świętach, ale czy doleżą?SKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików
W kuchennym oknie Ewyobłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;) Składniki: I warstwa (biszkopt): 4 jajka 4 łyżki cukru(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Domowa Cookierenka AgiMoja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się
Kubki smakuDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za
Tradycyjna Kuchnia"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może
Słodkie PrzyjemnościSeromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie
Smakołyki Berenikidodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już
Wielki apetytstrzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie piernik zamieszczonego w książce „W staropolskiej(...)mikserem. Uformuj w kulę * , włóż do kamiennego lub stalowego garnka. Przykryj i wynieś do piwnicy lub lodówki by powoli dojrzało. *) Da się to zrobić dopiero wtedy gdy ciasto jest bardzo dobrze schłodzone. Ja zazwyczaj przygotowuję od razu ciasto w garnku, w którym potem dojrzewa
Wiem co jemŚląsku 4 grudnia obchodzona jest Barbórka czyli tradycyjne święto górnicze. Barbara z Nikodemii jest patronką dobrej śmierci i trudnej pracy. Barbórka rozpoczyna się poranną, uroczystą mszą w kościele. Następnie górnicza orkiestra maszeruje przez osiedla grając m.in. swój hymn. Odbywają się również uroczyste spotkania czy akademie. Organizowane są także występy artystyczne, zabawy, bale czy koncerty, w których uczesniczą całe rodziny górnicze(...)Moja mama ma na imię Barbara więc dziś ma imieniny. Z tej okazji upiekłam dla niej ciasto buraczano – szpinakowe. Wiem, że nie przepada za słodyczami, ale gdy raz skosztowała mojego wypieku, to tak jej posmakował, że poprosiła o dokładkę SKŁADNIKI : mąką pszenna – 1 szklanka – 200 gram cukier – ¾ szklanki – 150 gram olej słonecznikowy – ¾ szklanki – 150 ml jajka – 2 sztuki proszek
kuchniabellissima.wordpress.comwięc spokojnie nada się na święta. Z podanych składników wychodzi bardzo wysoki tort, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji (z 7 placków). Mamuś dziękuję za pomoc. Mace: 6 szklanek mąki 10 żółtek ½ masła ½ l śmietany 18% Wykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny
Sto kolorów kuchniWiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam(...)mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.W dużej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, następnie dodajemy mąkę, zalewamy to wyrośniętymi drożdżami i wyrabiamy (nie dodając już więcej mąki). Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia.Po około 90 minutach do wyrośniętego ciasta dolewamy rozpuszczone letnie masło i ponownie wyrabiamy, następnie masę wykładamy na oprószony mąką blat
Słodkie PrzyjemnościSernik to jedno z ciast, które kocha chyba każdy... często spotykamy go na rodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka
Chocolate Muffin Blogsobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować ;) dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo
Kolorowy Przepisownikokazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno
MyCookBook.plTradycyjne rogale, które wywodzą się z Poznania, tam też, co roku, przygotowywane są z okazji święta 11 listopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć
Domowa cukiernia Ewycoraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu nie mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg
chili & sugarstartego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion Smakówroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/