ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:374/476)

Kopytka 171

Kopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla

Blondynka Gotuje
Ukraina - Wareniki z wiśniami (Вареники з вишнями) 140

Poza nazwą, ukraińskie wareniki w zasadzie niczym się nie różnią od polskich pierogów. W Polsce najczęściej jemy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy truskawkami. Na Ukrainie mniej popularne są farsze z dodatkiem sera, częściej można spotkać wareniki z ziemniakami, makiem czy właśnie wiśniami. Te ostatnie zupełnie skradły nasze serce podczas wizyty we Lwowie(...)Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy

Roślinożerni urlopowicze
Kluski kładzione i modra kapusta :) 215

też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy

vegetanie
Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi 101

Share Pinterest Print Tagliatelle z gorgonzolą, gruszkami i orzechami włoskimi to przepyszne włoskie danie. Połączenie smaków jest doskonałe! Bardzo proste do zrobienia i zadowoli niejedno podniebienie

Oryginalny smak
Dania z kurkami - 3 przepisy (recenzja robota planetarnego GÖTZE & JENSEN SB600K) 148

jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też sprawdzą jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako dodatek do pizzy, tarty, czy mięs faszerowanych. Jeśli szukacie pomysłu na dania z kurkami to dobrze trafiliście! Mam dla Was trzy proste i smaczne propozycje(...)miksera planetarnego, maszynki do mielenia mięsa oraz blendera kielichowego. Aż trzy sprzęty w jednym! Zalety robota planetarnego Götze & Jensen SB600K: wiele funkcji w jednym robocie - miksowanie, ubijanie, wyrabianie ciasta, blendowanie, mielenie  mięsa duża misa o pojemności 4,2 l wykonana ze stali nierdzewnej z pokrywką zestaw mieszadeł: mieszadło płaskie, hak do zagniatania i trzepaczkę do ubijania maszynka

Kuchnia MagdaLeny
Zupa chrzanowa 241

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proziaki - placki z Bieszczad 235

wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach,  w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym(...)zsiadłego mleka lub maślanki  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm.  Z ciasta kroimy np. prostokąty.  Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.  Przewracamy kiedy ładnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z karpia z pierożkami 160

Zupa z karpia to alternatywa dla wigilijnego barszczu czy zupy grzybowej. Można podać ją z kawałkiem ryby albo z pierożkami z rybą. Można też do zupy

Obiad gotowy
Pełnoziarniste knedle ze śliwkami krok po kroku 191

dziś pamiętam, jak kilka lat temu zarzekałam się, że nigdy przenigdy sama nie będę robić żadnych pierogów, kopytek itp. bo przecież to grosze kosztuje i jeszcze mnie „pogięło” (dajmy na to że użyłam właśnie takiego określenia) aby spędzać tyyyyle czasu w kuchni na lepieniu klusek, a poza tym to skomplikowane, nawet nie wiedziałam z czego(...)brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie

greenscarf
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 248

Jak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje

Ostra na Słodko
Waniliowe kluski leniwe z cynamonem 210

Waniliowe kluski leniwe z twarożku grani, posypane cynamonem (Jedna duża porcja) Składniki: 200g twarożku domowego grani jajko 60g mąki pszennej (pół szklanki) sproszkowana wanilia cynamon i

Moja Micha
Sernik czekoladowo – pomarańczowy na zimno. 172

szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)drugiej misce ubijamy bitą śmietanę. Gdy będzie gotowa przekładamy ją do masy twarogowej. Miksujemy. Gotową masę czekoladową przekładamy na schłodzony spód. Ponownie tortownice umieszczamy w lodówce. Przystępujemy do udekorowania ciasta. W wodnej kąpieli rozpuszczamy czekoladę i dodajemy mleko. Mieszamy. Z czekolady wykonujemy wzorki na wierzchu sernika. Ubijamy bitą śmietanę i wkładamy ja do rękawa cukierniczego. Kontynuujemy dekorowanie według uznania. Sernik

Zdrowy Styl Joanny
NALEŚNIKI Z FARSZEM RUSKIM - zobacz jak łatwo przygotować pyszne naleśniki ruskie 334

Naleśniki ruskie. Naleśniki z farszem ruskim - pyszny i prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Naleśniki jak pierogi ruskie.     Naleśniki ruskie: naleśniki z farszem z sera białego i ziemniaków, z dodatkiem podsmażonej cebulki. Naleśniki z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym zasmakują każdemu. Tak przygotowane naleśniki to pyszny sposób na szybki obiad dla całej rodziny. Naleśniki z farszem ruskim doskonale(...)Farsz na naleśniki ruskie: 250g sera białego, twarogowego 350g ugotowanych, utłuczonych i  ostudzonych ziemniaków 1 cebula, posiekana i podsmażona na maśle sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe: 200g mąki pszennej 200g mleka 200g wody 2 jajka 1 łyżka oliwy lub stopionego masła klarowanego szczypta soli tłuszcz do smażenia Opcjonalnie do podania z naleśnikami ruskimi: sos koperkowy

Moja Książka Kucharska