typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz-po prostu w panierce) z tej porcji mięsa nie wyjdzie aż tak dużo! Dzięki zmieszaniu pokrojonego mięsa z ciastem a'la naleśnikowym zwiększamy znacznie ich ilość (wyszło mi dokładnie 16 kotlecików takich jak widać na zdjęciu), ale i sytość. Propozycja doskonała, gdy na obiedzie nagle pojawia się więcej osób, np. dziecko(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy mleko, obie mąki, słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki. Mięso z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do ciasta w misce, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i ziarna słonecznika. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni
Kolorowy PrzepisownikTort naleśnikowy truskawkowo – czekoladowy to niebanalna propozycja na podanie pospolitych naleśników. Jeśli jesteście fanami tego rodzaju placków, koniecznie wypróbujcie ten sposób. Na blogu pokazywałam już
Dorota SmakujeZapiekanka naleśnikowa czyli jak nie marnować jedzenia – danie w duchu zero waste. Zostało mi kilka naleśników, lekko już przywiędłych, mało elastycznych, zapiekłam je w jogurcie
Dorota Smakujeryby? – możemy rybę panierować w samej mące (tak jak filet ze zdjęcia), – lub w mące, jajku i bułce tartej (jak kotlety schabowe) – albo np. w cieście piwnym . lub naleśnikowym Jak smażyć rybę? Rybę kładziemy na patelnię dopiero gdy olej jest gorący. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy suche kawałki ryby, gdyż tłuszcz będzie strzelał na boki. Patelnia powinna być
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
KucharzycaFuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska. Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek
Moje Małe Czarowaniemleka 75 g cukru pudru 1 szczypta soli 100 g masła (rozpuszczonego i schłodzonego) 2 jajka 15 g proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, do otrzymania ciasta o konsystencji naleśnikowego. Smaż w rozgrzanej gofrownicy, do ładnego zarumienienia i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version The best waffels ever (12-14 waffels) Ingredients: 450 g of all-purpose
karmelowyskórki i pokroić na ok 1-1,5 centymetrowe plastry. Z każdego plastra nożykiem wykroić gniazda nasienne aby powstała dziurka. Z pozostałych składników (oprócz dżemu) zrobić ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, ale lekko gęstsze aby dobrze obtoczyło plastry jabłek. Jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy papierowym
Kuchnia w opałachdodatek do obiadu … czy w postaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet
Ostra na SłodkoZiarenkowo-pomidor -ogórek Ciasto na naleśniki-2 szkl. mąki-2 jajka--1 szkl.wody1 szkl. mleka-½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy. . Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko pokrojoną
Z Kuchni Do Kuchnimiski wbijamy jajko, wlewamy mleko, sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz wsypujemy proszek z mąką do pieczenia i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. W garnku rozgrzewamy olej, liście maczamy w cieście aż dokładnie będą pokryte i pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony na złoto. Ciastka wykładamy
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Jajko, cukier, mleko oraz obie mąki zmiksować na gładkie ciasto. Konsystencją powinno przypominać to naleśnikowe, z tym że ma być bardziej gęste. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190 stopni (ja smażyłam na smalcu). Foremki do rozetek włożyć
My simple kitchensmaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw. Przygotowanie: 1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisydobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy się na wakacjach nad morzem lub w górach. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru koniecznie perlistego. Przepis wypróbowałam w dwóch wersjach, czyli do jednej porcji dodałam cukier perlisty
SprawdzonaKuchnia.plkukurydzianą przesiewamy do miski, dodajemy starte wiórki kokosowe, szczyptę soli – mieszamy suche składniki. Jajko rozkłócamy widelcem dodajemy do miski z mąką. Mieszamy, wlewając lodowatą wodę z lodem. Ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego. Nie rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji, mogą, a nawet powinny, pozostać niewielkie grudki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej (mój kurczak wchłonął marynatę
mojewypiekiinietylko