ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:26/216)

Ciabatta z suszonymi pomidorami 149

dlatego taki mają spłaszczony kształt. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej 1 i 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg drożdży 3  łyżki oliwy od pomidorów 8 pomidorów suszonych 1 garść(...)godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu biga, dosypuję mąkę, pszenną i orkiszową dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie. Na końcu dodaję pokrojone pomidory suszone, pokrojone oliwki i mieszam już

wesoła kuchnia
Drożdżówki z wiśniami i cynamonową kruszonką 174

podwieczorek do kawy. Nie otulałam wiśni ciastem, ale pozostawiłam je na wierzchu i posypałam kruszonką. Nie tylko ładnie się prezentowały, ale wisienki dobrze się trzymały. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej+1 łyżka   (320 g mąki 700 i 100 g mąki 2000) 180g mleka 50 g masła 3 łyżki cukru 2 jajka 1 op. drożdży instant 1/4 łyżeczki(...)soli około 300 g wiśni  Składniki na kruszonkę: 50 g mąki orkiszowej 25 g cukru 25 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu   Wykonanie: mleko lekko podgrzać w rodelku, 0dodać masło, by zmiękło. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe i wyrobić elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość zagnieść

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 179

godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 350 g mąki orkiszowej typ 630 - 300 g mąki pszennej chlebowej - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową , pszenną

SMYKWKUCHNI
Ciasto piernikowe z burakiem 137

wierzchu polewa bardzo czekoladowa i mały dietetyczny grzeszek - kolorowe posypki. Wybaczcie mi, ale nie mogłam się powstrzymać - są urocze! A ciasto finalnie wygląda bardzo zimowo i bardzo świątecznie. Czyż nie?  Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej  2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej płynne) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)soli Buraka ścieramy na tarce o małych oczkach. Do jednej miski przesypujemy składniki suche: mąkę orkiszową, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia.  Dodajemy olej rzepakowy, miód lipowy, zmiksowane jajka, buraka oraz masło orzechowe.  Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstego ciastaCiasto przelewamy do prostokątnej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy

Kuchnia Ellie
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 153

jego samodzielne przygotowanie. Moja dzisiejsza wersja jest jednak nieco inna. Po pierwsze, bazuje na moim ukochanym portugalskim Porto, a po drugie, wykorzystałem go do przełożenia nietypowego ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie(...)syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej

Food Square
Orkiszowa tarta rustykalna z rabarbarem 121

rabarbaru – ok. 5 łyżek erytrytolu – kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili dodaj śmietanę. Ciasto zagniataj szybko i krótko. Uformuj gładką kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 15- 30 min. Nadzienie: Rabarbar umyj(...)Włóż do miski i wymieszaj z erytrytolem i sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a ciasto rozwałkuj na stolnicy (ewentualnie podsyp mąką, aby się nie przykleiło). Na środku ciasta ułóż rabarbar zostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu. Zwiń ciasto na rabarbar i piecz przez ok. 30-35 min. Zjadaj ze smakiem. Wartość odżywcza Kalorie: 1787 kcal Białka

Mrs. Endorfina
ciasto piernikowe Gargamel wg s. Anastazji 145

składniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy(...)ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wkładkę: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 4 jajka

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO JOGURTOWE NA OLEJU, Z OWOCAMI 364

Pyszne, lekkie ciasto z sezonowymi owocami. W mojej wersji z morelami, które nadają lekko kwaskowy posmak.Ciasto godne wypróbowania. Gorąco polecam. Następnym razem użyję tylko mniej sody, była zbyt wyczuwalna. Znalezione tutaj .  Składniki: 500g mąki orkiszowej 700 600g jogurtu greckiego 3/4 szkl.ksylitolu (lub cukru trzcinowego) 1 duże jajko 160 ml oleju sok wyciśnięty 1 cytryny 2 łyżeczki sody ( proponuję dać(...)misce wymieszać rózgą olej,jajko,ksylitol i sok z cytryny, do połączenia składników. Dodać jogurt i wymieszać, następnie dodać mąkę i sodę ( ja następnym razem użyję jej trochę mniej, ciasto co prawda super wyrosło, ale soda jest troszkę za bardzo wyczuwalna). Ciasto dokładnie wymieszać , będzie dość gęste, moje było super gładkie, ale może też wyjść lekko zważone- w niczym

Smaczne Zdrowe
Fit murzynek bananowy z karobem słodzony miodem 198

Zostały mi mocno dojrzałe banany, na które nie miałam pomysłu, więc stwierdziłam, że najlepiej będzie przerobić je na ciasto. Wyszukałam taki przepis na puszystego murzynka i przerobiłam go trochę pod siebie, dodając karob, mąkę orkiszową i migdały :) W wersji z kakao pewnie też byłoby pyszne. Mimo dodatku bananów i mąki pełnoziarnistej wychodzi bardzo puszyste. Ja upiekłam to ciasto w małej

FitKot
Bułki orkiszowe z ziarenkami 184

konfiturą, lub na konkretnie. Jak kto lubi. Smacznego poniedziałku Kochani!   Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka Składniki na ciasto: 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA 1 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 50 g roztopionego masła 300 ml ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki pestek dyni * 2 łyżeczki nasion chia

Trufelkowo
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 152

wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 3 łyżki (45 ml) oleju z ziołami spod pomidorów 1 opakowanie (7 g drożdży) 1 łyżeczka(...)wodę i wyrabiać przez 5-10 min, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z hakiem). 4) Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości. 5) Po tym czasie, ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt

Fitsweet.me
Kulkowy chlebek optymalny z grana padano i ziołami włoskimi 189

śpieszy, można leniuchować do woli o ile pogoda nam pozwoli, bo coś ostatnio płata figle, z tej okazji upiekłam mięciutki orkiszowy chlebek, podejrzewam, że w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, jego sekret polega na obtoczeniu drożdżowych kulek ciasta  w roztopionej margarynie Optimie , a następnie w świeżo posiekanych ziołach i twardym serze grana padano, pachnie czosnkową nutą gdy się piecze(...)miejscu podawać już z czym tylko zechcie…mnie najbardziej smakuje posmarowany cieniutko margaryną lub solo. Gwarantuję, że zachwyci każdego…Polecam! Składniki na prostokątny bochenek 30 cm Ciasto: 40 dag mąki jasnej orkiszowej 1 opakowanie suchych drożdży 100 ml cieplej wody 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 2 płaskie łyżki margaryny Optima

Wanilia i Kardamon
Śliwkowy placek z bezą 146

Przepis zaczerpnięty z przepisów mistrza Pawła Małeckiego. W mojej wersji bez cukru, na mące orkiszowej i kukurydzianej. Pierwszy raz robiłam ciasto z bezą i jeszcze trochę pracy przede mną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek!   Śliwkowy placek z bezą(...)Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja 220 g mąka orkiszowa 200 g mąka kukurydziana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 500 g śliwki beza 6 szt białko jaja 100 g erytrol Sposób przygotowania Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, drylujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami

Kucharzyca
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 431

prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm , na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet(...)pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech

Smaczne Zdrowe
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 183

zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 500 g brukselki 200 ml mleka kokosowego lub śmietany 3 jajka sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!