Sernik na zimno z ananasem. Kremowy sernik z ananasem , pełen soczystego nadzienia, jest to sernik , który obowiązkowo powinien zagości na naszym stole. Ten sernik jest niezwykle
Zdrowy Styl JoannyOd czasu jak zrobiłam swoje pierwsze w życiu zacierki, mój syn oszalał na ich punkcie. Te malutkie kluseczki o najróżniejszych, naturalnych kształtach (bo same się formują
Posadzone i zjedzonesodą do miski, wbić jajko, wlać mleko, rozpuszczoną margarynę oraz ostudzony miód z przyprawą korzenną, wymieszać. Ciasto na pierniczki przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Wyrobić jednolite ciasto, w razie konieczności podsypując mąką, w takiej ilości, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto na pierniczki podzielić na 2-3 porcje, każdą rozwałkować kolejno na placek o grubości około(...)mogą Ci się spodobać: Sałatka jarzynowa z kukurydzą; sos majonezowo-jogurtowy Kremowa zupa rybna z grzankami na Wigilię Filety z karpia w chrzanowej panierce - wigilijny przysmak w nowoczesnym wydaniu PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne Uszka z grzybami Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty Pierniczki. Niech pierniczki staną się radosnym akcentem Waszych świątecznych przygotowań
Moja Książka Kucharskazupę rybną, zupę migdałową, barszcz biały, zupę śliwkową, żurek czy postną kwaśnicę. Jeśli masz dylemat co podać na wigilijną kolację, to zerknij TUTAJ, znajdziesz pomysły na potrawy wigilijne, oraz ciasta i desery. Jeśli mąż i żona pochodzą z różnych regionów Polski, często mamy dylemat jaką zupę zaserwować na wigilijnym stole: barszcz czerwony z uszkami, zupę grzybową czy zupę rybną(...)trzech zup wigilijnych: Barszcz wigilijny z uszkami, przepis na uszka Wigilijna zupa grzybowa Zupa rybna . Na naszym wigilijnym stole nie brakuje jednak potraw z grzybami. Co roku mamy – pierogi z kapustą i grzybami, – postną wigilijną kapustę z grzybami – łazanki z kapustą i grzybami bez których nikt z naszej rodziny nie wyobraża sobie Wigilii. Zamiast zupy śliwkowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze robiłam pyzy z mięsem, ale tym razem coś innego. Pyzy ziemniaczane z białą kiełbasą. Najlepsza jest taka własnej roboty. Pyzy nie są trudne i dość
O kuchni z uczuciemSą takie dni,kiedy nie da się inaczej i po prostu trzeba zacząć na słodko. Tak właśnie jest u nas dzisiaj. Dlatego zapraszam na placki waniliowe
Pełny talerzZa naleśniki czekoladowe zabierałam się już od dłuższego czasu. Uwielbiam słodkości, a przede wszystkim dobrą czekoladę – moja słabość:) W końcu pewnego pięknego dnia powstało takie
KuchniaWeDwoje.plwodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne. Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić(...)przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Do ziemniaków dodajemy twaróg, również przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, smażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Zagniatamy ciasto, tworząc duży rulon. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Rulon tniemy w plastry i z każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie
Kuchnia MagdaLenyKopytka to chyba najbardziej znane kluski. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też
Monia miesza i gotujeJest bardzo smaczne, dobrze doprawione, wyraziście szpinakowe i czosnkowe. Sprawdzi się wiec jako samodzielne danie na szybko lub, tak jak je dziś wykorzystałam, jako nadzienie do tortilli, naleśników czy pierogów. Można je wzbogacić o dodatek sera żółtego czy fety, dodać pomidorki koktajlowe czy suszone pomidory i zabrać w lunchboxie do pracy. Kaszotta marki Helcom dostaniecie w sieci sklepów Rossmann(...)jogurtu typu greckiego 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz garść posiekanego koperku Krokiety z kaszą jaglaną i szpinakiem - przepis: 1. W misce umieść wszystkie składniki ciasta naleśnikowego i wymieszaj je trzepaczką lub zmiksuj mikserem na gładkie ciasto bez grudek. Odstaw je na 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie opcjonalnie rozrzedź odrobiną wody, jeśli wydaje się za gęste
Chilli Czosnek i Oliwamojej miejscowości mieszka pewna pani, która w celach zarobkowych zbiera jagody. I całe szczęście, bo dzięki niej co dzień mamy świeże, soczyste, pachnące jagódki! ;-) Były już pierogi, koktajle, babeczki, jagodzianki w wersji podstawowej, a dziś przyszła pora na jagodzianki w nieco bardziej wykwintnej wersji. Polecam! Składniki na jagodzianki de lux na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy
Rozpustne gotowanieSkładniki: kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek
W Mojej Kuchni Lubięprzez sitko mąką. Całość szybko zagnieć do momentu uzyskania jednolitej, zwartej masy. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej mąki, jednak uważaj, aby nie przesadzić, ponieważ kopytka będą twarde. Ciasto podziel na 6 części i każdą z nich uformuj w długi wałek o średnicy około 2 cm. Następnie przy pomocy noża potnij je pod kątem na mniejsze kawałki, formując kopytka(...)sporą ilością drobno posiekanej natki pietruszki. Sos kurkowy podawaj na ciepło z podsmażonymi kopytkami. Zobacz też inne przepisy z grzybami grzybami Tosty z boczniakami i hummusem Marynowane rydze Pierogi z kapustą i grzybami Sos kurkowy Pasta jajeczna z pieczarkami Zobacz też nowe przepisy Kopytka z sosem kurkowym Ciasteczka z lemon curd Sernik z marakują Wrapy z szarpanym kurczakiem Placki
okolicepalnika.plPrzepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się(...)dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 10 minut). Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn oraz resztę mleka i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy ciasto – potrzeba tutaj cierpliwości, bo na początku ciasto jest dość klejące. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, posypujemy je odrobiną mąki, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około
Smaki Na Talerzu