Papryki w cieście może fotogeniczne nie są, ale smakują genialnie :) Składniki Ciasto: Mąką pszenna tortowa 100g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Piwo 100ml, u nas Carlsberg Jajko 1 małe Dodatkowo: Papryka czerwona 2 sztuki (ra The post Przekąski na imprezę. Papryka w cieście piwnym, naleśnikowym. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapraszam na pyszny torcik naleśnikowy. Do ciasta dodałam szpinak mrożony Hortex, dzięki temu naleśniki maja piękny zielony kolor. Torcik został przełożony dżemem borówkowym oraz kremem serowo-śmietankowym. Torcik będzie idealny jako słodki obiad lub deser. O tej porze roku głównie używam warzyw mrożonych, które zawierają więcej witamin od tych które możemy teraz kupić w sklepach. #durszlakXhortex #hortex
słodkie i nie tylko historie kulinarnejajka Dodatkowo ; 250 g sera białego chudego 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru trzcinowego Kilka kropel ekstraktu z wanilii Olej rzepakowy do smażenia (odrobina) Przygotowanie: Składniki ciasta na naleśnikowego łączymy w misce za pomocą miksera , na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju Za pomocą kuchennej łyżki nabieramy porcję i wylewam na patelnię,smażę z obu stron
Gotowanie Patkimogłoby jeść na kolację tylko jaja. Pod każdą postacią co prawda, ale ile można ? Dlatego często staram się proponować jednak jakieś urozmaicenia. Tym razem postawiłam na placuszki. Ciasto jak naleśnikowe, ale porcje mini mini. Placuszki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno - można zabrać ze sobą na spacer jako przekąskę. Przepis podaję na 3 osoby, dziecko jednak
Gotowanie z pasjąMyślę, że krokietów nie trzeba nikomu polecać, nie znam osobiście nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5
Kolejny blog o gotowaniuNaleśniki light? Niemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda? Naleśniki są bardzo dobre
Krakowskie smaki Aniłyżki kwaśniej śmietany 18% olej do smażenia 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki słodkiej śmietanki dowolne owoce, u mnie borówki i maliny cukier puder do posypania Przygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco rozrzedzić żeby lepiej
Monia miesza i gotujecukrem Rozsmarować śmietanę na naleśnikach i posypać malinami według uznania ( inne miękkie owoce też będą dobre) Naleśniki zwinąć w rulony, smacznego :) Jeśli potrzebujemy więcej naleśników podwoimy ilość składników. Ogólnie ciasto naleśnikowe musi mieć podobną konsystencję jak przy naleśnikach tradycyjnych
Proste Potrawyzmiksować Dodać sezam, sól i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć Dobrze osączone plastry ananasa, a nawet osuszone na ręczniku papierowym, obtoczyć lekko w mące, a potem maczać w cieście naleśnikowym, truskawki zmiksować z cukrem Smażyć na gorącym oleju, polać sosem truskawkowym. Pomysł z broszurki "Lubię gotować- szczupło, smacznie, zdrowo " Nr.6/2001
Proste Potrawyszklanka mleka Składniki na farsz: pół kostki twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 banany 2 kiwi 2 płaskie łyżki cukru pudru Składnik na ciasto naleśnikowe miksujemy razem, gdy będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki.... Smażymy naleśniki.. Do blendera wkładamy ser, jogurt oraz wiórki kokosowe. miksujemy na gładką masę Banany kroimy w plasterki...Kiwi
NaKońcuJęzykaciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany lub ciasta naleśnikowego Odstawiamy na 20 minut. Smażymy na patelni.. Smacznego!!! Pysznościiiii ;) var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true
NaKońcuJęzykaczasie wiosenno- letnim... Truskawki to owoc doskonały nadaje się praktycznie do wszystkiego, naleśniki kochamy chyba wszyscy a truskawki komponują się z nimi idealnie... Przepis i wykonanie ciasta naleśnikowego znajdziecie TU Dodatkowo potrzebujemy: 1 małą śmietanę 36% 3 łyżki soku z truskawek lub barwnik czerwony szklanka truskawek Śmietanę miksujemy pod koniec dodajemy sok z truskawek i miksujemy
NaKońcuJęzykawczoraj w ogródku znalazłam jeszcze kilka dorodnych sztuk. Będą na kolację jak znalazł. Dzisiaj proponuję te z mozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym , a tutaj z kurczakiem . Składniki : * kilka kwiatów cukinii * kulka mozzarelli * sól, pieprz * jajko, mąka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii
Magiczne Życie Martygotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej patelni. Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 20 minut pod koniec gotowani doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia
RAROSSAkokos do posypania Przygotowanie: Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, ostudzone podajemy z kleksem śmietany i malinami
Moja smaczna kuchniamoja druga propozycja na wykorzystanie kwiatów cukinii. Pierwsze były w cieście naleśnikowym. Dzisiaj zjemy nadziane pysznym kurczakiem i kremowym sosem. Polecam, póki jeszcze są! Składniki : * kwiaty cukinii * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * 2 łyżki kwaśnej śmietany * ulubione zioła - u mnie bazylia * ulubione przyprawy * roztrzepane jajko, bułka tarta do panierowania Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić
Magiczne Życie Martymikserem na sztywno. Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania
Moja smaczna kuchniadeseru wywodzącego się z francuskiej wsi . Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta - z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je najbardziej. Poniżej podaję sprawdzony i najlepszy wg mnie przepis na ciasto naleśnikowe, z którego korzystam już od dłuższego czasu. Pochodzi on z książki Ewy Wachowicz. Post Naleśniki z serem i sosem śliwkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejednolitej masy. W międzyczasie ubijamy na sztywno białka, a następnie delikatnie mieszamy z masą żółtkową. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Przy pomocy małej chochli nakładamy kilkucentymetrowe okręgi z ciasta naleśnikowego na patelnię. Na każdy, jeszcze surowy okrąg kładziemy po kilka borówek. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu do momentu aż naleśniczek lekko się zezłoci. Przekładamy na druga stronę
W mojej holenderskiej kuchniPanierka: Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej dodatkowo mąka do obtoczenia ok 1 szklanki Przygotowujemy ciasto naleśnikowe tylko, dużo gęstsze. W misce łączymy składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące i wrzucamy
Niezły Młynekwszystko zawinięte w naleśniku smakowało mi. Składniki: kilka naleśników kostka sera białego cukier puder kilka gałązek świeżej mięty kilkanaście kostek Pieczonego Ananasa Wykonanie: Nie podałam przepisu na ciasto naleśnikowe, gdyż zawsze robię je na oko i dorzucam to na co w danej chwili mam ochotę. Obiecuję jednak następnym razem wszystko ważyc, odmierzac i podam Wam dokładny przepis
Blondynka Gotujewykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo : Na 1 l roztworu potrzeba 200 g mieszanki .Odmierzoną część kleiwa wsypać do naczynia i zalać zimną wodą,dobrze wymieszać mikserem
Moje domowe kucharzeniemoże nie zrobię żadnym gospodarzom antyreklamy :) Ciasto na naleśniki (prosta sprawa): - 2 szklanki maki - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 2 łyżki oleju Oczywiście modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe jest mnóstwo w zależności od ich smaku, kaloryczności, puszystości. Najważniejsze by dobrze się smażyły. Nadzienie jagodowe Na sudeckich szlakach spotkać można: - świeże jagody posypane cukrem - jagody z zalewy
Słodka sielankażycia należy :)...więc na rozpoczęcie weekendu proponuję słodkie naleśniki. Niby nic takiego, zwykłe naleśniki ale jakże pyszne, puszyste, mięciutkie z kremem serowo- cynamonowym. Na początek przepis na podstawowe ciasto naleśnikowe : 30g masła 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Masło rozpuszczam a następnie dodaję wszystkie składniki, miksuję i odstawiam
Olikowa kuchniaczęsto jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się
Poezja smakuKiedy mam ochotę na słodki obiad, robię naleśniki. Dzisiejsze przywodzą mi na myśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki
Ratunku obiadlekko odciskamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy. Płaty łososia kroimy na kawałeczki. W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy
Mia Cucina Sofietadopóki trwa jesień i na drzewach jeszcze są późno jesienne jabłka warto porozpieszczać się trochę i zrobić sobie pyszne śniadanie lub kolacje np placuszki z jabłkami w pysznym chrupiącym cieście naleśnikowym. Ale było pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak
Buniabaje w kuchnipodaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną itd., itp. Czasem robię na zimno - sałatkę , a w zasadzie sałatki z różnymi dodatkami. Wystarczy polać prostym dresingiem, posypać koprem i już. Można podawać np. do mięs z grilla. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitotalną amnezję. Zapisałam sobie pomysł na to by robiąc krokiety w naleśnikach zostawiać część ciasta naleśnikowego i potem maczać w nim zwinięte krokiety , a następnie obtaczać w bułce tartej. Podobno panierka trzyma się lepiej. Prawda - trzyma się lepiej. Tyle że kompletnie nie pamiętam od kogo ten pomysł dostałam. Z góry przepraszam za zapominalstwo. Pomysł doskonały- polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniupieczeniu zostawiłam w piecu, aby sernik odpoczął. Polewa: Wszystkie składniki rozpuściłam ze sobą w garnuszku i zagotowałam. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać kakao. Musi mieć konsystencję rzadszego ciasta naleśnikowego. Kiedy masa przestygła, ale jeszcze była ciepła, posmarowałam nią wierzch. Zostawiłam do całkowitego przestygnięcia i stężenia się polewy. BON APPETIT! Udanych eksperymentów, znikomych niepowodzeń. I czytajcie uważnie przepisy! Jednak
W kuchni Karmel-itkireceptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka białego, półwytrawnego
W kuchni Karmel-itkiśmietanki kremówki (30 - 36%) 1 łyżka cukru pudru 2 banany Wykonanie: Mąkę, jajko, mleko, kakao,olej i ewentualną łyżeczkę cukru pudru miksujemy w misce na jednolite ciasto naleśnikowe. Patelnię rozgrzewamy i natłuszczamy odrobiną oleju i smażymy naleśniki. W między czasie kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy ubitą kremówkę, na którą układamy
Blondynka Gotujeserem. Nie podaję przepisu na nadzienie serowe bo robiłam je na oko (do sera dodałam do smaku ok. 1 łyżki miodu i cukier waniliowy). Skupiłam się na samym cieście naleśnikowym. To kolejny przepis z książki poświęconej właśnie naleśnikom. :) Tak wyglądało dzisiaj moje śniadanie. Nie odsmażałam naleśników ponownie z nadzieniem (do nadzienia nie dodawałam żółtka) a i tak było pysznie. Naleśniki
coolinarnastrefa.blogspot.comzwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się
Tradycyjna KuchniaWiosenny tort naleśnikowy. Pięknie się prezentuje na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Nie jest trudny do zrobienia, nie wymaga pieczenia. Torty naleśnikowe są uwielbiane przez mojego męża. Na blogu w zakładce ciasta znajdziecie jeszcze inne torty zrobione z naleśników. Szczególnie polecam tort naleśnikowy z owocami i kajmakiem Jeśli przygotujecie danie z mojego przepisu podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach(...)kończy się ciasto ciemna zieleń można na koniec dolać odrobinę ciasta białego i powstanie czwarty jaśniejszy zielony kolor. Tak możemy utworzyć jeszcze bardziej jaśniejszy na około 3 naleśniki mieszając ciasta. Mi powstało 5 odcieni zielonego. Po usmażeniu naleśników odstawiamy je do wystygnięcia. Krem 200 g cukru pudru 600 g śmietany słodkiej 200 ml mleka 20 g żelatyny 100 g serka
O kuchni z uczuciemtylko jest weekend, to zawsze chce, albo właśnie placuszki, albo owsiankę, czasem płatki z mlekiem. Tym razem umęczył placuszki. Nie chciało mi się za bardzo myśleć więc zrobiłam ciasto takie jak naleśnikowe, tylko troszkę bardziej gęste i dodałam cynamon i żurawinę. Według mnie troszkę za mało, ale to jak kto lubi. Następnym razem dam więcej ;)) Miłego dnia :)) Składniki: 1 jajko(...)smażenia Ciasto robimy dokładnie tak ja na naleśniki, czyli do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko, miksujemy, dodajemy mleko i tu uważamy, żeby ciasto nie było za rzadkie, musi być troszkę gęstsze niż naleśnikowe, dodajemy cynamon i na końcu żurawinę. Mieszamy dokładnie. Na patelni roztapiamy odrobinę oleju kokosowego i smażymy placuszki do momentu, aż ładnie nam się zarumienią
kruche babeczkicukrem trzcinowym i małą szczyptą soli. Następnie dolewamy mleko z wiórkami kokosowymi, dalej miksując. Na koniec powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać dość gęste ciasto (gęstsze niż naleśnikowe). Banany obieramy, kroimy na 3 części, a każdą wzdłuż. Banany maczamy w cieście, muszą być grubo oblepione. Tak przygotowane banany (porcja po porcji) przekładamy np. za pomocą łyżki
Słodkie okruszkiłyżki margaryny sól przepis Marchewkę obieramy , kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy . Jajka rozmącamy ze śmietaną i odrobiną soli , dodajemy mąkę . Ciasto ma być gęstsze niż naleśnikowe .Maczamy kawałki marchewki w cieście i smażymy z obu stron na rumiano
Smakowite DaniaWasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita śmietana. Wszystko według fantazji. Placki naleśnikowe: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej) 200 serka śmietankowego Polewa(...)przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze
Di gotujepieczenia 1-2 łyżeczki miodu 1 łyżka oleju mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku, dodać olej, miód i tyle mleka, by uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wykładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z miodem i ulubionymi owocami i szklanką zimnego mleka. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia EwyOwoce smażone w cieście to posiłek czy też deser, który można spotkać w restauracjach, i który można też przygotować w domowym zaciszu. Z reguły owoce smaży się w cieście podobnym do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęstym. Ja mam już w swoim menu takie owoce, więc dziś zrobiłam je w cieście drożdżowym, na suchych drożdżach. Do ciasta dodatkowo użyłam pure
Waniliowe Improwizacjecukier i sól. Dodaj jajka i miksuj aż masa stanie się jednolita. Następnie wmieszaj skórkę z cytryny i wanilię, po czym dodawaj mleko, cały czas miksując, aż powstanie ciasto podobne do naleśnikowego. Wyjmij patelnię z piekarnika i wysmaruj jego brzegi roztopionym w nim masłem, a jego nadmiar przelej do ciasta i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na dno naczynia brzoskwinie i jagody
karmelowy