ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:48/67)

Rustykalna tarta z jeżynami 208

polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę – kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami(...)polenty (kaszki kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (użyłam oleju) szczypta soli 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% koszyczek świeżych jeżyn listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W malakserze mieszamy pulsacyjnie mąkę, polentę, cukier puder i sól. Dodajemy masło i margarynę/olej i mieszamy

Poezja smaku
Warkocze z makiem 107

dzieciństwa. 2 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to chowamy do lodówki na pół godziny (lub dłużej) - ciasto będzie się wtedy lepiej lepiło. A później to już urywamy po kawałku, w dłoniach(...)które nam pozostało po zabraniu żółtek do zagniecenia ciasta), nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy przez 30 minut. Wyszło mi kilkanaście niezbyt długich warkoczy (jak na zdjęciach). Zrobiłem dwa długie, ale to ciasto nie jest zbyt wygodne w formowaniu, a poza tym okazało się, że po upieczeniu warkocze są bardzo kruche. I takie długie nie były zbyt funkcjonalne, łamały

Marder&Marder Manufacture
Tarta z... 137

...figami, kozim serem i hiszpańskim bądź hiszpańską hamon. Zagadka z wcześniejszego posta rozwiązana. Oczywiście było pysznie, cudownie, a tarta zniknęła w chwilę. Składniki: CIASTO: 250g mąki

Brzuszki Łakomczuszki
Mazurek Czekoladowy 186

Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli

Mama Gotuje
Kruche ciasteczka z cukrem - Amoniaczki 167

szukałam przepisu na kruche ciasteczka, wypróbowałam ich dziesiątki aż w końcu udało się! Trafiłam na te oto amoniaczki, przepis trochę zmodyfikowałam i wyszły idealne, jak z cukierni zwykłe ciasteczka kruche. Nie są za słodkie i ogromnym plusem jest to, że zamknięte w metalowej puszce mogą leżeć nawet kilka tygodni. No i co ważne, amoniak...  kiedyś wydawało mi się(...)łyżkami gorącej wody. Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy drobno posiekaną margarynę oraz jajka. Wsypujemy cukier, dodajemy amoniak i wszystkie składniki szybko zagniatamy (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać śmietanę -  u mnie jest to zazwyczaj 18% ale oczywiście może być też 30% lub jeśli akurat jej nie posiadamy mleko też doskonale się nada). Zagniecione ciasto wkładamy

Słodka Kraina Wypieków
JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 423

przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami. Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach. Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia, że ciasto nie tylko smakuje fenomenalnie , ale i pięknie wygląda. Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki, albo też(...)cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy z cukrem – 2 op * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana -1 łyżka * jajko – 2 szt 3 WARSTWA: * śmietana 30% – 500 ml * śmietan fix – 2 op * cukier puder – 3 łyżki * kokos – 50 g DODATKOWO: * borówki + maliny – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy

Ostra na Słodko
Maślane naleśniki z twarożkiem cappuccino i konfiturami z czarnej porzeczki 298

nawet zastępują pieczywo i jakoś nikt nie składa zażaleń ;) Staram się wymyślać takie dodatki, żeby nie było nudno. Dzisiaj zapraszam na naleśniki delikatne, lekko kruche po brzegach, z pysznym posmakiem masła. W środku znajdziecie lekki twarożek o smaku cappuccino. Możecie je podać na śniadanie, kolację lub na deser. Nie są zbyt słodkie(...)wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 190

Macie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja

Cakes By Kejt
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 155

dogadzały sobie! Oj do dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie(...)włożyłam całe serce w przygotowanie tego ciasta, ale uzyskałam efekt i smak tego ciasta z tamtego czasu. Nie czekając więc zaprosiłam siostrę i jej dzieciaki, na degustację, tak aby i one miały co wspominać ;-)  SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone - 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 200 g mąki pszennej - 100 g mąki tortowej

SMYKWKUCHNI
Tarta z truskawkami 290

migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 50 g tartych migdałów 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 200 ml śmietanki(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać

Monia miesza i gotuje
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 219

Wyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo(...)uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie.  Składniki: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 286

składniki na czekoladowe ciasto kruche: 100 g mąki 50 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 min. Następnie schłodzone ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej foremki o średnicy 27 cm. Nakłuwamy(...)czekoladowy: 500 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 60 g maki ziemniaczanej 4 łyżki cukru dodatkowo: ok. 600 g świeżych truskawek 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany kremówki 30% wykonanie: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. W pozostałym mleku mieszamy mąkę ziemniaczana oraz żółtka i wlewamy

Domowy Smak Jedzenia
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 216

ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30

Smaczne Zdrowe
Jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną. 163

24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Masło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę(...)garnka, zasypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dusimy około 3 minut (od momentu zagotowania). Studzimy. MASA ŚMIETANOWO-JAJECZNA: 2 duże jajka 1/4 szklanki cukru pudru 200 g śmietany kremówki (30%)      Jajka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puch (około 5 minut), następnie wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy. KRUSZONKA: 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 295

Dziś podam Wam nowy przepis na ciasto na tartę, wypróbowałam go już jakiś czas temu i jestem nim zachwycona. Przepis znalazłam na Gotuj Skutecznie TV. Chciałam

Miksturownik