ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:20/616)

Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 193

minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki i anchois. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Formę do pieczenia o średnicy 25 cm smarujemy oliwą. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta wałkujemy na wielkość 4-5 cm większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając

La grande e la piccola cuoca
amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 540

razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na ok. 12 godz. lub na noc. Po tym czasie dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 5 równych części lub 4 części i wtedy możemy użyć większej blaszki. Rozwałkowujemy na cienkie placki (wymiarów blaszki, w moim przypadku 21cm x 25cm). Trzy spody pieczemy(...)całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z mięsem 173

być wilgotne. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy

Passion of Cooking
,,SŁONECZKO PIZZOWE” 129

wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty ser mozzarela. Doprawiamy do smaku, studzimy i dodajemy jajko, całość mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na dwie równe okręgi. Na jednym z nich na środku nakładamy 2 łyżki farszu a pozostały farsz rozkładamy wokół ciasta po bokach

Podróż w kulinaria
Bułeczki z Suszonymi Pomidorami 168

możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę . Po około 60 minutach – formowanie bułeczek : Ciasto wykładam na blat i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę na 10 w miarę równych części – aby łatwiej było mi je podzielić najpierw formuję z niego wałek i dzielę na części . Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę , turlając kawałek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Przekładaniec masą śmietanową 162

Kolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto .....moje ciasto w sumie nie wyszło tak jak trzeba , ale mimo to było pyszne...Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu chciałam przekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory

Moje domowe kucharzenie
Mazurek z masą kawową 161

150g masła Dodatkowo: płatki migdałowe, piaski cukrowe, różyczki cukrowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. 2. Drugą cześć ciasta rozwałkowuję i kroję na cztery pasy. Dwa pasy o długości

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki cynamonowe z lukrem 244

rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko

Apetyczna babeczka
Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym 292

ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (pod przykryciem). 6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótki czas. Dzielimy ciasto na 3-4 części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej

Serce zamknięte w formie pyszności
Chlebek Pita 207

będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy

Stare Gary
Świąteczne kruche ciasteczka 320

Już coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek. Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami. Fantastycznie

Serce zamknięte w formie pyszności
Mięso mielone zawijane w cieście 236

zeszkloną cebulę z czosnkiem mielimy przez maszynkę.   Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.   Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.   Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.   Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.   Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.   Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki

Maminek kulinarny
Kopytka 341

gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy ciasto na kilka kawałków i odkładamy do miski. Na posypanej mąką stolnicy toczymy wałeczki z ciasta, kroimy ukośnie na kluski. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszamy by nie przywarły

prawdziwe jedzenie
Kluski szpinakowo-serowe 249

serek śmietankowy, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.  Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy i kroimy na ukośne romby, które następnie wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wszystkie kluski szpinakowo-serowe wypłyną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 741

puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 586

Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy

Mia Cucina Sofieta
Pizza "Warzywko " i "Hawajska" 202

wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Pizza hawajska 3 plastry szynki pół puszki ananasa sos  pomidorowy ( 3-4 łyżki ) ser żółty tarty- 150 g przyprawy: oregano, bazylia , tymianek Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną cześc ciasta rozciągamy na blaszce kwadratowej, rozprowadzamy sos pomidorowy po cieście. Rozkładamy składniki tj . szynkę pokrojoną na małe kawałki, ananasa pokrojonego w małe kostki

Słodkości i nie tylko
Królewiec 1227

mąki. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem do pieczenia.. Pieczemy w temp. 180 C ok. 30 minut. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki.  Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa

Słodkości i nie tylko
Profiterolki 200

duży bąbel. Jajka i tłuszcz tworzą ponadto wodoszczelną strukturę, która w dużym stopniu chroni ciasto przed nasiąkaniem kremem.” Tyle ze strony „technicznej”, teraz pora na profiterolki. Tematem Ciasta na niedzielę były – Rurki lub ptysie, eklerki . Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki tortowej * - 250 ml wody - 125 g masła - 4 jaja - szczypta soli Składniki na masę: - 250 ml mocno(...)dosłownie na kilka minut (zamrożone) do nagrzanego piekarnika. Profiterolki – ciasteczka na jeden kęs znikają z talerza w „mgnieniu oka”. Gorąco polecam i życzę smacznego.   W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Rurki lub ptysie, eklerki wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Sweet Orange – Ptysie z chrupką - Sama słodycz i szczypta chili – Rurki z ciasta francuskiego

mojewypiekiinietylko
Kruche rogaliki budyniowe 191

łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na blacie, pozostałe wkładamy do lodówki, aby ciasto nie nabierało temperatury. Z ciasta przy pomocy dłoni formujemy długie walce grubości około

Wędrówki po kuchni
Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo - Kokosowe z Masą Budyniową) 619

Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe kawałki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby okazało się zbyt "suche" możemy dodać więcej śmietany). Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy (ok. 20 x 28 cm) wyłożonej(...)piekliśmy poprzednie ciasta przez ok. 20-25 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Studzimy. Na dno formy wykładamy kruchy spód. Masę dzielimy na 3 części. Jedną z nich przekładamy na kruchy spód, wykładamy warstwę kokosową, połowę pozostałego kremu, ciasto orzechowe, pozostałą masę budyniową a całość przykrywamy kruchym ciastem. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną

Słodka Strona
Ciasto "Drożdżowy kwiat". 188

kółka.  Cztery z nich układamy smarujemy dżemem, układamy jeden na drugim na papierze do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem blasze, a na końcu układamy kółko nieposmarowane.  Ciasto, zaczynając od środka, dzielimy na osiem trójkątów, ale pozostawiając 1-2 centymetrowy rant, tak jak na zdjęciu. W każdym trójkącie robimy nacięcie i przewlekamy jak poczciwego faworka, koniec wywijając na zewnątrz(...)średnicy dziury w cieście, cztery z nich smarujemy dżemem i układamy jeden na drugim wypełniając otwór ciasta. Na końcu kładziemy nieposmarowany placek. Teraz tak samo jak poprzednio dzielimy okrąg ciasta, tym razem jednak na sześć trójkątów. Pamiętajmy jednak, że mamy zostawić 1-2 centymetrowy rant nieprzecięty. Trójkąty wywijamy na zewnątrz. Pozostawiony ostatni kawałek ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zwijamy

Rozpustne gotowanie