Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem(...)dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Najlepiej rozłożyć ciasto palcami, do wałka będzie się za mocno kleić. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Na 3 placek wyłożyć masę orzechową i piec w tej samej temperaturze około 15 minut, aż orzechy się zrumienią. Wystudzić. Masa orzechowa: miód, cukier, masło oraz
My simple kitchenwaniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok 10 minut. Rozwałkować na okrąg o średnicy(...)Zmiksować z serkiem. Przełożyć na jeden blat i wyrównać. Przykryć drugim blatem. Masa orzechowa: 200 g serka kremowego, śmietankowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżeczka miodu Składniki zmiksować i przełożyć na wierzch ciasta. Wyrównać i posypać kakao. Schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogRolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami(...)OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego 1/2 słoiczka ulubionego dżemu Dodatkowo : posiekane orzechy laskowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okazji do niedzielnej kawy, czy herbaty. Smakuje małym i dużym. Znika w tempie ekspresowym! :) Potrzebujemy: Spód: 160 g pokruszonych czekoladowych herbatników 40 g roztopionego masła lub oleju kokosowego Warstwa orzechowa: 2/3 szklanki golden syrupu/syropu kukurydzianego/melasy trzcinowej 1 łyżka brązowego cukru 2 jaja 1/3 szklanki roztopionego masła lub oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)Ponadto: cukier puder połówki orzechów włoskich Pokruszone herbatniki mieszamy razem z roztopionym tłuszczem i wykładamy tą masą formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma o średnicy 24 cm). Kiedy spód ciasta mamy wyrównany, zabieramy się za dalszą część przygotowywania sernika. Orzechy lekko siekamy. W rondelku umieszczamy golden syrup, cukier, jaja, roztopione masło, sól i wanilię. Całość mieszamy ze sobą, aby jajko
MamaOskarkakrem, w którego skład również wchodzi masło orzechowe. Jak to w przekładach książek bywa znowu wyłapałam błąd w przepisie, ale jakoś mnie to nie przeraża, bo kiedy ktoś spędza trochę czasu w kuchni to przepisy czyta na logikę i tu wg mnie wsypanie 1/4 szklanki sody oczyszczonej byłoby oczywistym spieprzeniem całego ciasta, dlatego ograniczyłam się do 1/4 łyżeczki(...)mierzyłam czasu, ale dłużej niż 5 minut na pewno nie schodzi. Jeśli chodzi o ciasto, tu będzie prosto. Do jednej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie sypkie składniki, a do drugiej miski włożyłam miękkie masło, zmiksowałam mikserem na tak zwany puch, dołożyłam masło orzechowe nadal miksując i wsypałam cukier miksując do momentu rozpuszczenia się cukru oczywiście cukier nie rozpuścił się całkowicie
Blondynka Gotujemarketach. Przede wszystkim domowe wypieki nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczów roślinnych czy nadmiaru środków spulchniających. Ciasteczka orzechowe własnej roboty to pyszność, którą warto polecić. Agata sugeruje, że jeśli nie przepadamy za owocowym aromatem, pomińmy dodatek skórki z pomarańczy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez całą noc, otrzymamy w ten sposób bardziej zwarte ciasto, które po wyciągnięciu z lodówki(...)kroić nożem tylko wrzucamy do naczynia i siekamy 5s/ obroty 5, dodajemy pozostałe składniki ucieramy 30s/obroty 5. Wyjmujemy ciasto z termomixa i zagniatamy w wałek o grubości mniej więcej 3-4 cm. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Przepis na Orzechowe ciasteczka w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Orzechowe ciasteczka chrup chrup pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.plmiło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres szybko minął, a po zobaczeniu efektu końcowego odzyskałam całą radość i satysfakcję z tej pracy. Muszę przyznać, że jestem z siebie dumna. Kakaowy spód pięknie wyrósł i świetnie dopasował się do delikatnej masy sernika. Jagodowy(...)pieczenia. W oddzielnym naczyniu miksujemy jajka z dodatkiem soli i ksylitolu. Stopniowo, nie przestając miksować, dodajemy suche składniki, a na koniec banana oraz masło orzechowe. Do całości dolewamy mleko. Powinno postać gęste ciasto. Przelewamy je do okrągłej tortownicy (wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką/płatkami jaglanymi). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. W razie gdyby
