PLANT IS FOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie(...)więc chcąc ją znacznie odchudzić i zweganizować pomyślałem by wykorzystać orzechy nerkowca i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam w te Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym) Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję
Food Squareinstant ziarna sezamu Wykonanie: składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Zazwyczaj wyrastanie trwa około 1 godziny. Keksówka powinna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze(...)cieście kompletnie jej nie wyczuł :) Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte i... wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :) Ciasto: * mąka jasna orkiszowa- 500 g * mleko- 250 ml * cukier- 100 g * masło- 50 g * drożdże suche- 10 g * wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego) Kruszonka: * mąka jasna orkiszowa- 75 g * cukier
Kraina Miodem Płynącakaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej cały zaczyn 160 g letniej wody 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Wykonanie: Składniki zaczynu(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wyrośnięty chleb smarujemy olejem i przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, po czym temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero gdy chleb będzie zimny. Chleb orkiszowy na blogach: Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatityjednoczesnym wykorzystaniu minimum kulinarnej wiedzy i akcesoriów. Dlatego jest niezawodną opcją "na ostatnią chwilę". Po prostu mieszamy składniki, posypujemy owocami i pieczemy - banalnie proste. Dodatek mąki orkiszowej dodaje ciastu mięsistości i charakterystycznego, nieco orzechowego posmaku. Świetnie sprawdzi się do zapakowania na piknik lub jako pełnowartościowa przekąska do pracy. Przepis powinien spodobać się również osobom będącym na diecie - ciasto
Milion SmakówMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)który znalazłam tutaj. Co najważniejsze - smakują jak najzwyklejsze, smażone na tłuszczu pączki, są nie do odróżnienia, a jednak duuużo zdrowsze. U nas zagoszczą jeszcze nieraz. Polecam ;-) Składniki: - 630g mąki orkiszowej typ 750 - 255g miękkiego masła - 70g świeżych drożdży - 4 jajka - 1 żółtko - 60g ksylitolu - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 200ml mleka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli oraz: - 1 jajko do posmarowania
Smaczne Zdrowedwóch powodów: 1. banany miałam tylko dwa, 2. uwielbiamy orzechy i żurawinę. Efekt końcowy wyszedł wow... pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto. Polecam bardzo gorąco. Piekłam w ciemnej formie, o śr. 16-17cm Składniki: - 110g mąki orkiszowej typ700 lub 100g pszennej - 1 mniejsze jajko - 2 dojrzałe banany - 50-60g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 25g masła (stopionego
Smaczne Zdroweciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki orkiszowej typ750 (lub 250g pszennej) - 200g miękkiego masła - 4 jajka (L) - 160-200g cukru(...)dałam 160g ksylitolu) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( dałam domowy ) Kruszonka: - 150g mąki pszennej (dałam 165g orkiszowej typ750) - 80g masła - 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem) Dodatkowo: - 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek) - puder do oprószenia ciasta Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika
Smaczne Zdrowemiękkim, delikatnym wnętrzu. Łatwy w wyrabianiu i formowaniu. Polecam! Składniki: Zaczyn: 100 g zakwasu żytniego; 100 g mąki żytniej (typ 720); 80 g letniej wody. Ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 250 g letniej wody; 12 g soli; 10 g miodu (u mnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki; Cały zaczyn. Sposób przygotowania: W misce(...)zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 12 - 16 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. mąkę orkiszową, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - trwa to około 10 - 15 minut
Gospodyni Miejskacukru 260 g wody 70 g jasnej mąki orkiszowej świeży liść chrzanu Wieczorem zakwas rozcieńczyć 100 g wody. W misce wymieszać mąkę pszenną, razową mąkę orkiszową, cukier i sól. Dodać zakwas i wyrabiając ciasto, stopniowo dolewać resztę wody. Ciasto wyrabiać tak długo, aż składniki się połączą. Nie dłużej, by chleb nie był potem gorzki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić(...)lodówki. To będzie zaczyn na następny wypiek. Przygotować formę do pieczenia - wyłożyć ją papierem do pieczenia, a na nim ułożyć ładny i świeży liść chrzanu. Do ciasta dodać jasną mąkę orkiszową. Wyrabiać do połączenia składników. Ciasto uformować w wałek, który zmieści się na liściu. Uwaga - ciasto wyrastając, lekko rozpłynie się na boki. Powierzchnię chleba naciąć według uznania. Bochenek przykryć wilgotną
Weekendy w domu i ogrodziebazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) Składniki Ciasto · 300g mąki orkiszowej · 150 g masła · 150 g cukru pudru
Kulinarne pyszności Molkizdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku na smaku (i zdrowiu też ;)). Górę(...)przyprószyłam zielonym jęczmieniem, dzięki czemu jest zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki
FitKotcukru nie tkne do 1 lipca no i się tego trzymam. No ale co zrobić jak chodzi i chodzi.. Truje, męczy i dołuje. Jest jedno rozwiązanie. Jakie? Zrobiłam ciasto drożdżowe pełnoziarniste, bez grama cukru! "Ale jak.. a rozczyn, a kruszonka?" Rozczyn też bez cukru.. za to z ksylitolem. Podobnie jak kruszonka. Jedyny "zakazany" produkt to masło(...)można pozwolić sobie na takie szaleństwo :)) Składniki na tortownice 23cm: Rozczyn: 50g drożdży świeżych 1/2 szkl. mleka bez laktozy 70g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto: 370g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 2 jajka 50g masła 20g ksylitolu 10g stewii lub 40g ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy 1/2 szkl. wody Kruszonka: 10g masła 30g płatków owsianych górskich
Czarnawisienkanajważniejsze - niesamowicie smakuje moim Dzieciom, z czego się bardzo cieszę :D Standardowo - poza sezonem, użyjcie innych ulubionych owoców :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju roślinnego 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej typ 2000, może też być np. pszenna razowa) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki esencji waniliowej(...)cienko olejem. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mleko, olej i esencję waniliową, zmiksuj krótko. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj, krótko, ale dokładnie. Ciasto przelej do formy, posyp porzeczkami. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, olej i cukier i posyp kruszonką porzeczki. Piecz ciasto przez 50 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
Słodko-Słony Świat Ilonymoich początkowych obaw, nie ma w nim zakalca. Przepis pochodzi z bloga Patrycji . Składniki: Zaczyn : 2 łyżki zakwasu żytniego 150g wody 120g mąki orkiszowej jasnej Ciasto właściwe: cały zaczyn 1/3 łyżeczki drożdży instant 330 g wody 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek(...)łyżki płatków owsianych 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego) 3 łyżki siemienia lnianego (użyłam złociste) 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej Posypka: 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka płatków owsianych 1/2 łyżki jasnego sezamu + 1/2 łyżki czarnego (lub 1 łyżka jasnego) 1/2 łyżki siemienia
Sto kolorów kuchni