Omlet orkiszowy z owocami 146łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania: Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy
Natka Pietruszki
Placki o smaku rafaello 178kokosowych – 60g mąki ryżowej – 70ml mleka – 1 łyżeczka aromatu migdałowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem i słodzidłem, dodać wiórki i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Ciasto wykładać
Smaki Armine
Haggis na ziemniaczanym puree z ogórkami kiszonymi 176głębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym więc taką wersje haggis też można tam znaleźć. Osobiście kocham haggis, jest bardzo smaczny lekko pikantny. Ponad to zawiera dużo żelaza, podany z ogórkami kiszonymi (witamina C - która pozwoli na lepszą absorbcję żelaza) to takie Szkocko Polska mieszanka. Składniki: 500g haggis 1kg ziemniaków 2 pietruszki łyżka oliwy z oliwek 50ml mleka kokosowego 300g ogórków kiszonych
wysmienity
3-skadnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąki i cukru) 185wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. (*) Jeśli nie lubicie cynamonu lub dla odmiany - możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych lub zaparzonej kawy
Di gotuje
Świąteczny piernik bezglutenowy 169czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane z pszennej mąki i nie zawiera w sobie morza cukru. Kto biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii
365 dni dookoła kuchni
Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? 223lubię smażyć na kokosowym rafinowanym, ale słonecznikowy lub rzepakowy tez będzie ok) Przygotowanie: Ziemniaki, obierz ze skórki, umyj o osusz po czym zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż odsączone ziemniaki do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj. Nakładaj na rozgrzany olej porcje ciasta, powiedzmy czubata łyżka
greenscarf
Tarta kokosowo-pomarańczowa z musem z rabarbaru, pomarańczy i passiflory 164masła 25g wiórków kokosowych 1 jajko 50g cukru pudru wierzch 4 jajka 1 żółtko 200g cukru pudru 150ml śmietany 18% sok + skórka z 1 pomarańczy mus 1 łodyga rabarbaru 1 pomarańcza 3 łyżeczki syropu z passiflory (można użyć także miodu) Wykonanie: Składniki na spód umieścić w misce, zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 1/2h. Schłodzonym ciastem wylepić formę
Raj dla Podniebienia
Kokosowo-jaglane ciasteczka z hibiskusem (bez cukru, bez glutenu, bez jajek) 204mąki kokosowej 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 150 g serka naturalnego (u mnie Bieluch) 2 łyżki erytrolu 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżka płatków hibiskusa 1 łyżka siekanych migdałów 1 łyżka mleka Suche składniki umieścić w misce i dobrze ze sobą zmieszać. Dodać serek i mleko, zagnieść ciasto. Odrywać niewielkie kawałki (wielkości orzecha
FitKot
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 185pieczenia. Z ciasta uformuj 24 kulki. Ułóż je na blaszkach w odstępach i lekko spłaszcz. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu
codojedzenia
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 243pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :). Porcja: forma ok. 22 cm Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 400 g marchewki startej na drobnych oczkach 3 jajka 150-200 g ksylitolu/ brązowego cukru 200 g mąki ryżowej 120 g mąki kokosowej 160 ml oleju rzepakowego
SzczyptaSmaQ
Gofry drożdżowe z ciasta nocnego 413wieczorem przygotowujemy ciasto, a rano jest ono gotowe do przyrządzenia gofrów. Przyznam, że w weekendy dosyć często je robię wg tego przepisu, ale jakoś do tej pory nie miałam okazji, by się nim z Wami podzielić - gofry zbyt szybko znikają z talerza ;) Jest to wersja fit przepisu - bez mleka, bez dodatku cukru, na zdrowym oleju kokosowym. Polecam! Składniki
Domowa Cookierenka Agi
Kołacz ze śliwkami i kokosem 202wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dolewamy 50 ml mleka, dodajemy 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy
Maminek kulinarny
Ryżowa zapiekanka z truskawkami 397zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki. Składniki: 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki mleka 2% 0,5 szklanki wody 3 jajka 3-4 łyżki cukru 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła ) cukier waniliowy
kolorowotorcikowo
Bezglutenowe muffiny z truskawkami z mąki kokosowej… 324200g mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki ksylitolu (lub innego zdrowego słodzika) 1 łyżeczka sody 200g truskawek Sposób przygotowania: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce łączymy mąkę, ksylitol, żółtka oraz sodę. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Truskawki kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do ciasta i również mieszamy
madamekuchnia.wordpress.com
Bezglutenowe placuszki jaglane 201olej kokosowy Przygotowanie: Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać szklanką wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. W blenderze zmiksować kaszę dodając banana, jajko,sodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie
Kuchnia Ellie