pojawi się niedługo nowa kategoria - ciasta bez pieczenia . Znajdziecie tam przepisy na desery i ciasta, które nie wymagają użycia piekarnika, są więc idealne na letnią porę, kiedy za oknem upał, a stanie przy gorącym piekarniku nie należy do najprzyjemniejszych zajęć. Do przygotowania spodu wykorzystałam herbatniki w czekoladzie kupione w Lidlu . Muszę pochwalić się, że przepis jest w całości mojego(...)pomysłu. Jedyną inspiracją były moje dotychczasowe doświadczenia :) Zapraszam do komentowania - podzielcie się swoją opinią :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 30 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem
Chocolate Muffin Blogkokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone(...)mogą spodobać się dzieciom: Wafle śmietankowo-czekoladowe Wafle naszego dzieciństwa. Wypełnione masą śmietankowo-czekoladową - słodką, ale tak pyszną, że trudno się im oprzeć! Krajanka krówkowa z orzechami Kruche ciasto na spodzie i wierzch wypełniony chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?! Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem
Moje QulinariaDawno nie było u mnie ciasta bez pieczenia, więc postanowiłam takie zrobić. Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy szarlotka, czy kajmakowiec, czy krówka jabłkowa, czy jeszcze inaczej. W końcu nadałam mu bardzo dyplomatyczną i ogólnikową nazwę, a mianowicie ciasto kajmakowo - jabłkowe. A jest to ciasto składające się z kilku warstw, przekładanych solonymi krakersami. Warstwy te tworzy masa kajmakowa(...)się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne, więc same zalety. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjeróżnica w tak przygotowanym kremie także jest zauważalna od tego ucieranego tradycyjnie. To jak Wy przygotujecie swoje ciasto zależy tylko od Was, a robiąc tradycyjnie- trzymam kciuki by wyszło bez konieczności ponownego ucierania :) Składniki na blaszkę 20 x 28cm: 500g kakaowych herbatników 1 litr mleka 2 żółtka ½ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200g masła(...)konfiturą porzeczkową, a na to ostrożnie wykładamy kolejną większą porcję kremu. Przykrywamy ponownie herbatnikami i smarujemy ostatnią, cienką warstwą kremu. Wierzch dekorujemy zmiksowanymi pozostałymi herbatnikami z ok 50g chałwy waniliowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Kuchnia w czekoladziedodałem dodatkowego cukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół godziny - najdłużej schodzi z jego schłodzeniem. Polecam robić na wieczór i do śniadania i porannej kawki mamy pyszne ciacho. Składniki: 350g herbatników maślanych 150g masła 250g serka mascarpone(...)200g mlecznej czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki w robocie kuchennym, masło rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie
Smacznie Pysznie Kalorycznieczęść kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły
Swojskie jedzonkociasto to połączenie kilku przepisów w jeden. To bardzo lekkie, delikatne i smaczne ciasto. Dla osób które, liczą kalorie jest to świetny wybór. Smak ciasta jest wyjątkowy. Składniki: Spód - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny(...)miksujemy. Dodajemy mus borówkowy , przygotowaną żelatynę i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchnimnie kwintesencja lata. Moje ulubione owoce w nadmiarze, niezbyt dużo pracy i ciasto bez nagrzewania mieszkania. Tym razem zdecydowałam się na spód z pokruszonych herbatników i był naprawdę mocno kruchy. Ale całe ciasto było spójne. Zdjęcia to już tylko wspomnienia – całe zniknęło w pracy Przepis wypatrzyłam u Pauliny z Czekoladą utkane, ale postawiłam na zwykłą galaretkę. Biegnijcie
Pasja Smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka(...)dzielimy na 3 równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby zastygło. Rozpuszczamy 1,5 opakowania galaretki w 500ml wody, odstawiamy żeby lekko stężała. Następnie polewamy nią
Symfonia smakowapuszek mleka. Masa śmietankowa: 2 opakowania Śnieżki 1 niepełna szklanka mleka 3,2% 3 opakowania serka Bieluch Ubić Śnieżkę w podanej ilości mleka, połączyć z serkami. Zamiast ciasta krakersy(słone) i herbatniki. Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1łyżka kakao 1 łyżka wody Wszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić. Układać: - herbatniki - masa karmelowa - krakersy - masa(...)Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty) 2 .Masa krówkowa (tym razem gotowa z puszki, na jedną warstwę 1 puszka) 3. Połamane herbatniki 4. Masa śmietankowa+ rodzynki 5. Ciasto biszkoptowe 6 .Masa mrówkowa 7. Połamane krakersy 8. Masa śmietankowa 9. Rodzynki i starta gorzka czekolada
Praktyczna plSkładniki: dno ciasta Około 2 szklanek pokruszonych herbatników 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła miękkiego sernik 500g twarogu sernikowego 1szkl. Cukru ciemnego 3 łyżki mąki pszennej,lub 1 pudding 37 gr. 3/4 szkl. kremówki 30% 1/4 szkl. (60 ml) melasy ,lub syropu klonowego 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1-2 łyżeczki imbiru w proszku-jak lubicie(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie dno Piekarnik nagrzać do 163 ° C. Dno 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia . Połączyć składniki ciasta w misce. Wyłożyć dno i boki tortownicy. Piec ciasto przez 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Owinąć tortownicę folią aluminiową tak ,aby nie dostała się woda ,bo sernik pieczemy
w mojej kuchnigorącej masy serowej , przykrywamy kolejną warstwą i wylewamy resztę masy. Górę pokrywamy resztą herbatników i odstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ). DODATKOWO : Na patelni roztapiamy kostkę do pieczenia Kasię , wsypujemy orzechy i chwilę prażymy. Zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu roztapiamy. Gorącym karmelem polewamy ciasto i kroimy na porcje póki ciepłe. Zajadamy! Smacznego! Inne niesamowicie smaczne przepis , nie tylko
Ostra na Słodkojajka 500 ml śmietany kremówki żółta galaretka kilka tabliczek gorzkiej czekolady 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek. 2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami(...)Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły. 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany
Apetyczna babeczka