ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:343/443)

Mini pierożki z białą kiełbasą idealne do białego barszczu. 59

 Pora na kolejne świąteczne danie. Tym razem pierożki z białą kiełbasą idealne do barszczu lub żurku. Zapraszam!  Składniki na farsz; 4 surowe białe kiełbasy

Radość kipiąca uśmiechem.
Lane kluski 98

Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w

Zasmakuj Kuchni
Polska - Wegańskie pierogi z jagodami 118

kilku talerzach pierogów z jagodami zjedzonych w trakcie naszej wyprawy po Polsce, przyszedł czas na wegańską wersję domową ze śmietanką kokosową. Mieliśmy nie dodawać przepisu, ale może komuś (a nawet nam samym) się przyda...    Składniki (około 30-40 pierożków): - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka gorącej wody - szczypta soli  - 2 łyżki oleju - 500 g świeżych jagód(...)Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy na jakieś

Roślinożerni urlopowicze
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 132

wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika(...)pożytecznymi walorami odżywczymi.  Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną

Truskawkowa Fiesta
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 176

mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka(...)wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Fatayer ze szpinakiem 128

doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 850 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli(...)cebulkę i smażyć ok. 5 minut. Dodać szpinak bez wcześniejszego rozmrażania. Zmniejszyć ognień i dusić, aż zmięknie. Doprawić solą. Odparować lub odlać wodę, a resztę odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży

Chocolate Muffin Blog
Buraczkowe leniwe a’la kozie kopytka. 75

250 g twarogu chudego 250 g twarogu koziego  1 jajko 1 średni burak, ugotowany lub upieczony 220 g mąki pełnoziarnistej, ja użyłam z płaskurki 1

Kucharzyca
Kotlety ruskie 146

Kotlety ruskie przygotowuje się z ziemniaków, twarogu i cebuli, czyli tak samo jak farsz do ruskich pierogów i stąd wzięła się ich nazwa. Pomimo iż składniki są takie same to kotlety ruskie smakują zupełnie inaczej niż pierogi. Ja do zrobienia tych kotletów dodałam podsmażony boczek wędzony, przez co są one bardziej wyraziste w smaku. Kotlety ruskie z ziemniaków(...)sosem pieczarkowym albo koperkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety ruskie: około 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 70 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 1 jajko do ciasta 1 jajko do panierki bułka tarta do panierki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów ruskich: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka. Zalać wodą

Danka Pichci
Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 122

Knedle ze śliwkami   Składniki:   700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 300 g śliwek węgierek 200 g gęstej

kuron.com.pl
Pieróg biłgorajski 176

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli

Kuchnia Bon Appetit
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 140

kopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem(...)poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś od nowa. W przepisie będą jedynie wskazówki typu „dodaj mąkę, aby ciasto było zwarte i się nie kleiło do rąk”. To od Ciebie zależy, ile mąki dodasz, bo to zależy od ilości ziemniaków oraz od ich rodzaju. Całość idealnie byłoby posypać startym parmezanem albo

Mieszam w Garnku
Krokiety 143

tylko przepisy, to również skarbnica, wskazówek, porad. Przeczytajcie zatem przepis do końca, zanim zacznie przygotowania. Polecam Wam też przepisy na bardzo wigilijne potrawy, na przykład uszka z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami. Krokiety – składniki na farsz Krokiety składniki Krokiety panierka składniki Krokiety przepisy Przygotowanie krokietów musimy zacząć dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy grzyby i zalewamy(...)gotujemy. Kapusta będzie nam się gotować ok. 1-1,5 godziny. Kapusta z grzybami po ugotowaniu powinna być miękka. Farsz do krokietów odstawiamy do ostygnięcia. Teraz pora na przygotowanie ciasta do krokietów. Robimy je identycznie jak ciasto naleśnikowe, jednak powinno być odrobine gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę, wpijamy jajka, dodajemy wodę, mleko i szczyptę soli. Ja zawsze używam wody gazowanej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik królewski. 64

kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Jajka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową. W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Powstanie gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin. W między czasie wykonaj masę serową. Masło

Zdrowy Styl Joanny
Pierogi z soczewicą warzywami i dymką 140

Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są

Wanilia i Kardamon
Knedle z jagodami i śmietaną 173

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag  ziemniaków, 2 szklanki  mąki, 1  jajko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z rybą po grecku 71

ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 136

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 117

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 136

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 162

czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych przepisów z resztek kurczaka(...)pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Przepisy z resztek kurczaka

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 155

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz