ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:144/437)

Kurki w kwiatach cukinii 93

kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około(...)płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa

królestwo garów
Bułka wrocławska 125

świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g oleju słonecznikowego Drożdże razem z cukrem rozpuszczamy w mleku (ciepłym) i czekamy żeby miksturka "ruszyła". Potem wsypujemy mąkę do miski, robimy w środku dołek i wlewamy miksturkę z drożdżami, następnie dodajemy pozostałe składniki. No i zagniatamy ciasto. I gnieciemy tak - niestety - aż 15 minut. No chyba(...)mamy mikser to wystarczy mikserem około 7 minut. :) Po wygnieceniu przekładamy na podsypany mąką blat, formujemy kulę i delikatnie smarujemy ją olejem. Wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, lekko je spłaszczamy i dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy podłużną niezbyt cienką bułkę. Blachę wykładamy papierem

Marder&Marder Manufacture
Popapraniec 10549

polane polewą...ktoś by mógł powiedzieć 'mydło i powidło', ale smak jest wyborny, powiedziałabym nawet nieziemski, na pewno zaskoczy Was swoim smakiem. Składniki: na ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka kakao 1 szklanka maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 3/4 litra mleka 2 budynie śmietankowe(...)sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i stopniowo dolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej mak.  Prostokątną formę

na moim stole...
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 143

szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 200g jogurtu naturalnego aromat śmietanowy  Konfitura z rabarbaru: 5 łodyg rabarbaru cynamon Kruszonka: 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki mąki pszennej graham T1850 Sposób przygotowania: Konfitura(...)dokładnego połączenia składników. Pod koniec miksowania dodajemy jogurt naturalny i ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Kruszonka: Do miseczki wsypujemy cukier, olej i mąkę. Zagniatamy delikatnie dłońmi, rozkruszając pomiędzy palcami. Do blaszki lub natłuszczonego naczynia ceramicznego przelewamy ciasto. Na środek rozsmarowujemy konfiturę. Następnie po całym cieście posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Drożdżówki z makiem 188

wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki. (Jeśli bardzo się klei można podsypać mąką.) Przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem i przykryć szczelnie folią przezroczystą. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt

UgotujmyTo.pl
Gruszki na ... migdale 184

stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Gruszki należy obrać ze skóry(...)gruszki.  Ciasto będzie sięgać do połowy owoców, później wyrośnie przykrywając je.  Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut do 75 minut, do "suchego patyczka." Ja piekłam swoje 65 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, można polać gruszki słodkim syropem. Bon appetit!  P/s. A na koniec moje dzisiejsze zdobycze z Frymarku, cudowny i przepyszny olej rydzowy, który

Garniec Magalie
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 170

łyżka oleju 1 żółtko DODATKI: ok 500g jagód cukier śmietana lub jogurt naturalny Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z rabarbarem 202

rabarbarem i słodką kruszonką.  Zasmakują każdemu.  Polecam, robi się je bezproblemowo, warto:)   Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około 100 g cukru  szczypta soli  2 jajka  125 ml oleju  250 ml mleka Nadzienie:  rabarbar  Kruszonka:  10 dag Kasi lub masła  3 łyżki(...)łyżki  mąki, mieszamy całość i odstawiamy na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły. W większej misce, mieszamy  mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość.    Rabarbar, obieramy go i kroimy na kawałeczki, obtaczamy w cukrze

Takie tam pichcenie
Naleśniki na maślance, z jabłkami 161

rzepakowy) do smażenia      Do maślanki wbijamy całe jajka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę, sodę, sól – dokładnie wyrabiamy ciasto. Obrane jabłka ścieramy do ciasta, szybko mieszamy, aby nie ściemniały. Smażymy na bardzo niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (początkowo miałam zamiar smażyć na rzepakowym, jednak wygrał – kokosowy), na średnim ogniu, z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub, jak kto lubi.Z  moich naleśników

mojewypiekiinietylko
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 231

można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu(...)wolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne

Ratunku obiad
Drożdżowiec z rabarbarem 214

ciepłe wiosenne i letnie podwieczorki z kawą ciasto wprost idealne... Składniki: 1 kg mąki 6 jajek 0,5 litra mleka 10 dag drożdży 0,5 szklanki cukru 6 łyżek oliwy 20 dag margaryny Ponadto 0,5 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy starta skórka z 1 cytryny Wykonanie(...)mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm lub 1 dużą o wymiarach

kgwjanczewo
Naleśniki bezglutenowe ryżowo-kukurydziane 172

WYKONANIE Do miski wbić jajka, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie przemieszać łyżką ciasto naleśnikowe i wlewać je chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażyć z obu stron na słoty kolor. U mnie naleśniki były podane z syropem klonowym i owocami

Passions hobbies life
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 140

Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą i ziarnami (z braku dostatecznej ilości mąk użyłam 150 g mąki pełnoziarnistej, 200 g mąki typ 650 i 150 g mąki typ 500) 300 g dowolnej dyni (u mnie piżmowa) 2 łyżki oleju(...)łyżeczka nasion kopru włoskiego + do posypania wierzchu 100 g sera typu feta  100 g zielonych oliwek (waga po usunięciu pestek) olej lub oliwa do posmarowania wierzchu Przygotowanie chlebowego wieńca: Zacznij od przygotowania ciasta do pizzy z mąką pełnoziarnistą według tego przepisu opisanego krok po kroku . Swoje ciasto zrobiłam dzień wcześniej. Po zagnieceniu i pozostawieniu do wyrastania przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Koszyczek wielkanocny -drożdżowy 151

która prowadzi akcję wspólnego pieczenia koszyczków wielkanocnych . 4 szkl.mąki 25 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania ciasta W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników

Moje domowe kucharzenie
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 179

zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy

Moniki Smakołyki