ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:16/616)

Ciasto z połówkami jabłek 412

Ciasto bije rekordy popularności :) Szukałam "właściciela" przepisu, na każdym niemal blogu ciasto z lekkimi modyfikacjami - ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć autora/ki . Po przepis sięgnęłam z grup kulinarnych na FB. Podobnie do  wszystkich zmodyfikowałam go :)Co mogę powiedzieć- przepyszne ciacho- które mogę każdemu polecić. Proste i w miarę szybkie w wykonaniu, i znika jeszcze szybciej niż je się robi(...)gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie masło, jajko i serek homogenizowany  dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką

Smaki Edyty
Gwiazda makowiec 136

oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm). Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta(...)nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy. Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami. Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy od szklanki. Bierzemy po dwa kawałki ciasta i wywijamy po dwa razy na zewnętrzą stronę. Wyrównujemy. Zakładamy obręcz, zdejmujemy szklankę. Wkładamy

Lena Gotuje
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 432

łyżka * czosnek – 3 ząbki * imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku * olej sezamowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z mąki soli i letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut. Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut. FARSZ: Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną(...)pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem. Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. CIASTO: Każdy kawałek ciasta dzielimy na 10 części, formujemy kulki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm ) Na kązdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy

Ostra na Słodko
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 192

Szpinak odcedzamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ricottę, parmezan i szpinak. Jeśli trzeba przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kulki i przechowujemy zawinięte w folię do momentu użycia. Wałkujemy każdą kulę na kształt zbliżony do arkusza o szerokości 13 cm. Około(...)dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem dzielimy ravioli. Zrobione ravioli przykrywamy czystym ręcznikiem, aby ciasto nie obsychało.W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy ravioli i gotujemy 2-3 minuty po czym odcedzamy.  Aby przygotować sos rozgrzewamy oliwę

Smakowity Blog Kulinarny
Orkiszove Biove 128

ściereczką i folią spożywczą, przyblokuj czymś z przodu i z tyłu, tak aby ciasto rosło wokół obwodu rolki, a nie w poprzek.Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 200°C, w piekarniku umieść żaroodporne naczynie z wodą, aby piekarnik był zaparowany.W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, rolki dzielimy na pół ostrą krawędzią deseczki, albo tępą krawędzią noża. Powstają w ten sposób(...)drzwiczki. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz odwrócić bułki do góry nogami, aby spody się ładnie zarumieniły.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia. Dzielimy ciasto na dwie części. Pkt 4. Przepuszczamy przez maszynkę. Pkt 5.Uformowany wałek. Pkt 6.Wałek został rozwałkowany. Pkt 7.Zrolowane ciasto. Pkt 7.Ciasto będzie wyrastać. Pkt 8.Dzielimy rolkę na pół

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 162

otrzymamy zwartą bryłę ciasta. Teraz przekładamy ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatamy ciasto przez 10 minut, ma być elastyczne i gładkie (jeśli się klei można podsypać mąką). Ciasto dzielimy na trzy równe części, formujemy kule, posypujemy mąką i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie znowu wyrabiamy ciasto, każdą kulę z osobna, powinno być miękkie i elastyczne, smarujemy(...)włożyć do foliowych woreczków i zamrozić lub chłodzić w lodówce. Takie ciasto w lodówce może leżeć około 14 dni, w zamrażarce do 6 miesięcy. Gotowe ciasto, w zależności co chcemy z niego zrobić, dzielimy na mniejsze porcje, lub wałkujemy całość. Do tego będzie nam potrzebny stół przykryty bawełnianym obrusem. Najpierw jeszcze na stolnicy wałkujemy ciasto na placek o średnicy

Rozpustne gotowanie
Knedle z Truskawkami 166

składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką i nadal wyrabiam tak aby ciasto stało się gładkie ( około 2 minut – dokładnie widać to na filmiku). Gotowe ciasto dzielę na pół i z każdego kawałka formuję dłońmi wałek (ciasto możemy podzielić na więcej kawałków aby łatwiej było nam formować wałek) Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około

Uwaga Babcia Gotuje
Rogale z maślanki 153

maślankę Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem lub oliwą, albo wysypanej mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny Następnie dzielimy ciasto na dwie części i jedną przykrywamy, aby nie wyschło Część ciasta wałkujemy na posypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy je trójkąty - 8 sztuk Drugi

