Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniprostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą, i ma ona swoje korzenie we Włoszech. Przygotowałam słodką wersję tej potrawy, ale taką(...)średnicy 26 cm (6-8 porcji) 300 g drobnej kaszki kukurydzianej tzw. polenty 100-150 g amarantusa ekspandowanego (lub innego „dmuchanego” ziarna) 50 g gęstego mleka kokosowego z puszku lub innej „śmietanki” wegańskiej 2-3 brzoskwinie/morele 50 g delikatnego oleju roślinnego 50 ml syropu agawy/klonowego/można zastąpić cukrem łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru (do posypania wierzchu
greenscarfcuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Babka marmurkowa(...)Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny
La grande e la piccola cuocaśrednich starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka pesto z oliwek i suszonych pomidorów ( przepis ) – 2/3 szklanki oliwa z oliwek – 2 łyżki mąka kokosowa – 1/3 szklanki mąka lniana – 1/3 szklanki pestki z dyn i – 1/4 szklanki ocet jabłkowy – łyżka soda oczyszczona – łyżeczka przyprawy (sól, bazylia, cebula suszona, oregano…) – opcjonalnie Z reguły nie przyrządzam pesto osobno(...)końcu dodaj ocet jabłkowy i pestki dyni. Warto też zostawić kilka suszonych pomidorów i oliwek i nie ubijać ich blenderem, tylko pokroić nożem i dodać pod sam koniec do ciasta. Ilość soli zależy od tego, jak słone jest pesto – jeśli w składzie masz słone oliwki i solone suszone pomidory, to może się okazać, że nie trzeba w ogóle chleba
PaleoSMAKrazem z mąką. Przegnieć trochę mąkę z tłuszczem rękami, na środku zrób niewielki dołek. Do dołka dodaj żółtka, zagnieć ciasto na jednolitą masę . Z ciasta uformuj prostokąt. Rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm od czasu do czasu podsypując ciasto mąką . Foremkami wykrawaj ciasteczka układając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C prze(...)minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. C iasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się
Przepisy i porady kulinarneCIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY I SMACZNY Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z BRZOSKWINIĄ I BEZĄ POD MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ EKSPRESOWY SERNICZEK KOKOSOWO WANILIOWY Przepis znajdzie TUTAJ SERNIKI NA ZIMNO SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis
zdrowo i aktywnieCIEŚCIE MURZYNKOWYM Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK KRÓLEWSKI PROSTY I SMACZNY Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK Z BRZOSKWINIĄ I BEZĄ POD MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Przepis znajdziecie TUTAJ EKSPRESOWY SERNICZEK KOKOSOWO WANILIOWY Przepis znajdzie TUTAJ SERNIKI NA ZIMNO SERNIK MALINOWY NA DAKTYLOWYM SPODZIE Przepis znajdziecie TUTAJ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Przepis
Zdrowie i pysznie na talerzu100g wiórków kokosowych Dodatkowo: 100g płatków kukurydzianych Chrupiące ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi - przygotowanie: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do puszystości i nadal miksując dodać jajka oraz aromat waniliowy. Następnie wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Masę krótko wymieszać i połączyć z wiórkami oraz suszonymi owocami. Płatki kukurydziane lekko pokruszyć. Z ciasta uformować kulki
Di gotujeprzygotowaną czekoladę na ciasto drożdżowe, ale niefortunnie drożdże mi się skończyły, a o zapas nie zadbałam należycie. Zwykle kupuję drożdże świeże, a suszonych mam zapas na sytuacje awaryjne. Coż, nie wszyło. Jednak i tak było pysznie. 8 porcji: 100 g czekolady 3 jajka 100 g ksylitolu 100 g mąki orkiszowej 50 g chałwy 30 g oleju kokosowego 20 g kakao
Kucharzycałyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia. Sposób przygotowania: Na początek oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywno. Do osobnej miseczki wrzucamy żółtka, dodajemy mąkę, cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy
Natka Pietruszkikokosowych – 60g mąki ryżowej – 70ml mleka – 1 łyżeczka aromatu migdałowego – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem i słodzidłem, dodać wiórki i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć pod pokrywką z dziurką, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Ciasto wykładać
Smaki Arminegłębokim tłuszczu w cieście naleśnikowym więc taką wersje haggis też można tam znaleźć. Osobiście kocham haggis, jest bardzo smaczny lekko pikantny. Ponad to zawiera dużo żelaza, podany z ogórkami kiszonymi (witamina C - która pozwoli na lepszą absorbcję żelaza) to takie Szkocko Polska mieszanka. Składniki: 500g haggis 1kg ziemniaków 2 pietruszki łyżka oliwy z oliwek 50ml mleka kokosowego 300g ogórków kiszonych
wysmienitywykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć jeszcze przez chwilkę. (*) Jeśli nie lubicie cynamonu lub dla odmiany - możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych lub zaparzonej kawy
Di gotujeczysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane z pszennej mąki i nie zawiera w sobie morza cukru. Kto biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii
365 dni dookoła kuchnilubię smażyć na kokosowym rafinowanym, ale słonecznikowy lub rzepakowy tez będzie ok) Przygotowanie: Ziemniaki, obierz ze skórki, umyj o osusz po czym zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż odsączone ziemniaki do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj. Nakładaj na rozgrzany olej porcje ciasta, powiedzmy czubata łyżka
greenscarf