zostanę babcią i to ciasto zrobiłam właśnie dla mojej kochanej synowej :) nie będę opisywała smaku, to trzeba spróbować, powiem tylko, że jest... niebiańskie...:) Składniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr(...)być za "lekka" Beza: -3 białka -150g drobnego cukru -2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobia) -szczypta soli -3 duże łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy
Wypieki ReneDynia, batat nutę słodkości w sobie mają, do przygotowania wypieków się nadają. Ja kruche ciasto pod tartę przygotowałam, a ugotowane warzywa zmiksowałam. Do puree z dyni i batata jeszcze kilka składników dodałam, dzięki którym smak i delikatną masę uzyskałam. Tarta wyszła idealnie kremowa, lekko słodka, wyjątkowa. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm: ciasto(...)Dodajemy śmietankę, budyń, krótko mieszamy. Następnie całość łączymy z puree warzywnym, na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy wierzch. Tarte pieczemy w temperaturze 170°C, ok. 1 godz. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin, a tuż przed
Moniki SmakołykiSkładniki / Ingredients : Kruche ciasto / the shortcrust cake: 180 g mąki pszennej do ciast / 180 g wheat flour to pie 90 g masła / 90 g butter 1 łyżeczka cukru / 1 taespoon sugar 2 żółtka / 2 egg yolks kilka łyżek zimnej wody (około 6) / a few tablespoons of cold water (about 6) szczypta soli / pinch of salt Masa / mass(...)yolks szczypta pieprzu czarnego / pinch of black pepper szczypta soli / pinch of salt Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 30 min, ilość porcji: ok. 10 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli masło, cukier i sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, żółtka i kilka łyżek wody. Mieszamy wszystko ze sobą aż uzyskamy konsystencję piasku. Potem wyrabiamy ciasto
Projekty ze smakiemśliwki, więc dziś prawdziwie jesienna tarta, bardzo prosta i szybka, do tego trochę fit. Początkowo miałam ją jeszcze wzbogacić o budyń, ale w końcu postawiłam na szybkość i prostotę. Ciasto kruche zrobione jest z mąki orkiszowej, ale można użyć innej. Tarte najlepiej podać posypaną cukrem pudrem lub z gałką lodów. Składniki (forma o średnicy 24 cm): 250 g mąki orkiszowej(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta plasterki i wyłożyć
Healthy food explorerKruche ciasto, ser, jagody.... Uhm... Palce lizać! Spróbujcie sami! Składniki: Ciasto kruche: (forma 25 cm x 23 cm) 20 dag mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik gotowany: 1 kg sera mielonego (z wiaderka(...)margarynę i jajka. Wszystko ucieramy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera. Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo: 1 litr jagód 2 galaretki malinowe Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności SłodkościSkładniki: czereśnie płatki migdałowe 200 g masła + trochę do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 50-70 g cukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć(...)wystudzeniu. Pysznie smakuje z gałką lodów lub z kleksem bitej śmietany. Można podawać je w foremce albo przełożyć na talerzyk. Wskazówka: Do zrobienia crumble można wykorzystać dowolne kruche ciasto. Czasami zostają mi jakieś skrawki z tart lub babeczek, więc wkładam je do pudełeczka i mrożę. Kiedy nazbiera mi się takich skrawków wystarczająco dużo, wtedy je wykorzystuję do przygotowania
Codzienna kuchnia niecodziennaJest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki
Z Kuchni Do Kuchnisama w nowej szkole - bo jest w niej pierwszy rok) piknik rodzinny. Kto chciał mógł dostarczyć słodkości uświetniające zabawę :-) Więc zrobiłam takie właśnie jak tu widać ciastka - szybkie, proste, kruche - wręcz rozpływają się w ustach, a do tego przyciągające uwagę kolorami :-) A pomogła mi Gosia i jej sprytne patenty ;-) Nawet mój mąż się nimi zachwyca, tzn. patentami ;-) ciastek nie zdążył(...)następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne patenty (jest fantastyczna
Czary - gary w kuchniPrzepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłek J Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 paczki cukru waniliowego Składniki(...)Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy
Mania GotowaniaMój jogurt przeszedł najważniejszy dla mnie test czyli masa to quiche’a. Moja ulubiona potrawa z czasów wegetariańskich, wystarczyło zagnieść kruche ciasto, wymieszać jogurt z jajkami i zalać tą masą jakiekolwiek podduszone warzywa, pół godzinki i obiad był gotowy, po przejściu na weganizm sprawa się trochę skomplikowała, ale na szczęście odkryłam jogurt wegański i znowu będę mogła robić nieskończenie(...)odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn
greenscarfprzygotowanie tarty w grupach :) Czasami trzeba było użyć, kilku rodzajów łopatek kuchennych naraz ;) Po skończeniu pierwszej pozycji, poszliśmy kolejny raz do stanowiska Pawła obserwować jak robi kruche ciasto z morelami i orzechami nerkowca. Następnie oczywiście zrobiliśmy je w grupach, a Paweł pomagał udzielając wskazówek i rad. Kolejnym punktem w menu był koktajl arbuzowo - melonowy :) Robiłem się coraz bardziej(...)wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości :) W końcu zapadła decyzja, że nie robimy już placka z owocami i mogliśmy się zająć delektowaniem smakami tarty i kruchego ciasta :) Spróbowałem tych, które robił Mistrz Paweł i były po prostu rewelacyjne. Po kawałku naszego, przygotowywanego przez moją grupę wziąłem na wynos i zawiozłem następnego dnia mamie :) Niestety nie miałem
Parowar FacetaSkładniki: Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 2 łyżki cukru najlepiej drobnego 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na wielkość formy 24cm x 30 cm, przenieść ciasto, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze(...)Dodać cukier i wymieszać. W misie miksera umieścić ser, śmietanę, jajka z cukrem, aromat, obie mąki (przesiane). Wszystkie składniki zmiksować, ale tylko do połączenia składników. Masę przelać na podpieczony kruchy spód. Wygładzić, ułożyć maliny, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 150 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut lub dłużej, środek przy dotknięciu powinien być sprężysty. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić
Moja Galeria Smakuktóż jej nie lubi?:) To, bez dwóch zdań, obowiązkowe ciasto w sezonie. Ja mam na szarlotkę co najmniej 3 ulubione przepisy. Oto jeden z nich;) Baaardzo kruche, delikatne, lekko sypiące się ciasto, z pysznymi jabłkami i świetną pianką przygotowaną na bazie białek, cukru i cytrynowego kisielu. Ciasto: 200 g masła 2 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżeczki proszku
Smaki Na Talerzulodówce echo i mówię do męża: zjedz coś w pracy. Hania dostaje do szkoły kanapkę z masłem orzechowym, a sama czasami kupuję sałatki u pana kanapkowego w pracy. Ciasta najczęściej nie wychodzą mi wtedy, kiedy mają przyjść goście, a najlepsze są te robione na szybko i na hasło: upiekłabyś coś do kawki. Synowi co roku zamawiam tort urodzinowy w cukierni(...)mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika :) Ale mazurek był dobry! Kruche ciasto, krem kokosowy - delicja! Przełamane wszystko dżemem z czarnej porzeczki. To już nawet brzmi dobrze! P.S.Jestem fanką wedlowskich wielkanocnych jajeczek. Ich pastelowe kolory pięknie ozdobią każde świąteczne ciasto lub babeczkę
bistro mama