dodanie jajka nie spowoduje skamienienia ciasta. Fakt, troszkę ciężej się je wałkuje, ale w gotowaniu robi się cudownie miękkie. Do przesianej mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych
ladykitchenDodatkowo: 50 ml wódki, truskawki i kiwi do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa
Tradycyjna kuchnia KasiKruche ciasto ze śliwkami zatopionymi w polewie śmietankowo - cynamonowej daje razem fajne połączenie smakowe. Ciasto:4 szklanki mąki5 żółtek3 łyżki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakiedyś to była oranżada). Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, choć najlepsze jest z polewą kakaową – smakuje jak za dawnych czasów. Ciasto zebra: 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka białej oranżady, sprite’a, 7-up lub wody gazowanej 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 płaskie(...)cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 3-5 minut na najwyższych obrotach. Powoli, cienką strużką dodajemy olej, miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy 2 szklanki mąki, miksujemy. Do 3/4 szklanki mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Powoli wlewamy napój gazowany. Po wymieszaniu masę rozdzielamy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną
Poezja smakułyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól i dodać olej. Mieszając nożem wlewać wrzącą wodę, a następnie zagnieść ciasto w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto
O kuchni z uczuciempuszystą pizzę! Pizza na puszystym cieście porcja na 2 bardzo duże lub 5-6 mniejszych placków Składniki na ciasto: 800 g mąki pszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również chlebowa) 60 g świeżych drożdży 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej bazylią, suszonymi pomidorami i czosnkiem) 500 ml letniej wody 3 łyżeczki cukru(...)letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 10 min do spienienia. W dużej misce łączymy mąkę, sól, olej i resztę letniej wody oraz zawartość miseczki z drożdżami. Mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę lub blat i zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Powinno to trwać około 10 min. (Jeśli mamy mikser z hakiem , to można to zrobić
Ratunku obiadRozmieszaj dokładnie cukier, dodaj drożdże, przykryj bawełnianą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce. Pokrój pomidory i oliwki. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej olej, sól oraz oregano. Dodaj mleko, wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwki i pomidory. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrób
Garniec Magalieprzygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie
Słodkie okruszkiminuty, kilka razy mieszając. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię. Przygotowanie tortilli: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy olej i gorącą wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pierwszą minutę wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma. Tak długie wyrabianie sprawi, że tortilla będzie elastyczna. Wyrobione
Smak mojego domuprzynajmniej 1 godzinę (to bardzo ważne, bez tego naleśniki będą przywierać do patelni). Następnie ponownie energicznie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy i dodajemy odrobinę oleju kokosowego, który równomiernie rozprowadzamy. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni, przechylając ją. Smażymy na małym ogniu, aż naleśnik zacznie odchodzić od patelni i stanie się złotobrązowy. Obracam na drugą stronę
Food SquareMąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać jajko, olej i lekko ciepłe mleko. Zagnieść miękkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie zagnieść. Podzielić na kawałki po 60 g każda (mi wyszło 13 bułeczek). Uformować z nich kule i zostawić
kulinarnyswiatdomispróbowania :) Smacznego! Składniki na placki: 1 torebka kaszy gryczanej 2 jajka 1 duży plaster żółtego sera ok. 3 łyżki mąki odrobina mleka lub śmietany (by ciasto na placki nie było zbyt gęste) olej do smażenia placków sól do smaku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy. Następnie wrzucamy do blendera ugotowaną kaszę, surowe jajka, ser i blendujemy. Potem dodajemy mąkę i mleko
psgotujemydodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, zioła i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Z parówek zdejmujemy osłonki
e-PrzepisyKulinarnemałym ogniu podgrzewamy aż będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćużyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia
MamaOskarka