ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:23/216)

Babeczki z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 146

Dietetyczne, orkiszowe babeczki z wiśniami , z małą ilością tłuszczu, bez cukru. Idealne na drugie śniadanie w ogrodzie lub piknik w parku. Dlaczego warto wprowadzić do naszego

Czarnawisienka
TRUSKAWKOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 406

śmietany. Gorąco polecam ! To ciasto z pewnością skradnie również Wasze serca. Rewelacyjne zarówno latem ze świeżych owoców jak i zimą z mrożonych. Można także użyć innych ulubionych owoców, u mnie w wersji z truskawkami, dlatego właśnie - truskawkowiec. Za przepis dziękuję p.Lucynie :-) Składniki na biszkopt : - 6 jajek - 6 łyżek ksylitolu ( lub cukru) - 6 łyżek mąki orkiszowej białej ( z małym czubkiem) Białka

Smaczne Zdrowe
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 262

unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 319

unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Ciasto ze śliwkami bez mąki pszennej 332

coś specjalnego! Ciasto, które jest pyszne, zdrowe (bez tłuszczu, bez białej mąki) i do tego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 151

Naleśniki z kurczakiem i warzywami Przygotowanie naleśników zajmie Ci nie więcej niż 30 minut.  Smacznie, szybko pysznie i zdrowo! Porcja na 8 naleśników 💚 Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 2 całe jaja - 6 szklanek wody - szczypta soli morskiej lub himalajskiej (ciasto musi wyjść płynne) Składniki na farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - garść pieczarek - 1/2 papryki - 5 pomidorów(...)smarowania - 2 opakowania . Sposób przygotowania: - składniki do ciasta zmiksuj na płynne ciasto - gdyby było za gęste, dolej więcej wody, opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu naturalnego; - naleśniki smaż na dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią - staraj się wlewać jak najmniej ciasta na patelnie aby były cieniutkie; - usmażone naleśniki odłóż i przygotuj

MintTaste
Jagodzianki (zdrowa wersja) 191

odstawieniu go w ciepłe miejsce ciasto nam urośnie. Jeżeli boicie się zaryzykować, dodajcie częściowo cukier, tj. 1 łyżka cukru i resztę ksylitolu. Składniki na ok. 10-12 sztuk: Ciasto: 500g mąki orkiszowej (lub pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej, ja piekłam na orkiszowej) paczka suszonych drożdży lub 20g świeżych 200g jogurtu naturalnego 1 jajko pół szklanki letniego mleka 3 łyżki ksylitolu(...)mąki, dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
szarlotka z pianką 186

składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, większą część o wadze ok. 500 g wałkujemy

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowy wieniec z makiem 156

nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie

Kucharzyca
Ciasto w wydmuszce 158

dużo ciasta do skorupek - popękają! Mi się tak z kilkoma niestety przytrafiło...  Mam nadzieję, że za rok przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki: (na 20 jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu(...)mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z otworem o średnicy 1 cm, napełniać skorupki nieco tylko ponad połowę (zbyt duża ilość ciasta rozsadzi skorupki podczas pieczenia). Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego! W następnym wpisie pokażę Wam, w czym moje jajka podałam. Sama nie wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 340

cukru i proszku do pieczenia. Zawsze przygotowuję biszkopty jasne według zasady: na każde jajko łyżka ksylitolu (lub cukru) i łyżka mąki kiedyś pszennej-tortowej, teraz orkiszowej. Ponieważ mąka orkiszowa inaczej zagęszcza ciasto niż pszenna, staram się jej dawać trochę więcej, by uzyskać zbliżoną konsystencję ciasta. Przy biszkopcie ciemnym zasada ta troszkę się zmienia. Nigdy nie dodaję do moich biszkoptów proszku(...)chcemy, ale nie jest to konieczne. Składniki wyższego biszkoptu: - 10 dużych jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 10 łyżek ksylitolu lub cukru (u mnie 240g) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam typ700 (170g) - 5 łyżek kakao (75g) W misie miksera umieścić białka (nie może być ani odrobiny żółtka) i ubić je na dużych obrotach miksera. Następnie dodajemy ksylitol (lub cukier

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy - grudniowa piekarnia 199

przepisu tutaj . Zaczyn żytni Składniki : Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 2000 190 ml wody garść żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków orkiszowych (w oryginale żytnie) 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Zaparka Ciasto właściwe 430 g mąki pszennej typ 750 40 g mąki pszennej typ 1850 340 ml wody 240 g mąki orkiszowej typ 630 cały(...)można wstawić do lodówki). Następnego dnia mąkę pszenną i wodę wymieszać do połączenia się składników. Pozostawić do autolizy na 30 minut.  Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Wyrabiać ciasto ok. 8 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 182

Calzone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami. Składniki: Ciasto: 600 gram mąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny(...)Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę

Bajeczna Kuchnia
Spód na pizzę z mąką orkiszową 169

Lubię jeść domowe pizzę. Zawsze wiem, co znajduje się w składzie ciasta jak i nadzienia. Ostatnio postanowiłam przygotować spód do pizzy z użyciem mąki orkiszowej. Pizza przygotowana z poniższego ciasta będzie miękka w środku, a zarazem lekko chrupiąca z zewnątrz. Warto wypróbować poniższy przepis :) Składniki: 400 g mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g mąki orkiszowej 330 ml przegotowanej

Ugotować
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 164

oszalały i każdy skłonny był pochłonąć bułeczki prosto z piekarnika. Jakimś cudem udało się zapanować nad szaleństwem. Użyłam mieszanki mąki orkiszowej i ryżowej. Można użyć dowolnej mąki, pamiętając jednak, że im więcej glutenu, tym bardziej elastyczne i miękkie będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie(...)będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko 1 szt jajko 100 g erytrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol

Kucharzyca

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję