Robiąc ten sernik byłam pełna obaw. Przepis był z zeszytu mojej mamy, dostała go od koleżanki z pracy, ale nigdy przepisu
KuchniaWeDwoje.plJak widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek
Rozpustne gotowanieBardzo szybko się ją robi i co najważniejsze jest pyszna. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym żółtku, nie przerywając mieszania. Następnie
Kuchnia PokoleńNa początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be Strongserowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :) Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami
Domowa Cookierenka Agiciasto nie byle jakie. Piernik to ciasto wyjątkowo wrażliwe, zwłaszcza na etapie przygotowania. Pamiętam jak dziś przygotowania mojej mamy do pieczenia piernika. Wszystko musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj
bistro mamaGdy zobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne
Lena GotujeSmak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? Spróbujcie, smakuje po prostu obłędnie, no i oczywiście jest równie aromatyczna jak świąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej
Eat me! Fit me!6-8 30 min Łatwe Przystępne Przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na Wielkanocnym stole. Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od
PysiaGotuje.plBaranek z masła jest jedną z „najmilszych” tradycji Wielkanocnych. Jest on także symbolem Zmartwychwstałego Chrystusa, a staropolska tradycja nakazuje, aby maślany baranek znalazł się
PysiaGotuje.plBardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je
Gotowanie i blogowanieMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub …
My Blueberry CornerU nas to obowiązkowa pozycja na każde Święta. Nie wymaga specjalnego zachodu, robi się ją niejako „przy okazji” robienia innych rzeczy. Jest doskonałym wzmacniaczem
Mieszam w GarnkuSkładniki: 125 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 170g mąki esencja waniliowa Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto(konsystencją powinno przypominać
Wielki apetytKolejny eksperymentalny wypiek z udziałem herbaty. Tym razem użyłam czarnej herbaty Earl grey. Dodałam ją zarówno do ciasta, jak i do lukru. Babka wyszła pysznie aromatyczna
Kolizje Smaków