Kuchnia Elliesmaku rogalików - kruchych, tych trzymanych w świątecznej puszce. Wracam ze sporą dawką energii, na nadchodzące chłodniejsze dni. Dzisiejszy wypiek jest rewelacyjny, w kategorii ciast niskowęglowych oczywiście. Miękki, długo świeży, zdecydowanie kakaowy, korzenny i orzechowy. Zastosowałam mieszankę do wypieków z Podketo.pl i po raz kolejny cieszę się, że miałam ją pod ręką. Polecam wszystkim na diecie niskowęglowej
Kronika PiekarnikaIdealne lody orzechowe domowej roboty na upalne dni i nie tylko!!. Uwielbiamy lody, ale zrobione samemu są najlepsze!! Nie potrzeba żadnej maszyny do ich wykonania, aby
Olcia gotuje!Czekoladowe masło orzechowe z miodem Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy “ziemnymi”? Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak do końca orzeszki, tylko
Tajemnice SmakuSkładniki: 1/2 szkl masła orzechowego 1 szkl orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych, górskich 2 bardzo dojrzałe banany, średniej wielkości 2 łyżki rumu, opcjonalnie Przygotowanie: Banany
czarrna od kuchniPrzedstawiam tort dla wybrednych... Czekoladowy biszkopt przełożony kremem na bazie masła orzechowego ( uwielbiam) i masą śmietanowo-kokosową obsypany posiekaną gorzką czekoladą. Pycha... W mojej kuchni królują zdrowe słodycze, ale zdarzają się wyjatkowe okazje, które pozwalają mi zaszaleć. Świętując czwarte urodziny mojego syna -fana dinozaurów, (ośmieliłabym się nawet powiedzieć psychofana) powstał cudowny tort. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 5 jajek w temperaturze(...)zostac suche) Piekę 35 minut w 160 stopnia C. Od razu po upieczeniu upuszczam ciasto na podłogę( z wysokości ok. pół metra), dzieki temu ciasto nie opada. Studzę w uchylonym piekarniku. KREM ORZECHOWY: (na jedną warstwę i obłożenie tortu) SKŁADNIKI: 250g. masła orzechowego 400 ml. śmietanki kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu tabliczka gorzkiej czekolady
Upiecz sobie babeczkęZdrowszy, z o połowę mniejszą kalorycznością niż jego oryginalna wersja. Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy. Najlepszy na drugi dzień. Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie. Nie da się nie pokochać tego ciasta. Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu(...)waniliowe 2 łyżki erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. kaszy mannej Polewa orzechowa: 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody Przygotowanie: W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i pieczemy
Czarnawisienka2x40g); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka
In my kitchenpłatki jaglane, nasiona babki płesznika, nasiona słonecznika i spirulinę. Do rondelka przełóż miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Całość podgrzewaj, aż do połączenia się składników. Do produktów suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj dokładnie. Blachę natłuść olejem kokosowym. Wyłóż na nią składniki ciasta, uciskając mocno ręką lub łyżką – ciasto powinno pokryć całą powierzchnię blachy. Im mocniej uciśniesz ciasto do formy(...)minut. Daktyle odsącz, zostawiając wodę w misce. Następnie przełóż je do naczynia malaksera, dodaj masło orzechowe i sół himalajską. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodawaj wodę z daktyli. Masapowinna mieć lekko płynną konsystencję. Gotową masę daktylową przełóż na spód ciasta, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki na ok. 1h. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego Artykuł Bezglutenowa
365 dni dookoła kuchni