ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:124/1075)

Kruche babeczki z jabłkami 231

Przepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło jakieś przetwory, piekę ciasta lub inne słodkości. To kolejna moja słodka propozycja do kawy z dodatkiem jabłek . Tym razem upiekłam kruche babeczki z jabłkami z krzyżykiem i cukrem pudrem. Te urocze mini jabłeczniki(...)cynamonu 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wbijamy 2 świeże jajka, zagniatamy kruche ciasto. (Ja wykorzystałam do tego hak robota). Ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy nadzienie do babeczek mieszając pokrojone w kosteczkę jabłka, (które wcześniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 343

Jest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych(...)dodajemy żółtka, rum (nie aromat!!!) i dalej siekamy nożem, aż jajka połączą się z resztą składników. Teraz szybko zagniatamy ciasto rękoma (im krócej będziemy je ogrzewać dłońmi, tym ciasto będzie bardziej kruche), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy z powrotem

Rozpustne gotowanie
Kruche z porzeczkami i budyniem 254

PORCELANA BOGUCICE                                                Kruche z porzeczkami i budyniem SKŁADNIKI : na ciasto żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt margaryna - 250 g mąka - 4 szkl pełne cukier - 1/2 szkl śmietana 24 % - 2 łyżki proszek do pieczenia(...)szkl budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru cukier - 4 łyżki dodatkowo : porzeczki czerwone - 500 g cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Porzeczki  oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Kruche ciasto : Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki na 60 minut

Kuchnia Danusi
Tarta z jabłkami i żurawiną 106

jesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto. Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Na pewno chcielibyście zjeść kawałek. Nie jestem fanką jesieni, złota, piękna i słoneczna ma swój urok, ale jednak perspektywa zimy jest dla mnie zawsze

Smaczny zeszyt
Malinowa chmurka 207

formie tortu- zamiast kruchego spodu, upiec biszkopt. Maliny sprawiają, że można poczuć smak lata, nawet gdy za oknem pogoda jest jeszcze wczesno wiosenna.  Poziom trudności ****  Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 30g cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół opakowania cukru waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej(...)wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 60 min. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 23x33 cm. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180*C przez

Idę coś wszamać
Ciasto Bajaderka 258

moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych proporcjach: suszone śliwki, suszone(...)czekolady 1 łyżka śmietanki 30% Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło – całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy kwaśną śmietanę – tylko tyle, by połączyła całość. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy do dwóch blaszek

Smaki Na Talerzu
Antałki 187

trochę przypominają mi smakiem kremówki papieskie, jednak to zupełnie inne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła(...)łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru  cukier puder do posypania   Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor

Jadło i czytadło
Kruche z powidłami i bezową pianką. 713

tylko bez urozmaiceń :)  Ciasto jest proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakuje :)                           Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche ; 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka masła 2 żółtka  1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Pianka(...)szklanka cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniacznej 1 cukier waniliowy Dowolne powidła ja użyłam jagodowych (malutki słoiczek ) Wykonanie : Do miski przekładamy wszystkie składniki podane na ciasto kruche i wyrabiamy mikserem na grudkowatą masę , przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy n pół z tym że jedna część jest trochę   większa od drugiej  .Mniejszą

Sama słodycz i szczypta chili
Bananowa tarta z bezą 203

herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...?  Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie muffinami. Czasem jeszcze(...)skład chemiczny, jest nielegalna w niektórych krajach. Przez to zabrakło mi bananów na spód, ale całość i tak wyszła intensywnie bananowa. Nawet beza przeszła smakiem tych owoców! Ciasto zaskakuje konsystencją: kruchy spód, rozpływający się w ustach, bardzo delikatny krem i znów na górze: chrupiąca beza. Całość jest słodka, ale nie przesłodzona - nie martwcie się o to. Do kremu można dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucha szarlotka z budyniem 341

Ciasto proste i bardzo lubiane. Jedyny minus to to że trzeba poczekać aż szarlotka dobrze wystygnie i nie da się podjeść kawałka na ciepło bo budyń się rozpływa. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe(...)łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną

Monia miesza i gotuje
Tarta zebra z czekoladowym ganache 460

obłędnie kruchym spodzie. Cóż tu dużo mówić, po prostu trzeba ją zrobić! Mimo tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :)  SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej(...)razie potrzeby lekko podsypać mąką) i wyłożyć nim formę do tarty. Piec ok 15-18 min w 180 stopniach, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej

DefinicjaSmaku
Tarta migdałowa z gruszkami 76

Share Pinterest Print Wspaniała tarta migdałowa z gruszkami zapewne umili niejeden podwieczorek. Kruchy maślany spód, nadzienie migdałowe z dodatkiem likieru Amaretto i zatopione w nim gruszki gotowane w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej…? Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 140 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru szczypta(...)szklanka wody 2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu 4 goździki Dodatkowo: płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, cukier puder, żółtka i zmielone migdały. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (wszystkie składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować

Oryginalny smak
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 148

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje na rynku już

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec waniliowy z brzoskwinią 152

Kruche ciasto z budyniem waniliowym i soczystą brzoskwinią. Przepis na dużą blachę.  Przygotowanie:40 minut Koszt: tanie Uwielbiam ciasta z budyniem, a z dodatkiem słodkiego owocu to już w ogóle mogłabym zjeść sama pół blaszki. W tym przepisie postawiłam na waniliowy smak przeplatany ze słodką brzoskwinią. Do tego praktycznie nie słodziłam ciasta kruchego, dzięki czemu smak całego ciasta skupił(...)tych dwóch składnikach. Nie oszczędzałam ilości brzoskwiń do ciasta, dlatego wydawać się może, że trochę się rozpada. Jednak spokojnie wszystko się trzyma swojego miejsca i nieco większa ilość owocu nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Do przepisu użyłam mąki z POLSKIE MŁYNY uniwersalnej. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków zarówno małych i dużych, kruchych czy ucieranych. Ich firma istnieje na rynku już

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto rabarbarowe z pianką 143

Zaczyna się sezon letni i co z tym się wiąże owoce letnie. Jako pierwszy jest rabarbar i właśnie chcę się z Wami podzielić tym przepisem. 1. Przygotowanie ciasta kruchego – wszystkie składniki zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Formę o wymiarach 23-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto na dnie

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania