PSZENNO -ŻYTNIE PLACUSZKI Z RICOTTĄ 190mleka 2 łyżki oleju kokosowego 2 jaja 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g mąki pszennej 50g mąki żytniej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mleko, cukier, żółtka, olej i ricottę mieszamy na gładką, jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru
Słodki Zakątek
Chlebek bananowy 236bananowy to w zasadzie ciasto bananowe, którego spieczona "skórka" przypomina chlebek. Słodkości nigdy nie za wiele, a że przygotowuje się go dość szybko - wypróbować trzeba było. Smacznego! Składniki: 3 dojrzałe banany 75 g rozpuszczonego masła 3/4 szkl. cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1,5 szkl. mąki pszennej 4 łyżki wiórek kokosowych garść migdałów Wykonanie: Mąkę
psgotujemy
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 289odstawiamy do wystudzenia. CAŁOŚĆ: Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka wyciskamy krem kawowy, przykrywamy kremem waniliowym i układamy owoce – u mnie są to czerwone i zielone winogrona oraz kiwi. Posypujemy pistacjami, cukrem pudrem i płatkami migdałów. Zajadamy! Najlepszym dodatkiem do tego ciacha będzie pyszna kawa Inka z magnezem robiona na gorącym mleku kokosowym i podana w dużej
Ostra na Słodko
BEZGLUTENOWE WEGAŃSKIE NALEŚNIKI Z FARSZEM FASOLOWO - WARZYWNYM 173łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano odcedzamy, przepłukujemy obficie wodą. Umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy wodą na wysokość 1 cm ponad poziom kasz i quinoa. Dodajemy sól, pieprz i blendujemy na gładką masę naleśnikową. Patelnię rozgrzewamy na maxa, do czerwoności :-). Wylewamy porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażymy
Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEBEK BANANOWY 181łyżek wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli A jak to zrobić: Banany obrać ze skóry i zblendować, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników. W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki. Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem
Kuchnia w opałach
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 229oleju kokosowego 70 g erytrolu 40 g ksylitolu 250 g mąki orkiszowej razowej 1 duże jajko 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka W misie miksera utrzeć masło z ksylitolem i erytrolem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową
FitKot
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 162deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części
Mango Papaja
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 218sporej miski, dodajemy mąkę kokosową, skórkę z cytryny, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mleka, wlewamy do mąki i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze
Rozpustne gotowanie
Ciasto rafaello dla leniwych 190jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 1000 ml mleka 2 budynie śmietankowe ( na 0,5 litra mleka) nieco więcej niż 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 żółtka 2 opakowania krakersów po 180 g 200 g wiórek kokosowych suszone owoce do dekoracji Wykonanie
Kulinarne przygody Gatity
Ananasowiec 357ananasy (jak ja) to ciasto będzie idealne. Polecam serdecznie! Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka soku ananasowego 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kilka plastrów pokrojonego drobno ananasa Placek kokosowy: 4 białka 1/2 szklanki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 213jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Afrykańskie pączki kokosowe Mandazi 197drobnego pół szklanki mleczka kokosowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżki roztopionego masła trochę mąki do podsypywania olej do smażenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Roztop masło niech wystygnie. Mąkę wsyp do naczynia z suszonymi drożdżami wlej mleczko, dodaj jajo, masło, cukier skórkę i zagnieć ciasto aż będzie odchodziło
AZgotuj!
Leniwa Frittata 206Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz
IzaGotuje
Wszystkie kobiety zachwycają się tym niesamowitym kremem! Ty też chcesz poznać jego sekret? Czyli Naturalne Kosmetyki z Ameryki 517Jeśli masz delikatną skórę pod pachami, doceniasz naturalne i tanie kosmetyki, to jest produkt właśnie dla ciebie! Delikatny, naturalny i bezpieczny dezodorant. Ten Naturalny Krem ma
IzaGotuje
Ekspresowe ciasto kakaowe 1116właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :)Składniki:- 1 l mleka- 1 szklanka cukru pudru- 1 margaryna- 2 łyżki kakao- 1 cukier waniliowy- 1 szklanka kaszy manny- 2 opakowania herbatników- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 1 czekolada gorzkaPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchni