ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:13/476)

Jak przygotować pierogi? Poradnik dla początkujących.  198

pierogi? Poradnik dla początkujących. Aby łatwo skleić pierogi i uniknąć problemów podczas formowania, zastosuj się do poniższych wskazówek: 1. Ciasto powinno być elastyczne: Do tego sprawdzi się mój przepis na bardzo elastyczne ciasto: CIASTO NA PIEROGI, Upewnij się, że ciasto jest dobrze wyrabione i elastyczne, co ułatwi formowanie i zlepianie pierogów, Wbrew pozorom sama woda(...)ciasta mąką i nasze ciasto pozostanie lepkie. Przy tradycyjnym wałkowaniu musimy ciasto posypać mąką ponieważ będzie przyklejało się do wałka w takim przypadku zwilż delikatnie brzegi ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem, co ułatwi sklejenie i zapobiegnie rozwarstwieniu się brzegów i wypadania farszu. 4. Zadbaj o równe brzegi: Wyrównaj brzegi ciasta, aby uzyskać równomierne zlepianie. Do wycinania placków na pierogi

kuron.com.pl
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 166

takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców(...)SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto świetnie znosi leżakowanie w lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki.. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 152

czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis(...)owoców i gotować, czas 25 minut, obroty 1, temperatura 100 C można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z KASZĄ JAGLANĄ I CZERWONĄ SOCZEWICĄ (wegańskie) 230

pierogi z kaszą jaglaną, soczewicą i marchewką. Wydaje się to bardzo proste połączenie, które niekoniecznie będzie smakowało jako farsz do pierogów. Jednak potrafi pozytywnie zaskoczyć, o czym sama się przekonałam Zapraszam po przepis //   Ciasto: 200 g mąki (100 g pszennej i 100 g żytniej) 1 łyżka oliwy/oleju ok. 90 ml ciepłej wody Farsz: 100 g kaszy jaglanej(...)kaszy i soczewicy. Całość wymieszaj i dopraw. Zostaw do wystudzenia. Aby przygotować ciasto do mąki dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż farsz i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś

Via Gusto
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 112

pierogów. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy(...)ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 297

pierogów. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy(...)ciasto około 7-8 minut. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na nie dłużej niż pół godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta

Niedzielny kucharz
Ciasto na pierogi i uszka – miękkie i elastyczne 231

miękkie i elastyczne Podstawą udanych pierogów i uszek jest dobre ciasto. Jeśli będzie miękkie i elastyczne cała nasza praca przebiegnie znacznie przyjemniej i szybciej, i co najważniejsze w efekcie końcowym otrzymamy pyszne dania. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na miękkie i elastyczne ciasto na pierogi czy uszka. Spróbujcie P.s. A przepis na pyszne wigilijne uszka(...)zbierze ciasto. U mnie najczęściej 125-130 ml, ale ilość zależy od mąki i innych czynników (stąd w składnikach podaję jej więcej). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, nie lepiące się do dłoni. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie

Słodkie okruszki
Raviolo z surowym żółtkiem, kaszą i twarogiem – pierogi zero waste 187

woda. To taki wielki pieróg z twarożkiem i surowym żółtkiem, które wycieka, gdy nakłuwamy ciasto widelcem. W wielu książkach kucharskich zaczynając od “Retrowarzywa” do niedawno wydanej “Italii do Zjedzenia” (tu recenzja) jest przepis na to danie. Do tej pory nie szło mi jednak robienie tego przysmaku w domu, bo zniechęciło mnie zagniatanie ciasta na pierogi, robienie nadzienia i sprzątanie(...)raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki. Ciasto na pierogi możemy jednak zrecyklować i przerobić na raviolo dla osoby, która robi pierogi i jej pomocników

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze pierogi z czereśniami 128

razy w letnim sezonie, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi truskawkami, jagodami lub czereśniami. Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale latem przygotowuję też pierogi na słodko jak te dzisiejsze pierogi z czereśniami, albo tradycyjne pierogi z jagodami lub pierogi z truskawkami . Dzisiaj przygotowałam porcję pierogów z czereśniami i podałam(...)solą, wlewamy wrzącą wodę z olejem i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Można też zrobić pierogi mechanicznie w robocie, hak robota szybciej wyrabia ciasto na pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto pierogi (Paleo, LowCarb) 163

Keto pierogi lniane Przedświąteczne pierogowe szaleństwo Ostatnio opętało mnie jakieś szaleństwo na punkcie keto pierogów. Wypróbowałam już pierogi z takiego samego ciasta jak w przypadku ravioli z nadzieniem dyniowym . Jednak uparłam się, że musi być jakiś sposób, żeby przygotować keto pierogi bez gumy guar. I rzeczywiście jest. Pierogi są na bazie tylko mąki(...)wydaniu keto pierogi lniane raczej się nie sprawdzą… Pierogi lniane Elementarny składnik Świąt, jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jak tu nie zjeść pieroga podczas wigilijnej kolacji? Od teraz nie musicie ich już sobie odmawiać... Oto bowiem przepis na keto pierogi z grzybami. Dania Danie główne , Przekąska Kuchnia Polska , Wege Keyword finger food , pierogi Porcje

Modern Cave Girl
Pierogi z mięsem i słodką kapustą 195

tylko gotujecie coś dla siebie jak np. 15 sztuk pierogów z wędzonym twarogiem . Niekiedy przygotowuję duże ilości pierogów, czasami dla kogoś na zamówienie, albo na Wigilię gdzie muszę zrobić dwa rodzaje pierogów: ruskie i pierogi z kiszoną kapustą i grzybami dla 10 osób, którzy są wielbicielami pierogów. Niekiedy zostają nam jakieś składniki z przygotowywania jakiejś(...)ciasto lekko przestygnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto jak to się mówi „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe chwilkę wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Z ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 150

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać

królestwo garów
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 204

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz(...)masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi z mięsem – świąteczne resztki 212

moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa(...)Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej

codojedzenia
Pierogi szpinakowo-serowe... z mozzarellą 157

szpinak. Tym razem jako dodatek do farszu na pierogi. W połączeniu z serem mozzarella  wyszły wyśmienite. Zróbcie i przekonajcie się Składniki: 300 g młodego szpinaku (BABY) 200 g tartego sera Mozzarella 1-2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 350  mąki pszennej ½ łyżeczki soli 30  miękkiego(...)szpinakowo-serowy gotowy Teraz zrobiłam ciasto na pierogi: Mąkę przesiałam z solą, dodałam masło. Wszystko posiekałam. Dodałam żółtka i jajko. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę.... i dalej postępowałam wg przepisu na „idealne ciasto na pierogiCiasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko, bez potrzeby podsypywania mąką. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich przygotowany farsz. Pierogi wrzucałam

Kuchnia u Krysi

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję