ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:28/616)

CHAŁKA DROŻDŻOWA 111

połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, a każdą jeszcze na 4. Formujemy wałki i pleciemy po 2 warkocze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą i posypujemy

KuchcikoweLove
Budyniowy przekładaniec 140

Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę

kgwjanczewo
razowy chleb z suszonymi pomidorami 143

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
chleb z pszennymi otrębami 134

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
mieszany razowy chleb z czarnuszką 132

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
Pączki pieczone 254

ręki, gdy się będzie lepiło, podsypujemy mąką. Gdy wyrobimy ciasto, miskę smarujemy trochę olejem, wkładamy ciasto i odstawiamy na około godzinę, w ciepłe miejsce, do podwojenia wielkości. Gotowe ciasto dzielimy na 16 równych części. Dłońmi rozpłaszczyć każdą porcję ciasta i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić dokładnie brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu

Piekę, bo lubię
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 174

pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka z 5 jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza

Kuchnia Pani Wiosny
Przepis na Domowe Solanki 147

ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy . Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na prostokąt o długości około 40 cm i szerokości 15 cm- jeżeli rozwałkujemy prostokąt na szerokość 20 cm to solanki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Snickers 139

gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. Ciasto: Mąkę pszenną wraz z sodą oczyszczoną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy masło/margarynę oraz pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części (najlepiej zwarzyć kulę ciasta, podzielić na 3 i potem odpowiednio odważyć). Przygotowujemy 3 arkusze papieru do pieczenia. Każdy z nich wkładamy do formy

MyCookBook.pl
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 143

centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i ponownie zagniatamy bochenki ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
Krucha tarta z jagodami 111

łyżki kwaśnej śmietany 40 dag jagód cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gofry 163

weekend w akcji Ciasta na niedzielę  dla odmiany zamiast ciasta  są gofry...Oj dawno nie było u mnie gofrów...zrobiłam ...z bitą śmietaną, truskawkami , polane np. syropem czekoladowym  [ syrop szybko się robi] ..polecam...pycha..przepis od Majanki  .. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka

Moje domowe kucharzenie
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 449

Godzinę przed upływem czasu potrzebnego dla rabarbaru zarabiamy ciasto. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka, pokrojony w kostkę tłuszcz i zagniatamy ciasto.   Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta, wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm) wykładamy papierem do pieczenia, po czym dno wylepiamy

Smakowy Raj
Lekkie pączki pieczone 120

wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Ja użyłam do tego celu haka do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc zajęło mi to dosłownie chwilkę. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie dzielimy ciasto na równe części i robimy placuszki, w które wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury. Zaklejamy jak pieróg (musimy zrobić to dokładnie, żeby nadzienie nam nie wypłynęło) i formujemy kulkę. Nasze pączki

Wielki apetyt
Tarta z musem rabarbarowym 154

Zapraszam na pyszne ciasto z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" .  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku(...)Wyrównuję.  3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Przekładam do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdabiam brzeg ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. W akcji pieczenia "Ciasta na niedzielę" uczestniczyli": Dorota , Lidia, Kasia , Magda ,   Danuta , Bożena

Tradycyjna kuchnia Kasi