makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów włoskich - 1/2 buteleczki aromatu migdałowego - 3 łyżki miodu - 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać. Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę! Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy
SMYKWKUCHNISnickers Składniki na formę o średnicy 16 cm Ciasto: 90 g mąki z ciecierzycy 90 g mąki orkiszowej 60 g roztopionego oleju kokosowego łyżka miodu szczypta soli łyżka erytrolu Krem: 200 g daktyli suszonych 100 g orzechów włoskich 60 g oleju kokosowego łyżka masła orzechowego Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka roślinnego łyżka oleju kokosowego Sposób wykonania: Daktyle(...)upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Daktyle odcedź z wody. Następnie przełóż je do misy malaksera, dodaj orzechy, masło orzechowe oraz olej kokosowy. Całość zmiksuj, aby powstała jednorodna masa. Gotową masę przełóż na wystudzony spód i rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem oraz łyżką oleju kokosowego. Wymieszaj dokładnie. Na koniec ciasto polej
365 dni dookoła kuchniTort orzechowo – kawowy to przepyszny tort z orzechowym biszkoptem, frużeliną wiśniową i kremem z kawą. Tort orzechowy z kremem kawowym był moim słodkim prezentem dla mamy męża. Muszę powiedzieć, że ten tort najlepiej mi smakował 2 dni po tynkowaniu! Przekładałam go kremem kawowym w piątek. W sobotę dekorowałam, a w niedzielę podaliśmy go na stół. Był pyszny, ale dopiero(...)składamy tort (przekładamy biszkopt kremem). 3 dzień: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. 4 dzień: Tort orzechowo – kawowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE
Słodki Pomysłpełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym. Czy jest lepsza? Smak prawdziwej jest nie do podrobienia, ale mimo to jest przepyszna! Świetny zamiennik tradycyjnego ciasta. Mnie kupiła
Poezja smakupieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym i masłem orzechowym. Drugie śniadanie: Kanapki z pastą z tofu i suszonych pomidorów z ogórkiem małosolnym(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec
365 dni dookoła kuchnibudyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na 3 części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować
Banana Smilesmleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł i orzechowej bezy. Proste ale pyszne. *foremka 25*24 cm Składniki: na ciasto: 350 g maki 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoczuć wszechogarniającą słodycz, a to wszystko dzięki masie “kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej(...)między czasie odsączam daktyle pozostawiając około 100ml wody. 11 Daktyle miksuję na gładką masę z masłem orzechowym i 50ml wody po daktylach. Jeśli masa będzie za gęsta dodaję jeszcze odrobinę wody. Ma mieć konsystencję gęstego, gładkiego karmelu. 12 Piekarnik ustawiam na 180ºC Ciasto wyciągam z lodówki, rozpłaszczam ręką na papierze do pieczenia, przykrywam folią i rozwałkowuję aż będzie miało
Book of spellsmój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal(...)około 1 godzinę. W między czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy mleczko i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Z jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład ro bimy rulon, który przyklejamy
Health-Fit-Lifeczekolady w muffinkach oraz nieco słony krem orzechowy na bazie słodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody
Ciasta z tradycjamiorzechowym Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym to kolejna odsłona keto muffinek na blogu. Mocno czekoladowe i wypełnione masłem orzechowym, ponadto nie zawierają cukru i są bezglutenowe Uwielbiam muffinki, o czym łatwo możecie się przekonać zaglądając pod tę kategorię. Keto pudding chia orzechowy Pudding chia orzechowy to zdrowy, smaczny, a na dodatek wyjątkowo efektowny deser! Dodatek masła orzechowego(...)cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Zobacz również >> Keto słodycze
WegePrzepiswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Brunetka w kuchni . Ciasta są rewelacyjne i już podczas pieczenia - pachną tak cudownie, że trudno im się oprzeć. Świetnie łączą w sobie płatki owsiane, masło orzechowe i pyszną czekoladę. Zresztą co ja będę pisała...? Sami się przekonajcie, bo są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)użyłam nadziewanej) Dodatkowo: M&M'sy Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać masło orzechowe, jajko i po wymieszaniu - aromat waniliowy/śmietankowy. Następnie masę należy dokładnie połączyć z mąką i na końcu - z płatkami. Czekoladę posiekać i wmieszać do reszty składników. Z ciasta formować kulki - odrobinę większe od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczać i układać (w sporych odstępach
Di gotujetego przepisu. Pamiętajcie, że jeśli chcecie nadziać pączki kremem – należy przygotować kremy dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Jako że ciasta na pączki luksusowe jest sporo, polecam zagniatać je mikserem stojącym – ciasto musi być porządnie wyrobione. Z przepisu wychodzi ok. 24-26 pączków, więc podzielicie się tą słodką radością z rodziną, przyjaciółmi czy sąsiadami, ale jeśli(...)wmiesza). Piekarnik nagrzewamy do 40 stopni i wyłączamy. Wstawiamy tam misę przykrytą ściereczką i zostawiamy na 1-1,5h. Po tym czasie uderzamy wyrośnięte ciasto pięścią w celu odgazowania. Chwilę ugniatamy w rękach. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze ok. 70-75 g. U mnie wyszło 26 sztuk. Jeśli chcemy nadziewać pączki od razu konfiturą, to spłaszamy i nakładamy nadzienie
Poezja smakugórkę. To ciasto jest genialne na wynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć
Z Kuchni Do Kuchniwyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem - muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek
Smakołyki Bereniki