Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu. 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g białego sera mała cebulka jajko ok 1/2 szkl mąki pszennej sól, pieprz(...)przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zeszkloną
Smakołyki AsiŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI... NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek dla całej rodziny. Do przygotowania farszu polecam serek Almette ziołowy - idealnie skomponowane składniki serka nadają potrawie niezwykłego smaku i znacznie podnoszą walory smakowe potrawy. Naleśnikowe ślimaki będą również idealne na przyjęcie(...)ślimaków. Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :) Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek
Moja Książka KucharskaPlacki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego szpinaku(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i dokładnie ugnieść za pomocą ugniatarki do ziemniaków lub przecisnąć przy pomocy praski. Wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić ręką do uzyskania jednolitej, nielepiącej się konsystencji. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać mrożony szpinak i smażyć
Bulliorabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plprzepisu jadwigi04. Kiedy przygotowałam je na próbę w wersji z kawałeczkami boczku, Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Nie dziwię mu się, bo były pyszne. To świetna alternatywa dla pierogów, można je zrobić przed Wigilią, a tuż przed wieczerzą zapiec w piekarniku. Będą znakomicie smakować z czerwonym barszczem. Może spróbujecie? Składniki: Naleśniki: • 2 szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 jaja(...)plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami
W mojej kuchniOd dawna miałam ochotę na taki treściwy obiad. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na czeskie knedliki ze strony "Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła
Smakołyki AsiGnocchi z kukurydzą to włoski przysmak , który przypomina polskie kopytka. Ich przyrządzenie jest bardzo podobne, ale sposób jedzenia różni się znacznie. Kiedy Polacy jedzą kopytka ze
codojedzeniapączków. Jak domowe pączki to i powidła powinny być domowe, prawda? Przepis na te pyszności znajdziecie poniżej. No to do dzieła! Co prawda nie piekę pączków tyle co pierogów z kapustą, ale z chęcią zjem dzisiaj dwa, a może trzy. Najlepsze pączki 30 pączków Składniki: 50 g świeżych drożdży 1 kg pszennej mąki 150 g cukru otarta skórka(...)cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i rozpuścić w podgrzanym mleku. Dodać mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko, otarta skórka z cytryny i zarobić ciasto. Następnie dodać sól i po kawałku miękkiego masła. Na koniec wlać alkohol i jeszcze raz wyrobić ciasto. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią spożywcza
codojedzeniasmakiem. Wszystko dzięki dodatkowi sera smażonego Frąckowiak , który wspaniale wzbogaca smak farszu. Koniecznie spróbujcie. Takie drożdżowe rożki wspaniale smakują same lub jako dodatek do domowego czerwonego barszczu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka mleka szczypta cukru 1 jajko klasy M Na farsz(...)miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze drożdże, dodajemy sól, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki (stopniowo, niewielką ilość). Ciasto należy wyrabiać przez dłuższy czas. Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Jak przygotować farsz? Cebulę i pokrojone pieczarki
Słodkie okruszkiKapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz(...)cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Książka Zapach Świąt 45,00 zł Kup teraz WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI Przygotowanie : 60 minut + 12-16 h moczenia grzybów Składniki ciasto: – 40 g suszonych grzybów – 400-500 g kapusty kiszonej – 1 średniej wielkości cebula – 1 łyżka oleju – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby włóż do większej miski, zalej ugotowaną wodą tak aby zakryła