Szczęśliwa kuchnia
Rogale z maślanki 159

maślankę Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem lub oliwą, albo wysypanej mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny Następnie dzielimy ciasto na dwie części i jedną przykrywamy, aby nie wyschło Część ciasta wałkujemy na posypanym mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy je trójkąty - 8 sztuk Drugi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 159

trzymamy się zasady, żeby w niedzielę upiec w piekarniku lancze na co najmniej trzy dni lub chociaż półprodukty do nich oraz przygotować jedno danie, które zamrozimy. Dania wegetariańskie i wegańskie świetnie się przechowują i mrożą. Stąd nasze wybory na kolejne dni. Wszystkie dania od niedzieli do wtorku zrobiliśmy w niedzielne popołudnie z tym, że ciasto do kebaba zagnietliśmy w sobotni(...)wieczór (15 minut roboty), choć można to zrobić również w niedzielę (ciasto musi tylko odpocząć regulaminową godzinę kub dwie). Grunt to dobry plan i rozłożenie pracy w czasie. Plan pracy W niedzielę najpierw przygotowaliśmy zaprawę do kebaba i zmacerowaliśmy mięso. Potem obraliśmy i pokroiliśmy warzywa do niedzielnego obiadu (kurczaka zjedliśmy w towarzystwie pieczonych warzyw) i do ratatouille. W pierwszej kolejności

Niedzielny kucharz
wielkanocny koszyczek drożdżowy 207

ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Miskę o średnicy ok. 20 cm oklejamy po zewnętrznej stronie folią aluminiową, którą smarujemy tłuszczem. Odwracamy miskę „do góry nogami”. Gdy ciasto powoi swoją objętość, krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części a następnie każdą część na sześć równych części, w ten sposób otrzymujemy 18 kawałków. Z 10 części formujemy jednakowe wałki, które(...)zbędne ciasto z 10 wałków. Uformowany koszyk i odstawiamy na ok 20. min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 min. Pozostałe ciasto dzielimy na trzy części, formujemy z nich trzy wałeczki i zaplatamy warkocz. Układamy na misce odwróconej „do góry dnem” smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp

Domowy Smak Jedzenia
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 119

zrobiłam sobie mini torciki na imieniny. Robiłam je tak zwyczajnie, po prostu dla siebie i domowników. Ale z racji, że wyszły takie urocze i obłędnie smaczne dzielę się z Wami pomysłem i przepisem. Ciasto, to znane Wam już Brownie z cukinii, ostatnio nasze ulubione a krem to lekki śmietankowy miks z mascarpone i konfiturą z żurawiny. Wyszło pysznie. Możecie śmiało(...)Wlewamy ostygnięte masło i ubijamy krótką chwilę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i ubijamy do połączenia się składników. Dodajemy czekoladę i cukinię. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy połowę ciasta, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około

Made By Mom And Son
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #14 Brownie z kokilki lub filiżanki 315

Brownie w kokilce lub filiżance Była niedziela, już jakiś czas po śniadaniu, a mój mąż nie znalazł nic słodkiego i woła: „czyli jak, nie będzie dzisiaj nic do kawy?”. Byliśmy zaproszeni do teściów na obiad, więc na weekend nic nie piekłam. Jak się okazuje kawa bez czegoś słodkiego nie wchodzi w grę. Na szczęście miałam odłożony(...)jedna dla mnie i dwie dla mojego łasucha ) . Nie rozumiem tylko jak to jest, że faceci mogą pochłaniać tyle słodkiego i nie tyją. Trochę to niesprawiedliwe. A wracając do ciasta, lub też deseru, brownie wyszło pyszne. Jedliśmy jeszcze na ciepło, a dla złamania smaku jedliśmy je z musem malinowym. Właściwie nie musem, przetarłam przez sito dżem własnej roboty, żeby

Relaxtime
Tarta z nektarynkami 138

dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy

Anioły w kuchni
Chinkali gruzińskie pierogi z mięsem 127

trakcie wyrabiania stopniowo dolewamy zimny bulion. Bulion powinien całkowicie wsiąknąć w mięso. Jeżeli bulion w trakcie wyrabiania nie wsiąkną w mięso, zwiększmy czas wyrabiania. Stolnice podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto. Wykrawamy koła o średnicy 11-12 cm. Na środek koła dajemy 1 łyżkę farszu (najlepiej zrobić sobie kulki) Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki. Gotowe chinkali

Themo przepisy
Piada z pastą serowo-jajeczną 117

oraz: kilka liści sałaty pomidor rzodkiewki Przygotowanie: Piada: do miski wsypujemy mąkę oraz sól i wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na 3 cienkie placki. Bardzo mocno rozgrzewamy patelnię i na suchej smażymy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Snickers z masą budyniową 156

opakowania, cukier 6 łyżek, masło 250 g, orzechowy krokant: orzechy włoskie 250 g, cukier 0,5 szklanki, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jedną część ciasta przygotowujemy

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 142

łyżka, dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki 8 łyżek, orzechy włoskie posiekane 2 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto smarujemy czterema łyżkami dżemu. Białka ubijamy na sztywną

kulinarne odsłony pati
MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM 234

dodajemy kilka łyżek mleka. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Masę makową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto dzielimy na 4 części. Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy w kształt

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z dżemem truskawkowym Łowicz i delikatną pianką 272

