Czy może być bardziej kremowe ciasto niż kremówka? Chyba nie. Ale, żeby nie było za łatwo po raz kolejny musimy się zmierzyć z dylematem, co jest
mojewypiekiinietylkoInspirację na francuskie nadziane marchewy dostałam od młodszego brata, który posłał mi zdjęcie z takimi marchewkami i zapytał, kiedy takie zrobię :) no i zrobiłam :) Nawet fajne
Smakowy RajUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Masa serowa według przepisu: http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/sernik-gotowany-na-biszkopcie.html#more Masa śmietankowa: 0,5 litra śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy ostygnie ponczujemy go i smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy ciepłą jeszcze masę serową
Salonik smakówpodwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach są już super ściągnięte i chrupiące. Najlepiej przechowywać je w metalowej puszce. Z podanych składników(...)150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać
Smaczne Zdrowenawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę wydobywając jej głębie(...)pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej 36%) sól, pieprz rozmaryn (najlepiej
Pociąg Do KuchniCiasteczka Enrike to jeden z moich pierwszych przepisów na kruche ciasteczka jakie piekę. Dostałam go dawno temu od koleżanki. Pewnie zastanawiacie się skąd ta zwariowana nazwa w tytule :) Już mówię - wzięła się ona z tego, że mój młodszy brat, posiadający latynoską urodę i przypominający nam w tamtym czasie Enrigue Iglesiasa, od zawsze był smakoszem wszelkich słodyczy, a owe ciasteczka były(...)margaryny 2 żółtka (białek użyjemy do smarowania ciasteczek przed pieczeniem 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru Margarynę rozpuszczamy lub pozostawiamy aby zmiękła. Ja preferuje rozpuszczanie, gdyż wg mnie łatwiej i szybciej wyrabia się wtedy ciasto. Jeśli rozpuszczamy margarynę, należy pamiętać żeby była ona w temperaturze pokojowej, a więc
Smakowy Rajpieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną(...)usmażyć.Jajka obrać, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, następnie zmielić pieczarki z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany).Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu charakteru, i uwierzcie(...)ciężko poprzestać na jednym kawałku.Morelowo-orzechowy warkocz z rozmarynemSkładniki:(na keksówkę 11x35 cm)ciasto:300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego125 g miękkiego masła125 g creme fraiche (18%)1/4 łyżeczki soliigiełki z 1 gałązki rozmarynunadzienie:400 g świeżych moreli80 g cukruziarenka z 1/2 laski wanilii2 łyżki wody50 g mielonych orzechów laskowychlukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)płaska łyżka cukru pudru Wiśnie Kandyzowane Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni
Blondynka Gotujeskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna KuchniaMuffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin(...)słodkiej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 250 ml bulionu 250 ml wytrawnego lub półwytrawnego wina sól oliwa Składniki na ciasto: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: 1. Przygotować farsz: Mięso oczyścić, pookrawać większe kawałki tłuszczu, pokroić w kostkę wielkości 1 – 2 cm. Cebulę
Mama Gotujeugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r składniki:ciasto:250 g mąki1 - 2 żółtka 1 jajo20 g świeżych drożdży70 g masła1(...)przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane z cukrem
Stare GaryPomysł na zrobienie takich ciastek narodził się z moich fanaberii. Usiadłam sobie w kuchni i zaczęłam się zastanawiać na co tym razem mam ochotę (chyba na
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady. Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie(...)Poprzez dodanie do ciasta masy dyniowej z aromatycznymi przyprawami i czekoladą ciasto nabiera tego unikatowego smaku i charakteru związanego z ciągle jeszcze chyba dla nas nowym zwyczajem Halloween. Ciasto robi się dość łatwo, jest przewidziane na standardową blaszkę prostokątna do piekarnika. SKŁADNIKI: CIASTO: - 500 g mąki pszennej typ 480 - 4 żółtka - 1 białko - 3 łyżki śmietany - 190 g cukru pudru
SMYKWKUCHNIKiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie
Food Square