placuszków: 150 g jogurtu kokosowego zwykłego lub owocowego lub naturalnego, gęstego 1-2 łyżki miodu / cukru pudru (jeśli jogurt jest słodki to pomijamy) od 1/2 do 3/4 szkl mąki ryżowej 1 jajko kl M 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody 1. Wszystkie składniki mieszamy bądź miksujemy ze sobą. Konsystencja ciasta to gęsta śmietana. 2. Na patelnie wylewamy
Gotowanie...to proste !plus 45 minut pieczenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, garść jagód Kruszonka: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wiórek kokosowych WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy w ósemki
słodki bratekłączymy z płatkami owsianymi, olejem kokosowym, kakao i podsypujemy mąką. Tak powstałym spodem wkładamy spod wcześniej natłuszczonej formy (u mnie tortownica o średnicy 14cm), podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie na podpieczony spód wylewamy masę "dyniowo-sernikową" i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy kolejne 30-35 minut. Ostudzone ciasto podajemy ze stratą gorzką czekoladą
Kuchnia Ellieoleju roślinnego (u mnie kokosowy rafinowany) 50 ml mleka roślinnego (u mnie było to sojowe) 100 g cukru pudru 1 banan czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli Przygotowanie ciastek: Na gładką masę zblenduj olej, banana i mleko. Do dużej mośki przesiej mąkę, kawę, sól i cukier puder. Dodaj masę bananową. Zagnieć gładkie ciasto, owiń w folię spożywcza i schłódź
greenscarfmąki jaglanej - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - zmielić - 1/2 szklanki ryżu naturalnego - zmielić - 5 jajek - 2 banany - 1 łyżka masła - 2 łyżki kakao - 1/2 szklanki rodzynek - sliwki i jeżyny Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gladki krem. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki oprocz owoców i ponownie chwilę miksujemy. Ciasto wykładamy na tortownice, na górze
Szkrab Je SamSernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16 cm 2 łyżki masła
Moje domowe kucharzenieNALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI przepis na ciasto na naleśniki wersja bez laktozy - TUTAJ naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ około 10 -12 sztuk naleśnikow - 500 g truskawek - 3-4 łyżki brązowego cukru - 200 g sera białego (możesz też użyć serka homogenizowanego) - syrop z agawy lub miód - tłuszcz do wysmarowania formy np. masło lub olej kokosowy Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym
SMYKWKUCHNIW ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki Asiciasteczka z daktyli i wiórków kokosowych? Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której
Kuchcik gotujeZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek
Mój pomysł nabiałej czekolady 100 g wiórek kokosowych listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy cukier. Do masy dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach. Ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do zimnego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiostro. Desery , ciasta , ciasteczka , zapiekanki albo kotlety z jej dodatkiem smakują fenomenalnie! Dziś mam dla Was pyszną, jaglaną propozycję. Budyń jaglany z owocami lata jest świetnym pomysłem na początek dnia. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kasza jaglana – 200 g * mleko roślinne – 3/4 szkl * maliny – 1 szkl * daktyle – 5 szt * brzoskwinia – 1 szt * wiórki kokosowe – 2 łyżki * maliny
Ostra na Słodkołyżeczki proszku do pieczenia Polewa • 1,5 szklanki cukru • 1/3 szklanki mleka • 300 g masła • 1 cukier waniliowy • 9 łyżek kakao • 3 łyżki wódki – • opakowania wiórków kokosowych 400 g Wykonanie: • Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. • Dodać miekkie masło i miód, zmiksować razem. • Na koniec wsypać mąkę z proszkiem(...)przemian z mlekiem i dokładnie wymieszać mikserem. • Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Ciasto najlepiej kroić po wystygnięciu, nawet na drugi dzień. • Pokroiłam na kwadraty – 6 długich pasków wzdłuż i 8 pasków w poprzek. • Mleko, cukier i masło rozpuścić, dodać
To co kochamOto przepis na szybkie muffiny . Moje dzieci takie uwielbiają. Przepis jest do zapamiętania bez zaglądania do przepisownika! Składniki 100 g czekoladowych kropel do wypieków 4 jaja
Z Kuchni Do Kuchnigotowany – najlepszy w swoim gatunku. Ciasto bardzo kruche i delikatne. Masa kremowa i wilgotna. W wersji świątecznej dodatek bakalii będzie dodatkowym atutem. Gorąco polecam na święta… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na serniki na blogu: Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy
mojewypiekiinietylkoJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić
Szybko Tanio Smacznieupieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach
Sama słodycz i szczypta chilipodzielę. A kolejne już niebawem (ciasto bounty już zastyga, a w pliku z przepisami czeka jeszcze rosół i galareta). Potrzebne nam: - dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem
W poszukiwaniu inspiracjiCiasto rolada z herbatników to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów. Jest słodkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu, a takie uwielbiam najbardziej. Składniki: 300 g zmielonych herbatników 100 g cukru pudru 20 g cukru 150 g masła 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku 1 łyżka rumu 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Herbatniki zmielić w mikserze. Dodać kakao, rum i rozpuszczony
Smaczne Potrawymąki 1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie około 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki masła sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki) opcjonalnie można dodać: 1 czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki 1-2 zielone chili pokrojone w plasterki Wymieszać wszystkie składniki w misce . Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie ok. 15) * wiórki kokosowe do dekoracji I bierzemy się do pracy :) Kak ę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Gdy będzie już miękka rozdrabniamy ją widelcem, bądź mikserem. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej, które przelewany do tych suchych. Dodajemy masę z kaki i miksujemy na gładką konsystencję. Ciasto rozkładamy do 10 foremek na muffinki, przyozdabiamy
Zdrowie na języku :Pgotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się szukać po ciemku sklepu całodobowego (lenistwo to przyczynek do kreatywności). Moje "puste w środku" kulki zostały zatem ozdobione jedynie wiórkami kokosowymi i w takiej
ciastkarnia na kruchym spodzieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To mini wersja bajaderek sprzedawanych w cukierniach. Miękkie kuleczki z bakaliami, które mogą za każdym razem smakować inaczej
Marta Gotujejestem weganką musiałam zmienić ciut składniki, tj. mleko zwykłe zastąpiłam roślinnym, a miód syropem z tapioki. W książce mowa o tym, że na czas pierwszej fermentacji można ciasto pozostawić na całą noc w lodówce (podobno na tym jeszcze bardziej zyskuje na smaku) , a ja już wiem, że następnym razem upiekę jeden bochenek, a drugi wstawię właśnie na wyrastanie do lodówki(...)białej maki pszennej 230 g mąki pszennej razowej 150 g płatków owsianych 700 ml przegotowanej wody 100 ml mleka (u mnie sojowe) 70 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy rafinowany) opakowanie (6-7 g) drożdży instant łyżeczka soli (20 g) 3 łyżki płynnego słodu (u mnie syrop z tapioki) Przygotowanie: Płatki owsiane zalej wodą i odstaw na 10-15 minut
greenscarfDługo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam
charlotte gotujepasażera, kiedy to nie trzeba się skupiać, można podziwiać przyrodę na prawo i lewo, albo wymyślać, co by tu upiec… Przyszła mi do głowy kostka w czekoladzie z posypką kokosową (przepis już niedługo na blogu), którą mama serwowała nam na deser, ale pomyślałam sobie, że może warto coś zmienić? I tak w podróży powstała kostka migdałowa – czyli migdałowy biszkopt(...)Mąkę tortową, ziemniaczaną i zmielone migdały mieszam. Dodaję do ubitej masy i mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm) wyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki
Słodki sentymentsame zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z POWIDŁAMI Składniki na drożdżówki z powidłami: 600g mąki pszennej 175g oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka szczypta soli duży słoik powideł śliwkowych Jak zrobić drożdżówki(...)Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę
Dorota SmakujeCzas czytania: 2 min Zupa dyniowa II Zupa dyniowa II w kolejnej odsłonie! Dziś proponuję dynię połączyć z karmelizowaną skórką i sokiem z pomarańczy , marchewką, imbirem
SprawdzonaKuchnia.plbardzo często. Do wykonania sernika możesz użyć dowolnych kruchych ciasteczek, ale polecam właśnie takie o nucie cytryny lub pomarańczy, jeśli nie masz ciasteczek w domu, przygotuj spód z ciasta kruchego według przepisu na pomarańczowe ciasteczka. Sernik cytrynowy z mascarpone , dzięki właśnie użyciu serka mascarpone ma idealnie jedwabistą strukturę, moim zdaniem to chyba najlepszy sernik, jaki(...)kiedy tylko przyjdzie Wam ochota na pyszny sernik! Zostawiam Ci również linki, do pozostałych moich przepisów na serniki, może spróbujesz jeszcze innych! Sernik z dynią Sernik z chałwą Sernik Kokosowy z bitą śmeitaną Sernik z borówkami na ciasteczkowym spodzie KILKA NAJWAŻNIEJSZYCH ZASAD PRZY PIECZENIU SERNIKA - sernik zawsze pieczemy: grzanie góra - dół - nigdy zbyt długo nie miksujemy ani nie ucieramy masy
SMYKWKUCHNIjaja 120 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 50 g rodzynek skórka kandyzowana z pomarańczy/wg uznania/ wiórki kokosowe do dekoracji oraz: 100 g czekolady Wykonanie : Herbatniki zmielić , wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Wyciągnąć brzegi, spód docisnąć dnem szklanki. Przy pomocy robota jajka ubić(...)przygotowany herbatnikowy spód wylać serową masę ,wyrównać wierzch. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.60 min.w temp.160 st.C. Wierzch powinien się lekko przyrumienić. Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do przestudzenia. Wierzch sernika polać roztopioną czekoladą i dowolnie udekorować. Podawać schłodzony. Mój sernik stał się okazjonalnym tortem i doskonale spełnił swoją rolę
Zakamarki mojej kuchniChodziło mi po głowie zrobienie czegoś, co zachwyci moje wybredne podniebienie. Coś co nie smakuje jak sernik na zimno. Czyli coś zimnego, lekkiego, nie
Malinowe Pocałunkipieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody 2 cytrynowe galaretki(...)łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki przełożyć do rondla zasypać cukrem, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Wanilia i KardamonDzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się(...)szybko wyjęła składniki na babeczki. To chyba jedna z rzeczy jaką można zrobić w ekspresowym tempie. 1 i 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl napoju kokosowego Alpro 3 duże jajka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/cukier waniliowy 125 g masła w temp pokojowej 3/4 szkl cyklu trzcinowego 1 szkl wiórek kokosowych 400 g śmietanki Polskiej 36% Mlekovita
Malinowe Pocałunki