestem pewna. Dziś ciasto proste w wykonaniu. Delikatne, pyszne, średnio zawstydzające. Bo upiekłam je zachwycona po biurowej degustacji i wyszło. Tak samo pyszne. Przed którąś z minionych Wielkanocy to było, stąd moja dzisiejsza propozycja. Szukam pomysłu na ciasto, przy którym pomimo postnego Wielkiego Piątku, usiądziemy na chwilę razem, zatrzymamy się. Składniki(...)kawy. Gdy zastygnie - możemy rozpocząć degustację. Ciasto nabiera wilgotności na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce, ale po upieczeniu, w wersji nieco bardziej suchej również bardzo mi odpowiada. Do kawałeczka na talerzyku, w filiżance koniecznie kawa. Mocna, słodka i bez mleka tym razem. Prosty wypiek, ale kompozycja smaków - kawowego, orzechowego, czekoladowego i morelowego, zaskakuje. Ja uważam, że jest
Kronika Piekarnikakombinacja, polecam! Składniki na Rogale z orzechowo-kakaowym nadzieniem: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 100 g cukru 1 jajko 200 ml ciepłego mleka 60 g roztopionego letniego masła szczypta soli Przesianą mąkę łączymy z drożdżami, cukrem, jajkiem, ciepłym mlekiem oraz masłem, dodajemy sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10-15 minut), gotowe oprószamy
Rozpustne gotowaniezdrowe dyniowe kulki mocy! Były już ciasta , babeczki , zupy i cała masa makaronów z sosami dyniowymi . A czy robiliście już magiczne kuleczki na dwa kęsy z dodatkiem dyni? Przepis jest bardzo prosty, wydajny i zajmuje niewiele czasu. Same naturalne składniki, które zwłaszcza jesienią z pewnością macie w domu. Dynia, masło orzechowe, cynamon, pestki, miód i czekolada – jesienny must have
Słodkie Gotowaniewarty wypróbowania! Podczas świątecznego wypiekania zwłaszcza drożdżowych ciast pozostaje mi dużo białek. Wykorzystuję je do kokosowych ciastek , które przypominają choinkę. Są to proste świąteczne ciastka posypane liofilizowana (co to za trudny wyraz do wypowiedzenia!) truskawkami. Prawda, że fajne? W tygodniu upiekłam całkiem inne ciastka bezowe niż te powyżej mianowicie ciastka bezowo – orzechowe przełożone lekkim krem z mascarpone.Te ciastka
codojedzeniawykonana kaszka) zawiera 3792mg/kg antyoksydantów. naturalny słodko-orzechowy smak; idealna na polentę, do pysznych kluseczek oraz do panierowania ryb; Mąkę z niebieskiej kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów. idealna do tortilli, ciast, naleśników, chlebów i makaronów; produkt bezglutenowy. Popcorn
Słodkie okruszkiczekoladowe Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto owsiane Ciasto pomarańczowe bez mąki Keks 2016 Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Murzynek Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Moja smaczna kuchniamasą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa
Smakołyki Asidziwnego, przecież kremowa, delikatna masa serowa, mocno orzechowy, kruchy spód i taka sama kruszonka muszą smakować świetnie :) Lubimy takie smaki ;) Polecam! Ps. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie http://www.burco.pl/konkurs/ . Łatwy i przyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru
Domowa cukiernia Ewymojej wiedzy, powinna chrupać z wierzchu. Lody orzechowe nie koniecznie pasowały do całości, wybrała bym neutralne waniliowe lub śmietankowe, ewentualnie kwaskowaty sorbet z truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki
kolorowotorcikowokokosowej 30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej 30g wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic w rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy
Czarnawisienkawyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy. W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy, przykrywamy orzechowym blatem. Dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Odstawiamy
Gotowanie moimi oczamidłońmi tak, aby cały cukierek był pokryty ciastem. Układamy na wyłożonych papierem blaszkach. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175'C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, inaczej połamią się przy przekładaniu. SMACZNEGO! P.S. Karmelki mogą być w różnych smakach, wtedy ciasteczka nabiorą innego charakteru, a z karmelkami orzechowymi możemy dodać do nich orzeszków np macadamia
Luźna Kuchniabyłoby zbyt ciężką pracą:), dlatego formuję z ciasta małe kuleczki - ok. 1 cm. Kulki okładać na blasze do pieczenia, a następnie za pomocą widelczyka deserowego odciskać w nich wgłębienia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc
KUCHARNIA