Przepyszne kruche ciasto z nutą truskawek oraz pyszną, rozpływającą się w ustach pianką! Czy lubicie takie połączenie ? Jedząc to ciasto mam chęć sięgnąć po kolejny i kolejny kawałek bo jest po prostu przepyszne! Robi się je łatwo, ale i szybko znika ! Koniecznie spróbujcie! #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: SPÓD: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 łyżeczki(...)Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule ciasta. Dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta na spód oraz 1/3 na kruszonkę. Zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta

Gotuj z Mąką
Ciasto Leśny Mech 127

pudru.  Mając gotowy krem i blaty składamy ciasto: 1 BLAT + KREM + 2 BLAT + KREM + POKRUSZONY STOŻEK ( unikając podpieczonego brązowego ciasta) + GRANAT I oto moje dzieło! Ciasto leśny mech z moją własną wersją kremu i mniej słodszym biszkoptem. A wy ? Już je jedliście

W Moim Magicznym Domu
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 157

zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia objętości ok 1h. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały. Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną

kulinarne odsłony pati
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 114

dodajemy do pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy dodatkową ilość mąki) i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do wyrośnięcia. Przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 2 części i każdą rozwałkowujemy delikatnie. Chlebek smażymy na odrobinie oleju lub masła 5 minut z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Bakłażany kroimy w plastry

rabarbarowo
Ciasto ze śliwkami 270

pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki śliwki, 1 kg Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka, powoli na zmianę dodajemy wodę i olej. Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy 15 minut. Do drugiej połowy dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1337

zagniatania używam maszyny. Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wrzucam 3 żółtka i masło. Całość zagniatam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie na prostokątną blachę o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. Wkładam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Viki
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 168

gładkie i lśniące. Następnie ciasto zawijam w folie spożywczą (można włożyć do woreczka) i odkładam na około 30 minut aby odpoczęło. Po około 30 minutach wałkowanie ciasta na lazanie: Ciasto dzielę na 4 równe części. Ciasto możemy rozwałkować wałkiem lub za pomocą maszynki do makaronu. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów i na wielkość naczynia w którym

Uwaga Babcia Gotuje
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 239

ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy chwilkę ciasto ,dzielimy  na dwie części , wałkujemy ciasto na prostokąt na grubość jak widać na zdjęciu , smarujemy masłem orzechowym ,składamy ciasto "na trzy" uklepujemy delikatnie i wałkujemy ponownie na prostokąt , znów smarujemy

Wypieki Rene
Chałka z migdałami 75

ciasto 20 minut, potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Z całą pewnością wyrośnie nam baaaardzo. Po godzinie znów chwilkę wyrabiamy, tak żeby odpowietrzyć ciasto. Dzielimy na 3 równe części (bo 3 chałki będą) i potem każdą z tych 3 części znowu dzielimy na 3. Robimy z ciasta długie wałki i z każdej trójki wałków

Marder&Marder Manufacture
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 171

mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć). Ciasto dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych. Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić samo ciasto dookoła. Na jarmuż

Moniki Smakołyki
Mazurek pomarańczowo-marcepanowy 115

masło, siekamy dokładnie nożem na bardzo drobniutkie kawałki. Dodajemy następnie cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię, schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy ciasto (zostawiamy kawałek ciasta na boki) przekładamy do dwóch prostokątnych foremek wyłożonych papierem do pieczenia, na jednym z ciast które będzie naszą górą formujemy wałeczek

kgwjanczewo
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 172

koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około

Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 184

solimy. Na początku ciasto wyrabiamy widelcem lub szpatułką. Gdy zrobi się z niego dość gęste, wyrabiamy go ręcznie, podsypując pozostałą szklanką mąki. Ciasto makaronowe musi być dość tęgie. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy ciasto na grubość około 2mm, podsypując z obu stron mąką by nie lepiło się do wałka ani stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości

Smakowy Raj
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 115

mąkę, pół łyżeczki cukru, sól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę w środku. Następnie zaczynamy kręcić bułką aż otwór się powiększy do 3,5 cm. Fajna

les mirabelles
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 155

około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy ciasto na 8 części. Na posypanym mąką blacie układamy 8 kulek obok siebie, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy jeszcze na 15 minut. Rozwałkowujemy placki, tak by były dość cienkie

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza wiejska z mozzarellą 114

był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze brzegi. Rozwałkowując podsypujemy lekko mąką tak aby się ciasto nie przykleiło

IMPRESJA SMAKU
Pizza żytnia z oscypkiem 179

rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie.Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy,szczyptę

Słodkie Przyjemności
Rogaliki drożdżowe 134

miękkim masłem. Dodajemy mąkę i zaczyn wyrośnięte drożdże. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem z końcówką haka. Ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt kółka. Dzielimy ciasto na 8 trójkątów, nakładamy powidła i zwijamy, nadając kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Szarlotka budyniowa 548

Wykonanie:Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia.Ciasto dzielimy na pół.Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.  Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka. Do budyniu

Smaki Edyty
Brioszka dyniowa 177

prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia

Mia Cucina Sofieta