serem i truskawkami przepis na 9 bułeczek Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Masa serowa: 250 g twarogu chudego żółtko 3 łyżki erytrolu/cukru/ksylitolu kilka kropel aromatu migdałowego Kruszonka: 3 łyżki oleju kokosowego lub masła 2 łyżki ksylitolu/cukru/erytrolu 4 łyżki mąki pszennej + truskawki
365 dni dookoła kuchnipolecam je każdemu początkującemu. U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)siekamy na mniejsze kawałki i dorzucamy do mąki, wsypujemy również wiórki kokosowe. 2. W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka i dodajemy olej, syrop oraz cukier, wszystko miksujemy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę. 3. Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy
vaniliowoczekoladowałyżki) ok 140 g Proszek do pieczenia łyżeczka z lekką górką Cukier waniliowy łyżeczka Starta skórka z cytryny łyżka Sól szczypta Polewa: Czekolada mleczna 80 g Olej łyżeczka Wiórki kokosowe garść Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypywać cukier partiami najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodawać cukier waniliowy(...)następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około 15 minutach po wyjęciu z piekarnika wyjąć z blaszki i poczekać do całkowitego przestudzenia. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną dodać łyżkę oleju i wymieszać. Lekko przestudzoną czekoladą polać babkę i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego! Przygotowanie Thermomaster: Białka ubić
Kulinarne przygodyW warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest
Be Fit Be Strongcukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe(...)stężenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 80 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy 1/2 cz. tężejącego musu śliwkowego
Domowy Smak Jedzeniarównie pyszny deser - jabłka pod kruszonką. Łatwiej się chyba nie da - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani pilnować, aby ciasto dobrze się upiekło. Lista składników też jest krótsza. Ten deser w zasadzie nie może się nie udać 😉 Jabłka pod kruszonką owsiano-kokosową - przepis Do przygotowania jabłek pod kruszonką będą Ci potrzebne: 3-4 jabłka, 4 łyżki płatków owsianych
Z notatnika dietetykaChałka kokosowa! 😍 Mam tu fanów chałki? Na pewno 😁 a jeżeli jesteście również fanami kokosa to jest totalnie przepis dla Was 🤤🤤🤤 Przepis na prostą i najlepszą chałkę kokosową znajdziecie poniżej! Składniki na 1 ogromną chałkę: 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 150 g mleka/napoju roślinnego 80 g cukru (minimum 1 łyżeczka cukru, reszta to może być(...)erytrol) 50 g masła 25 g drożdży 50 g wiórków kokosowych 2 jajka Szczypta soli. Kruszonka: 50 g zimnego masła 40 g mąki 30 g wiórków kokosowych 2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie: Maslo rozpuszczamy w rondelku. Z mąki, mleka, cukru, masła, drożdży, wiórków, jajek i soli zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 1h. Składniki na kruszonkę
CzarnawisienkaNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie każdego rodzaju mąki, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ich słodką kokosową wersję i przy okazji bez glutenową. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (można całość zrobić z pszennej(...)szklanki mleka ( dodawałam na oko, może wyjść nieco więcej) 2 jajka 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórek kokosowych 2 łyżki oleju *1 szklanka = 600 ml (taka od piwa) Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą, aby powstała lejąca konsystencja. Odstawiamy ciasto na 10 minut i smażymy naleśniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieNaleśniki na mące ryżowej z dodatkiem mąki kokosowej. Uwielbiam naleśniki i stanowczo za rzadko je wykonuje! Mam już na tyle wprawy, że wychodzą mi z praktycznie każdego rodzaju mąki, dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ich słodką kokosową wersję i przy okazji bez glutenową. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ryżowej (można całość zrobić z pszennej(...)szklanki mleka ( dodawałam na oko, może wyjść nieco więcej) 2 jajka 3 łyżki mąki kokosowej lub wiórek kokosowych 2 łyżki oleju *1 szklanka = 600 ml (taka od piwa) Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ze sobą, aby powstała lejąca konsystencja. Odstawiamy ciasto na 10 minut i smażymy naleśniki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuskładników zawierających babkę jajowatą bardzo ważne jest przyjmowanie dużej ilości płynów. Wykonanie: Jajka lekko ubijam, dodaję śmietankę/mleko kokosowe. Mieszam dokładnie. Dodaję proszek do pieczenia, cynamon, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym
Saganeksztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. W ręce formujemy kulki (bylejakie) i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 20 min (aż się zezłocą). Inne pomysły na wykorzystanie białek: Dietetyczne ciasto biszkoptowe z pianką jogurtową Mini Pavlova Inne przepisy z kategorii NIE MARNUJĘ
Czarnawisienkazabrania ze sobą do pracy, czy szkoły. Składniki: 4 banany 5 jajek 150g płatków owsianych 2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki rozdrabniamy ze sobą w wysokim naczyniu, za pomocą blendera, na gładką masę. Na suchej patelni, smażymy małe placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki do lodów, dzięki temu każdy placuszek będzie jednakowej wielkości i grubości. Smażymy placki około
NiePieprz.plmożna pominąć) Dodatkowo: - puder lub mielony ksylitol do przyprószenia chrustów - ok.0,5l oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) W misie miksera umieszczamy mąkę, żółtka, puder, sól, spirytus, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia (gdy dodajemy). Przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki
Smaczne Zdrowemąki gryczanej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suchych 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 szkl wody kokosowej oraz: keksówka 8x18 cm Przygotowanie: Do miski przesypujemy obie mąki, sól i drożdże, mieszamy. Następnie dolewamy olej i wodę z kokosa. Wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarne