składniki: 200 g płatków owsianych 60 g goldenberry miechunki suszonej Helio 50 g orzechów włoskich 40 g siemienia lnianego 100 g płatków migdałowych 1 jabłko, obrane
Domowy Smak Jedzeniawszystko w porządku. ;) Przy wbijaniu drugiego, okazało się, że jest z nim coś nie tak. Białka się zdążyły wymieszać, więc wylałam. Żółtko wyłapałam. Nie wiedziałam, czy na 3 białkach ciasto urośnie jak należy, więc dorzuciłam jeszcze jedno jajko. Stąd też babka taka żółciutka. Ja dodałam aromat pomarańczowy, ale można go pominąć lub zamienić na inny ulubiony. Mój cukier waniliowy miał(...)łyżki kakao szczypta soli aromat pomarańczowy 250 g margaryny min. 80% tłuszczu - rozpuszczonej i przestudzonej 2 łyżki rodzynek Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Jajka wyjmij 1-2 godziny wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Utrzyj je mikserem z solą i cukrem na jasną puszystą masę - potroją swoją objętość. Pod koniec dodaj
Anioszek w kuchnitheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maku ½ szklanki wiórek kokosowych 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka białek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 kropelki zapachu rumowego lub migdałowego Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mąkę, mak, wiórki(...)Dodać roztopioną margarynę i olejek. Połączyć. Zimne białka przełożyć do osobnej miski, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Przełożyć do miski z mąką i delikatnie wmieszać w składniki. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x29 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni z termoobiegiem przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa 250 g malin *** 75 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania(...)jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniświeżych sezonowych owoców jeszcze sporo czasu... Dzisiaj proponuję odchudzone gofry w doborowym towarzystwie. Same gofry wykonane są z mielonych na drobną mączkę podprażonych orzechów włoskich, mące gryczanej oraz ryżowej. Ciasto nie zawiera więc glutenu, a smak gofrów jest taki,że z pewnością do nich będziecie wracać. Przeważnie są kojarzone z dużą ilością bitej śmietany oraz owoców jagodowych. U mnie lżejsza(...)się swoimi opiniami.... Składniki na gofry : 100 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 150 g drobno zmielonych orzechów włoskich 1 mała łyżeczka oleju kokosowego 2 jajka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka melasy karobowej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 350 ml wody
vaniliowoczekoladowaśrednich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyni – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) i inne przyprawy (bazylia, cebula suszona, oregano…) – opcjonalnie Z reguły(...)powinna wystarczyć. Piecz w 180° w foremce 10×20 cm przez 50-60 minut aż test patyczkiem wskaże, że w środku nie ma surowego ciasta. Co do szczegółów dotyczących wyrabiania ciasta albo uzyskania mąki lnianej sprawdź przepis na chleb paleo z warzyw , którego modyfikacją jest ten właśnie przepis. W porównaniu do oryginału ten chleb zawiera nieco więcej białka
PaleoSMAKzamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam(...)ugotowaniu kompotu na Wigilię polecam właśnie te "trufle" :) Pysze i zdrowe! P.S. Przypominam o ankiecie po prawej stronie bloga! Jeśli jeszcze nie braliście udziału będzie mi miło jak zagłosujecie :) KOKOSOWE TRUFLE Z OWOCÓW Z KOMPOTU WIGILIJNEGO przepis autorski // ok. 10-15 "trufli" ~odsączone suszone owoce z kompotu wigilijnego - suszona żurawina, morele, rodzynki etc. ~25g mąki kokosowej ~3-4 łyżki ksylitolu
chili & sugarPyszne połączenia to nie tylko gotowe przepisy, ale wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa(...)obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku na drobnych oczkach tarki, cebule kroimy w wąskie piórka. Krewetki odmrażamy na sicie
Karo in the Kitchenopcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ:woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownic(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką.Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie
Słodko-Słony Świat IlonyMazurek wielkanocny to ciasto, które absolutnie musi gościć na każdym świątecznym stole. Na tle innych ciast mazurek wyróżnia się bardzo dużą różnorodnością. To zasługa różnego rodzaju mas i polew, które wykorzystuje się do jego dekoracji. Mazurka wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, kwadratowym, ale również owalnym czy trójkątnym. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla was kilka przepisów na mazurki wielkanocne(...)Świat Ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Mazurek snikers przepis na: Kucharka w Baletkach 5. Mazurek śliwka w czekoladzie przepis na: Domowy Smak Jedzenia 6. Mazurek z białą czekoladą i liofilizowanym proszkiem z pokrzywy przepis na: Słodkie Niebo 7. Mazurek malinowy z różami przepis na: Leśny Zakątek 8. Mazurek makowy przepis na: Gotuj Zdrowo Kolorowo 9. Kokosowy mazurek z truskawkami przepis
BabskiePorady.pl - Przepisyzdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie ochoty na knedle w zdrowszej wersji, możecie tradycyjnie użyć zwykłego cukru. Ziemniaki do knedli powinno się gotować w całości i bez obierania. Dzięki temu ziemniaki nie będą chłonąć wody. Dodatkowo ciasto na knedle zagniata
Moja Delicjałyżka oleju kokosowego Wykonanie Kaszę przelewamy kilkakrotnie na przemian gorącą i zimną wodą, aby pozbawić ją goryczki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, sól i kaszę. Gotujemy kaszę dodając daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę blendujemy z dodatkiem mleka (dolewamy mleko partiami), do uzyskania ulubionej konsystencji. Artykuł Czekoladowy budyń jaglany pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w Garnkunp.rzepakowy czy kokosowy Dowolne dodatki: owoce,jogurt,śmietana,powidła . Przygotowanie: 1.W misce rozgniatamy widelcem banana. 2.Dodajemy mleko,jogurt,jajko,cukier,sól,proszek. 3. Dokładnie łączymy za pomocą widelca lub trzepaczki kuchennej . 4. Następnie na koniec dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Masa nie będzie bardzo gęsta . 5. Rozgrzewam olej na patelni,za pomocą łyżki (dużej) nabieram porcje ciasta i robię placuszki
Gotowanie Patkisłodsze. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia ani miksera ani innego sprzętu mieszającego. Wystarczy miska,widelec, blaszka i piekarnik. Wspaniale smakuje ale też pachnie. Polecam jako słodkie śniadanie z kremem czekoladowym i orzechami. Pycha! Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 100 g cukru brązowego 1 jajko, rozbełtane 75 roztopionego masła lub oleju kokosowego 170 g mąki szczypta
Smakowity Blog Kulinarny