Jak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amiemożliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika. Całość ciasta wieńczy persymona, znana pod nazwą kaki, sharon, chińska śliwka,hebanowiec...itd.(wybierzcie sami swoją ulubioną nazwę) Warto wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach jako źródle witaminy A, przeciwutleniaczy czy fitozwiązków przeciwrakowych(...)obciąży organizmu. SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z PERSYMONY Składniki: spód: 150 g daktyli suszonych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego masa serowa: 250 g nerkowców 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ciekłego 1/3 szklanki s oku z cy tryny 1/2 szklanki syropu z agawy albo klonowego 1 szaron/kaki mus na wierzch : 2 szarony/kaki 1 galaretka pomarańczowa
Bon appetit mon amiebudynie i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Upieczone ciasto kroimy na 7 pasków. Dużą i wysoką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy w odstępach 4 paski ciasta, po między nie wkładamy ser .Górna warstwę powtarzamy ale na odwrót , tam gdzie ser pasek kakaowy, tam gdzie pasek kakaowy ser, Całość zalewamy serem. Sernik wyrośnie wysoki . Pieczemy(...)sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach wyłączonego piekarnika . Gdy sernik wystygnie wyciągamy go z piekarnika. Sernik możecie polać polewą lub polukrować, jak wolicie :) Ja swój polukrowałam i posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimają one nie do podrobienia, warto spróbować, prawda? :) Z przepisu wyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody(...)syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek
Be Fit Be Strongłyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć 110 g masła roztopionego) 75 g oleju kokosowego Wykonanie: Suche składniki wymieszałam w jednej misce. W drugiej misce roztrzepałam trzepaczką mokre składniki. Potem mokre wlałam do suchych i wymieszałam wszystko dużą łyżką. Napełniłam papilotki do max. 2/3 wysokości(...)minut do tzw. suchego patyczka. UWAGI: Zawsze wychodzą. Czasami dodaję do nich pokrojoną w kostkę czekoladę, czasami do środka wkładam całą kostkę :) Pyszne jak na końcu wmieszamy w ciasto świeże maliny. Można przed upieczeniem w środek włożyć konfiturę wiśniową lub truskawkową. Każdy może opracować własną kombinację dodatków, którą z przyjemnością i ja poznam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujenich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami(...)blogu Pojechana kuchnia wiedziałam, że to właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrawdziwe szaleństwo na wegańskim rynku! Firma Tarczyński niedawno wprowadziła na rynek wegańskie kabanosy i to nawet po przystępnej cenie! Nie mogłyśmy przejść obojętnie obok takiej nowości
Candy PandasNa blogu nie mamy zbyt dużo recenzji lodów, bo tylko dwie z czego pierwsza jest z przed 3 lat 😊 Dlatego tego lata postanowiłyśmy przetestować kolejną wegańską
Candy Pandaskleiku ryżowego. Pyszne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe. Najsmaczniejsze wypełnione dżemem, ale smakują też bez niego. Gorąco polecam! Składniki: 190 g kleiku ryżowego 8 łyżek wiórków kokosowych 200 g masła, w temperaturze pokojowej 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: dżem do wypełnienia ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania jasnej(...)dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog Kulinarnysoku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Suche: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki herbaty japońskiej matcha 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Dodatkowo: 1 dojrzały banan 1 garść ulubionych orzechów do ozdobienia (opcjonalnie) Wykonanie: Mleko, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i siemię lniane mieszamy w naczyniu. Odstawiamy na około(...)proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do suchych składników razem z mokrymi. Całość dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Praktyczna uwaga: Ktoś może zapytać czy można użyć zamiast cukru syropu z agawy albo klonowego
Lamarida.plpotrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad robiłam potrawę z dyni w stylu curry. Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Dynia w połączeniu z papryczką chili komponuje się bardzo fajnie. Ja użyłam jednak jej małą ilość, gdyż nie przepadam za zbyt pikantnymi(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża dynia piżmowa 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili 1 biała cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody
mecooksczas goni. Niestety co raz mniej czasu i w efekcie końcowym sił nam zostanie. Ja wolę sobie wszystko zaplanować – jakie ryby wyjadą na stół, jakie zupy ugotuję, które ciasta domownicy chcieli by zjeść itp. Powoli ogarniam temat, a was zapraszam na przepyszną zupę grzybową rodem ze Szwecji. Najlepiej sprawdzą się w niej grzyby leśne, ale jeżeli taki nie macie(...)przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku Grzyby obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem z szalotką na maśle aż będą
Szybko Tanio Smaczniełyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie: Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich(...)bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli
W poszukiwaniu inspiracji