Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska. Składniki: Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula olej ½ szklanki wody ½ łyżeczka kminku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Ciasto
Mama GotujeWspaniałe, uniwersalne, atrakcyjne danie na zimno, bądź ciepło, proste do wykonania, na przyjęcie bardzo polecane, gdyż efektownie wygląda i równie smakuje, przekonajcie się, zachęcamy, jak pięknie
kgwjanczeworazem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania: 30-40 minut Czas wyrastania
AniaGotuje.plzrobić. Długo się do tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake ! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym(...)dziesiątkę, bo tak oto powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka
Food Squareskładniki na cisto: 200 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: dżem pomarańczowy
Domowy Smak JedzeniaWspaniały, pyszny sernik, przepis jak widać nie skomplikowany, a efekt! - poezja smaku...:) Składniki: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 kostka margaryny 2-3
kgwjanczewoNie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, wciąż na nowo przeze mnie odkrywane. Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół
Fitsweet.meChcąc upiec coś nowego, weszłam na stronę Jamiego Olivera. Bardzo chciałam upiec to ciasto: Orange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest
AZgotuj!Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole. ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500 25
wesoła kuchniaSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30
OliveandThymeBabeczki, muffinki… Bardzo lubię takie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki
Słodkie okruszkiUwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki: 500 g mąki 350 ml
Niespełnione zdolności kulinarneSernik jest smaczny i efektowny,kusi swoim wyglądem.Możemy go upiec na święta wielkanocne. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżeczki
Bajeczna KuchniaKajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą
Słodkości i nie tylkoB abki to takie wdzięczne i smaczne ciasta więc nie ma się co ograniczać z ich wypiekiem tylko do świąt. Tym bardziej, że rozkwitająca przyroda dostarcza
SzczyptaSmaQ