ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:387/476)

Leniwe paluchy z natką pietruszki 87

Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je obtoczone

KuchniaWeDwoje.pl
PLACUSZKI NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI 697

Placuszki jogurtowe ze świeżymi owocami Kolejne przepyszne, lekkie i puszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze

Calzonella.com
Kluski leniwe na bazie z ziemniaków 237

Moje leniwe są nie bardziej niż ja dzisiaj :-P Postanowiłam je zrobić ponieważ od dłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki z farszem ruskim 195

Magda Kto jest fanem pierogów ruskich zakocha się w tych naleśnikach dzięki grubej warstwie kremowego, sycącego, ziemniaczano-serowego farszu. Wszystko to zapieczone w naleśników, pod warstwą sera i śmietany i obowiązkowo z dużą ilością prażonej cebulki. Składniki (na około 8 dużych naleśników): 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli(...)także 3/4 podsmażonej cebuli oraz sporą porcję pieprzu i odrobinę soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia składników. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy do smaku.   Robimy ciasto na naleśniki – do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą. Następnie, do miski przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy na gładkie

Smaczna Strona
Zrazy wołowe 235

Tradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu

Oryginalny smak
Kluski śląskie 128

Domowe, najlepsze, delikatne podane z sosem grzybowym typowo warzywnym, przesmażoną cebulką – samą lub z dodatkiem mięsa, np. talarków kiełbasy, wędliny, z gulaszem i ostrą surówką

Zasmakuj Kuchni
Chinkali - sakiewki z mięsem 168

Gruzińskie sakiewki wypełnione mięsem mielonym i pysznym rosołkiem. Jak nakazuje tradycja, chinkali jemy rękoma - chwytamy za czubek, nadgryzamy sakiewkę i wypijamy rosołek, zjadamy resztę sakiewki. Do

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe pancakesy wg Aleex 188

Zawsze, kiedy zapowiada się ciężki dzień, a dobry nastrój znika nie wiadomo gdzie, sięgam po odrobinę czekolady. Nie przepadam za nią, ale od czasu do czasu

W mojej kuchni
KLUSKIE ŚLĄSKIE Z CZARNYM PIEPRZEM 138

Dziś zapraszam na Kluski Śląskie z czarnym pieprzem. Kluski podaję z pyszną Zasmażaną Białą Kapustą firmy ORZECH . Kapustkę podaję na ciepło ale można również jeść ją

Gotowanie Patki
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 173

Jestem Ada i jestem łasuchem. I to strasznym! Mniej więcej raz na dwa tygodnie chodzą za mną dania mączne - zazwyczaj są to naleśniki (w okresie jagodowym również pierogi - ale naleśniki są częściej). Czasem mam na nie taką ochotę, że gdy nie jestem w stanie ich sobie zrobić (np jestem na mieście) kieruję się do knajpy która mi zaserwuje wyśmienite(...)cynamon i oliwę, mieszamy mikserem na największych obrotach, w czasie miksowania dodajemy wodę gazowaną - podana przeze mnie ilość jest zależna od mąki jaką wykorzystujecie, chodzi o to by konsystencja ciasta była jak najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce. Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron.  Następnie przygotowujemy nadzienie:  Do miski wrzucamy ser , dodajemy cukier

Słodkie Przyjemności
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15431

Grzanki śródziemnomorskie Serowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki.  2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek(...)czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta z sosem malinowym A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej 160

Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej to pomysł na prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Taki posiłek na pewno urozmaici Wasze menu. Boczek

Oryginalny smak
Spaetzle z gulaszem warzywnym 149

Cześć wszystkim :) Dzisiaj dzień typowo z naszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza.  Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od

vegetanie
Krokiety ze szpinakiem 72

mogą być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube, gdyż z jednej strony albo nie utrzymają farszu i będą się rwać, albo zaczną się łamać i pękać w trakcie zwijania. Ciasto, które przygotowuje się naleśniki na krokiety powinno być nieco gęstsze niż klasyczne, jednak wciąż puszyste. Mój sprawdzony przepis na krokiety znajdziecie tutaj . if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions(...)zrobione krokiety będą trzymać kształt i nie rozwiną się w trakcie smażenia. Jak mrozić krokiety ze szpinakiem? W przypadku mrożenia krokietów zawsze stosuję tę samą metodę co przy pierogach. Najpierw należy ułożyć je na tacy, tak aby się nie dotykały i nie posklejały. Dopiero kiedy wstępnie się zamrożą, należy przełożyć je do worka strunowego lub szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki

okolicepalnika.pl
Kapuśniaki 171

Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam(...)rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Obydwie części  ciasta rozwałkować  [ osobno] na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm i przekroić na połowę. Na każdej

Moje domowe kucharzenie