Tort makowy, to iście świąteczne ciasto lub na tak zwane lepsze okazje, godny polecenia, lekki, znakomity w smaku, wart zachodu.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru
kgwjanczewoJeśli mieliście okazję skosztować kiedyś ciasta o nazwie Toscakaka (również na blogu http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/07/toscakaka-czyli-skandynawskie-ciasto-z.html) i przypadło Wam ono do gustu to zachęcam do wypróbowania poniższego
Mania GotowaniaW tym roku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik
Bon Appetit MałgorzatyKochani dzisiaj zapraszam Was na ciasto od początku do końca wymyślone przeze mnie. Bardzo miałam ochotę na ciasto, które w smaku będzie przypominało baton z karmelem
SMYKWKUCHNIKocham serniki To moje ulubione ciasta i zawsze się cieszę jak mogę wypróbować kolejny przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął
UgotujmyTo.plNie jestem specjalistką od wymyślania ciast. Nie mam wystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …
UgotujmyTo.plPoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba
coolinarnastrefa.blogspot.comNadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po
coolinarnastrefa.blogspot.comwczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur. Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki(...)rondelku, aż masło, się rozpuści, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy łyżką, wlewamy rozpuszczone masło z syropem i przyprawą, dodajemy całe jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż stanie się gładkie i lśniące. Piernikowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę aby się schłodziło i stwardniało. Stolnicę delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapakowane będą doskonale nadawać się do obdarowania gości jako jadalne prezenty. Polecam Wam też wpis na zbiór przepisów na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie. Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą. Ciasto Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstruclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka. SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży
Tradycyjna kuchnia KasiMuszę śpieszyć się z dodawaniem na bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis
Bon Appetit MałgorzatyWpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego , które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier
Chilli Czosnek i OliwaKeks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok.Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cmPrzepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej(...)pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste
Moja smaczna kuchnia