ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:95/155)

Naleśniki francuskie 132

mąki 300 ml mleka 1 jajko 25 g rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru pudru Dodatki: ulubiony dżem sos czekoladowy płatki migdałowe Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i usmażyć na minimalnie natłuszczonej patelni. Przełożyć ulubionym dżemem, konfiturą, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Pasta z jarmużu w naleśnikach 169

sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić na 20 minut  jeśli zrobi się za gęste dolać troszkę mleka i wymieszać 2. Liście jarmużu zalać wodą zagotować wymieszać aby wszystkie się sparzyły

W królestwie smaków Beaty
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 150

chciał zjeść. Mam dla Was pomysł na obiad. Albo i kolację. Naprawdę szybko i lekko, a jednocześnie bez obaw, że od stołu wstaniecie głodni :) Ciasto naleśnikowe (na około 12 sztuk): 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2/3 szklanki mąki gryczanej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z soczewicą 181

masła po szczypcie tymianku, oregano i bazylii sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Jajka ubijamy w misce dodajemy mleko, wodę oraz szczyptę soli, wsypujemy 2 rodzaje mąki, ubijamy wyrabiając ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron na złoty kolor, odstawiamy do przestudzenia. Soczewicę opłukujemy zalewamy 2 szklankami wody gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy

kgwjanczewo
Tort z wątróbki 180

przepuścić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Do zmielonej wątróbki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy mleko tak by powstała masa konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni smażymy naleśniki. Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić na oleju,aż zrobi się złocista, na koniec dodajemy przeciśnięty

magiczna kuchnia Kasi
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 221

jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo

DefinicjaSmaku
Naleśniki nadziewane i zapiekane z nutellą 357

zamrażalki. Zamrożone medaljong oderwij od folii. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko. Zmiksuj delikatnie. Smaż okrągłe naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników

codojedzenia
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 259

chilli z cukrem. W Surat Thani  Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum  Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym,  Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony :) w moje kolejne urodziny mogłam sobie pogrillować ;) swoje ulubione owoce

Jemy Pijemy
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 140

skórkę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Cały czas mieszać, także podczas studzenia (przykryć garnczek pokrywką) zamieszać co jakiś czas. Wystudzony sos powinien mieć konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Polewać zimnym sosem wystudzone muffinki, nakładając stopniowo sos po łyżeczce sosu na każdą babeczkę, aż zacznie lekko spływać i zastygać. Wstawić na 2h do lodówki, żeby sos stężał. Pychota, mówię

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz po japońsku 270

błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-)   Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić

wcinaj to
.965. zielony środek & najlepsze bezglutenowe naleśniki 156

popracować = mieć nieco godzin na plusie = nie chodzić na praktyki w trzeciej klasie :D Co do dzisiejszego śniadania - to były najlepsze naleśniki jakie ostatnio jadłam! Chodzi mi głównie o ciasto naleśnikowe - niby tylko trzy składniki, a jednak... ;) Dzisiaj rozpoczyna się Tydzień Wegetarianizmu, dla mnie "dzień jak co dzień" ale zachęcam wszystkich "mięsożerców" to spróbowania swoich sił i zrezygnowania z mięsa

breakfast of dreams
Meksykańska tortilla 192

Naleśniki: 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oliwy folia aluminiowa do zawinięcia Sposób przygotowania Naleśnikowe ciasto:  Jajka ubić na pianę z solą połączyć z mlekiem,mąką dokładnie zmiksować do gęstego ciasta wlać wodę gazowaną ,dokładnie zmiksować i odstawić ciasto na 20 minut.  Patelnię

Wanilia i Kardamon
Naleśniki nadziewane szpinakiem, kurczakiem i fetą, zapiekane w sosie pomidorowym 217

łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta cukru pół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ    Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak

ChilliJemy
Serowe chmurki z akacją 167

kąpieli relaksacyjnych.  Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;).  O tym wszystkim w najbliższych postach

SzczyptaSmaQ
Paszteciki z ciasta naleśnikowego na drożdżach 167

smaku, pieprz do smaku, musztarda do smaku, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Przygotować ciasto jak na naleśniki.  Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka i dodać do ciasta naleśnikowego, odstawić do wrośnięcia. Po czym smażyć małe naleśniki na oleju. Pasztet wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku.  Smarować ostudzone naleśniki i układać jeden na drugim.  Po 2 godzinach

Tradycyjna Kuchnia