Królowa serników znów wkracza do akcji! Tym razem mam dla Was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście. Taki niby klasyczny, a zarazem jeden z lepszych serników jakie jadłam. Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach. Sernik , do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( duża blacha ok. 30x 24 ) CIASTO: * mąka – 500 g * cukier puder
Ostra na Słodkochrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka 3-4 łyżki brązowego cukru sok z cytryny cynamon(...)przypominają nieco delicje - każdy ma inny sposób jedzenia: można wcinać łącząc wszystkie smaki na raz, a można najpierw spałaszować piankę, potem dobrać się do musu i na koniec pożreć kruche ciasto. Wszystkie chwyty dozwolone :) Kolejna piosenka Damiena, która przypadła mi do gustu. Może trochę smutna, może trochę sentymentalna - nie da się jednak zaprzeczyć, że jest to dobra
sama złodyczmój Mazurek przypadnie wam do gustu. Właśnie jestem w trakcie degustacji pierwszego kawałka… mmmm naprawdę pycha J Polecam!!!!! Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą Składniki: Ciasto kruche: · 70 g mączki migdałowej (lub migdałów zmielonych) · 250 g mąki(...)lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi
Mania Gotowaniabędzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :)Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier(...)szprycy a następnie wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach małe kulki.Pieczemy w rozgrzanym do 220`C piekarniku przez ok. 20 minut. Na gotowe kruche ciasto nakładamy ostudzony krem waniliowy na którym układamy wcześniej przygotowane ptysie. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdruga bardziej krucha i zdecydowanie bardziej kawowa w smaku :) Z poniższego przepisu wychodzi około 45 pojedynczych serduszek (wycinanych foremką o wysokości 4,5cm). Kruche serduszka z nadzieniem kawowym Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 80g masła 75g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii NADZIENIE 100g masła 75g białej czekolady 3 łyżki gorącej przegotowanej wody(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru (można pominąć) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między
Smakołyki Berenikirabarbarem. Pyszne i łatwe ciasto, które każdy z Was może samodzielnie zrobić w domu. Ciasto, które umili Wam chwilę, przy kubku kawy czy filiżance herbaty. Podstawą tego ciasta, jest kruche ciasto i duża ilość rabarbaru. Ciasto aby ładnie wyglądało przyozdobiłam dodatkowo finezyjnym zdobieniem w postaci warkocza i liści. PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM CIASTO KRUCHE: - 110 g zimnego masła
SMYKWKUCHNICiasto przeznaczone na dużą blachę 24 x 35 ciasto kruche składniki (wszystkie składniki dajemy do jednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30 dag mąki tortowej 2 jajka cale 2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i rozwałkować lub rękami rozłożyć ciasto na blaszce, a potem na to wylewamy masę serową i pieczemy(...)potem dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje Wyrobyoknem duży mróz a u mnie w kuchni upalne lato... Tropikalna tarta na delikatnym kruchym cieście, z przepysznym mocno kokosowym budyniem, puszystą kokosową śmietaną, soczystym mango, kwaskowym kiwi i chrupiącymi płatkami kokosa. Jeden kęs i choć na chwilę myślami jestem na rajskich wakacjach na jakiejś pięknej wyspie :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g masła(...)papieru. Boki formy lekko posmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Piec spód tarty 15 - 20 minut, do momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Kokosowy budyń: 500 g kokosowej śmietanki (lub dwie puszki każda po 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego schłodzone 24 h w lodówce) 100 g drobnego cukru 50 g skrobi
maniapieczeniaŚledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)pieprz czarny Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać razem z zimną margaryną dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Za pomocą foremek wycinać krążki i wkładać na dno dociskając dobrze do brzegów tartaletek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez
https:KKuchniaMniamNiebiańska szarlotka na kruchym cieście z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem i delikatną bezą, chrupką z wierzchu. Najlepsza na ciepło do ulubionej kawy lub kakao. Bardzo uzależniająca 😋, na jednym kawałku się nie obędzie 😉 Składniki: 225 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka ( z dużych jajek) Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek(...)kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki
Słodka Strefabyło nic z kuchni francuskiej, więc postanowiłam przygotować quiche. Ta niezwykle smaczna wytrawna tarta świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do tego jest uniwersalna - w jej skład wchodzą kruche ciasto, masa jajeczna, mięso i warzywa. Możecie dać do środka, co tylko zapragniecie, dzięki temu zaspokoicie gusta wszystkich domowników. I jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto
W poszukiwaniu inspiracjipolecam Wam mini tarty. Do tych tymiankowych tarteletek wybrałam pilsnera, chociaż mam przeczucie, że klasyczny lager też mógłby pasować, ale ja nie jestem znawcą piwa :) Składniki na 6 sztuk: Kruche ciasto 160 g mąki 120 g zimnego masła ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych(...)grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego boczku 4-6 małych młodych cebul (lub 2-3 duże) 1 mała antonówka 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie) 1 jajo
Pełny talerzrządami Niemiec stąd też znawcy kuchni czasem określają placek jako specjał kuchni niemieckiej. Skąd by nie pochodził niemniej, nie więcej zawsze będzie to płaski placek zazwyczaj na kruchym cieście (czasem francuskim), zapiekany pod masą z jajek,śmietanki i sera. W ramach dodatków do masy klasycznie dodaje się boczek wędzony. U mnie małe urozmaicenie w postaci cebuli i chili(...)związku z tym że jest to pierwsza wytrawna tarta na blogu i na pewno nie ostatnia chciałabym też poświęcić osobną część na to jak powinno wyglądać i smakować idealne ciasto kruche, ale myślę że we wpisie nakreślę jedynie najważniejsze aspekty a notkę i wskazówki przedstawię wam w osobnym poście. No to na tyle, zapraszam was na aromatyczny Kisz
vaniliowoczekoladowajakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę wierzch, to masa serowa może namoczyć piernikowy spód. Składniki: (na blaszkę 24x34 cm) Kruche ciasto czekoladowe: 200 g mąki pszennej typ 650 15 g kakao 5 g przyprawy do piernika 75 g cukru 150 g margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g) 1 żółtko(...)opakowania cukru wanilinowego (2x32 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Kruche ciasto czekoladowe: Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do dużej miski. Dodać przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy, żółtko oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Składniki wyrobić mikserem lub dłońmi, a następnie
Nastoletnie Wypiekanieszparagi. Przygotowana dzisiaj tarta z zielonymi szparagami idealnie zwiastuje miesiąc maj. Do wykonania tarty, użyliśmy z Bogusią naszego sprawdzonego w 100% przepisu na kruche ciasto. Jest najłatwiejsze, najtrwalsze ze wszystkich które wypróbowaliśmy, nie trzeba go nawet schładzać, choć dla pewności w przepisie jest uwaga, że warto to zrobić(...)możecie zastąpić swoim ulubionym ale polecam właśnie ten rodzaj. Wspaniale się roztapia i ma niepowtarzalny smak, na dodatek jest już raczej ogólnie dostępny. Składniki: Kruche ciasto: 120 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko 1 łyżeczka soli Farsz: ½ pęczka zielonych szparagów 3 żółtka 200 ml śmietany
kuron.com.pl