nietylkopasta.plrobicie najczęściej, kiedy zostaną wam ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego? U mnie bardzo często są kopytka lub kluski śląskie bo dzieci uwielbiają. Czasem robię też knedle albo farsz do pierogów z cebulką. Z ugotowanych ziemniaków można zrobić też kotlety i placki. Dzisiaj chciałam podzielić się z wami przepisem na klasyczne krokiety ziemniaczane. Przygotowuję je jako dodatek do obiadu(...)tarta olej Jak zrobić krokiety ziemniaczane: Zaczynamy od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę. Następnie do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Potem mieszamy wszystko i zagniatamy delikatne, miękkie ciasto ziemniaczane. W kolejnym kroku odrywamy kawałki ciasta i formujemy płaskie, podłużne krokieciki. Następnie krokiety obtaczamy w bułce tartej. Finalnie smażymy na oleju na złoto z obi stron. Artykuł Krokiety ziemniaczane
Dorota SmakujeRewelacyjny przysmak z czasów mojego dzieciństwa, który sprzedawano w "Pasztecikach" na ul. Trybunalskiej w Świdnicy. Mieszkałam obok na ul. Długiej i biegałam do babci po pieniądz
Krylowa Kuchniawiem, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo tradycyjnym wydarzeniem, jednak w tym czasie, zawsze staram się przemycić w moich potrawach nieco nowoczesności. Najbardziej popularnymi dodatkami do barszczu są uszka, pierogi oraz krokiety. Ja postanowiłam podać barszcz czerwony z wytrawnymi kruchymi ciasteczkami. Upiekłam bardzo maślane gwiazdeczki z dodatkiem aromatycznego rozmarynu oraz orzeźwiąjącej skórki z cytryny. Moim domownikom, ten pomysł bardzo(...)spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i foremką wycinamy gwiazdki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem
Mienta blogalternatywa dla tych, którzy lubią pierogi z serem, ale nie mają czasu lub ochoty na ich lepienie. Wcale się nie dziwię, że te kluski dostały w Polsce nazwę pierogi leniwe 😉Do zaproponowanych dziś klusek leniwych wykorzystałam naturalny serek homogenizowany, żeby nie trzeba było mielić sera. To spowodowało, że trzeba było użyć więcej mąki, ale też w kluskach(...)mąki pszennej sól Nastawić wodę na gotowanie klusek (ok. 2 litrów). Gdy woda zawrze, posolić łyżeczką soli. Serek wymieszać z rozbełtanym jajkiem. Dosypać mąkę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować na blacie posypanym mąką w wałek o średnicy 1,5 - 2 cm. Każdy wałek pokroić na ukośne kluski szerokości
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 200 g + 1 łyżka mąki, masło 125g + 50 g masła, 125 g białego sera,(kanapkowego), 150 g sera żółtego, 1 łyżka wody, 400 g
kulinarnajamka.blogspot.comsię naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)naprawdę jest...). Przepis jednak mam dla Was typowo wigilijny. Sernik. Z marcepanem i powidłami śliwkowymi, na obłędnie chrupiącym spodzie. Boski! Zostało mi trochę zmielonego twarogu od ruskich pierogów; długo się nie zastanawiałam, co z nim zrobić. Sernik, ot co! Twarogu było mało, postanowiłam więc przygotować mini serniczki w formie na muffiny. Smaki...? Miałam otwarte powidła śliwkowe, potem mój
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też(...)przygotować właśnie taki krem, który na bazie domowej warzywnej kostki spokojnie może być Waszym wigilijnym daniem. Jako dodatek sprawdzi się tak naprawdę wszystko. U mnie były to ciasteczka z ciasta francuskiego, groszek ptysiowy i zielony mech, na który przepis znajdziecie już na blogu, właśnie --> TUTAJ . Zapraszam do korzystania z przepisu i dzielenia się z innymi opinią na jego temat
Kuchnia w czekoladziePora na kolejne świąteczne danie. Tym razem pierożki z białą kiełbasą idealne do barszczu lub żurku. Zapraszam! Składniki na farsz; 4 surowe białe kiełbasy
Radość kipiąca uśmiechem.Lane kluski to absolutna klasyka w menu mojego dzieciństwa. Dzięki nim zupa nabiera nowego charakteru a całe danie jest bardziej treściwe. Lane kluski zajadaliśmy przygotowane w
Zasmakuj Kuchni