ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:18/616)

Piada z pastą serowo-jajeczną 117

oraz: kilka liści sałaty pomidor rzodkiewki Przygotowanie: Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Snickers z masą budyniową 156

opakowania, cukier 6 łyżek, masło 250 g, orzechowy krokant: orzechy włoskie 250 g, cukier 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 142

łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną

kulinarne odsłony pati
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 234

dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 4 części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z dżemem truskawkowym Łowicz i delikatną pianką 272

Przepyszne kruche ciasto z nutą truskawek oraz pyszną, rozpływającą się w ustach pianką! Czy lubicie takie połączenie ? Jedząc to ciasto mam chęć sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek bo jest po prostu przepyszne! Robi się je łatwo, ale i szybko znika ! Koniecznie spróbujcie! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: SPÓD: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta

Gotuj z Mąką
Ciasto Leśny Mech 127

pudru.  Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto: 1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem. A wy ? Już je jedliście

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 157

zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości ok 1h. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały. Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną

kulinarne odsłony pati
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 114

dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy delikatnie. Chlebek smażymy na odrobinie oleju lub masła 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Bakłażany kroimy w plastry

rabarbarowo
Ciasto ze śliwkami 270

pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1337

zagniatania używam maszyny. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wrzucam 3 żółtka i masło. Całość zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie na prostokątną blachę o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 168

gładkie i lśniące. Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło. Po około 30 minutach wałkowanie ciasta na lazanie: Ciasto dzielę na 4 równe części. Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym

Uwaga Babcia Gotuje
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 239

ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy chwilkę ciasto ,dzielimy  na dwie części , wałkujemy ciasto na prostokąt na grubość jak widać na zdjęciu , smarujemy masłem orzechowym ,składamy ciasto "na trzy" uklepujemy delikatnie i wałkujemy ponownie na prostokąt , znów smarujemy

Wypieki Rene
Chałka z migdałami 75

ciasto 20 minut, potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Z całą pewnością wyrośnie nam baaaardzo. Po godzinie znów chwilkę wyrabiamy, tak żeby odpowietrzyć ciasto. Dzielimy na 3 równe części (bo 3 chałki będą) i potem każdą z tych 3 części znowu dzielimy na 3. Robimy z ciasta długie wałki i z każdej trójki wałków

Marder&Marder Manufacture
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 171

mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż

Moniki Smakołyki
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 115

masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek

kgwjanczewo
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 172

koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 184

solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy ciasto na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką by nie lepiło się do wałka ani stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości

Smakowy Raj
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 115

mąkę, pół łyżeczki cukru, sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę w środku. Następnie zaczynamy kręcić bułką aż otwór się powiększy do 3,5 cm. Fajna

les mirabelles
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 155

około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza wiejska z mozzarellą 114

był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło

IMPRESJA SMAKU
Pizza żytnia z oscypkiem 179

rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie.Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy,szczyptę

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 134

miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Szarlotka budyniowa 548

Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.Ciasto dzielimy na pół.Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.  Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu

Smaki Edyty
Brioszka dyniowa 177

prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia

Mia Cucina Sofieta
Letnie ciasto truskawkowe 178

szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części,  1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem

Zainspirowana w kuchni
PIERNICZKI WITRAŻYKI 135

jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciastaCiasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 155

łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie gwiazdy:  Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę(...)płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko do kółka. Potem z każdą z 4 części dzielimy na 4 kolejne. Razem powinno nam wyjść 16 kawałków. Bierzemy po dwa kawałki i zwijamy je do środka. Końcówki ciasta sklejamy. Smarujemy białkiem lub mlekiem

Lili w kuchni
ciasto drożdżowe z serem i żurawiną 141

ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i wyrabiamy ciasto (ja wyrabiam przy pomocy robota kuchennego). Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 90 min. do wyrośnięcia. składniki na masę serowo z żurawiną: 90 g suszonej żurawiny Helio Natura ok. 60-70 ml soku(...)Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, cukrem kryształem oraz cukrem z wanilią, opcjonalnie dodajemy olejek. Nadzienie dzielimy na dwie równe części. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy na prostokąty (ok. 30×20 cm). Smarujemy nadzieniem serowym, posypujemy odsączoną i osuszoną żurawiną. Zwijamy w roladę. Każdą roladę przecinamy pośrodku wzdłuż, pozostawiając

Domowy Smak Jedzenia
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 167

kluseczek rozpoczynamy od ubicia ziemniaków na konsystencję puree, dodajemy do nich mąkę, wbijamy jajo i zagniatamy na zwarte, elastyczne ciasto - w razie zbyt kleistej konsystencji dosypujemy trochę mąki . Ciasto dzielimy na ok. 3 części. Z każdej części ciasta sporządzamy wałek o grubości ok.4-5 cm, kolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe

Symfonia Smaków
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 142

Ciasto na makaron przygotowane, dwa oddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego  :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki(...)mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę.  Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą

Moniki Smakołyki