Przesłanie Kazimierza Dąbrowskiego Nie mogłam się zdecydować, czy nazwać je cynamonowymi, waniliowymi, bananowymi czy może kokosowymi. Po pierwszym ugryzieniu kubki smakowe najpierw rozpoznały cynamon, a więc cynamonowe. Inspirowana tym przepisem.Składniki:Pół opakowania ciasta francuskiegoPół szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego1 łyżeczka cynamonu1 bananwiórki kokosowePrzygotowanie(...)Płat ciasta francuskiego kroimy na trzy prostokąty, z czego każdy z nich następnie dzielimy na cztery kwadraty. Pieczemy je według instrukcji podanej na opakowaniu (180-200 stopni C przez około 15 minut). Większość mleka gotujemy, zostawiamy ok. 1/4 z przygotowanej wcześniej połowy szklanki i do tej pozostawionej części wsypujemy mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie było
Weganizm infantylnyWilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :) ok 500 g rabarbaru 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)jedzismakuj.blogspot.com/…/rabarbarki-z… Joanna Machynia Swoszowska http://asiuuulek.blogspot.com/…/ucierane-ciasto-z… Agnieszka Grygier-Cieciora http://szybkotaniosmacznie.com/…/drozdzowki-z…/ Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta z warzywami Tagged: czekolada , jogurt naturalny , olej , rabarbar , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniamskondensowane mleko swoje robi. To ciasto jest zdecydowanie dla łasuchów. Blondie czyli białe brownie po upieczeniu przypomina zakalec, ale to taka natura ciasta. Jeśli lubicie brownie to blondie będzie Wam równie dobrze smakować! Blondie kokosowe Składniki: kwadratowa foremka o boku 20cm 4 łyżki kokosowych wiórków 200 g czekolady 1 jajko 150 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 mała puszka(...)mąkę, wymieszaj. Na koniec wlej ostudzoną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Masa powinna być gładka. Wlej masę do foremki, wygładź powierzchnię i posyp resztą kokosowych wiórków. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut (piekłam 30 minut, więc wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasto jest wilgotne w środku jakby lekko niedopieczone ale po schłodzeniu zastyga
codojedzeniatarta z brzoskwiniami Rustykalna tarta z brzoskwiniami, inaczej galette, to ciasto z dużą ilością słodkich, soczystych owoców ułożonych na cienkim, rozpływającym się w ustach cieście z oryginalnym ziołowym akcentem. Course FIT deser Keyword brzoskwienie, cukeir kokosowy, fit deser, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista, masło orzechowe, mielone migdały, migdały, tarta Prep Time 1 hour 10 minutes Cook Time 35 minutes Total Time(...)lodówki na co najmniej godzinę. Nadzienie: W międzyczasie przygotować owoce. Brzoskwinie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier kokosowy, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tarta: Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru. Środek
Fitsweet.medługo czekał? No i ta nazwa.. Powala na kolana. Dzięki temu jest tak bardzo popularne na wszystkich uroczystych obiadach rodzinnych :) Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka 6 żółtek 1 budyń waniliowy bez cukru 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie, wlać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu. Biszkopty: 320 g mąki tortowej(...)Dokładnie mieszamy, doprowadzając do rozpuszczenia (ale nie zagotowania) wszystkich składników. Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek. Pokrywamy całe ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe. Pamiętajmy o krojeniu go na skos. Smacznego :) Artykuł Metrowiec, ten najlepszy pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogżółtkach wlać wodę i olej. Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać. Z ciasta upiec trzy biszkopty (lub jeden wysoki a później przekroić na trzy części) w 180*C około 30 minut. Masa kokosowa: kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu kilka minut aż wiórki wciągną całe mleko. Wystudzić. Jajka wbić(...)końcu dodać wódkę, Masa orzechowa: miękkie masło rozetrzeć. Dodawać po łyżce masy orzechowej. Składanie ciasta: herbatę wymieszać z wódką. Nasączyć wszystkie trzy biszkopty. Na dolny blat ciasta wyłożyć masę kokosową (trzy łyżki odłożyć), przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć masę orzechową i przykryć biszkoptem. Na wierzchu rozłożyć pozostałą masę kokosową i posypać wiórkami. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprezentuje się wybornie :) Składniki blaszka 23/33: Ciasto: margaryna do pieczenia lub masło 250 g, cukier puder 1,5 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, olej 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, duże jajka 6 szt, mleko 1/3 szklanki, sól szczypta do białek, kakao 2 łyżki, suchy mak 2 łyżki, wiórki kokosowe 2 łyżki, kisiel czerwony 1 paczka(...)dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko oraz olej i miksować na średnich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do 1/4 części ciasta dodać kakao, do następnej 1/4 części ciasta dodać wiórki kokosowe, do następnej kisiel oraz różowy barwnik ( barwnik
kulinarne odsłony patigalaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać(...)masy jedną część wymieszać z malinową galaretką a drugą ze śmietan fiks. Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonwiórki kokosowe i pomarańcza, to przecież to brzmi jak super zdrowe śniadania, co nie? Składniki (w tej ilości na formę max 20 cm) czekoladowe ciasto: 160 g mąki pszennej 100 g daktyli 70 g masła kokosowego lub 100 ml innego oleju roślinnego 50 g gorzkiej czekolady (u mnie była to 80%) 2 łyżeczki karobu lub kakao łyżeczka proszku do pieczenia(...)czes mieszaj aż masa zgęstnieje. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, tj. nie da się jej mieszać możesz dodać trochę mleka. Właśnie upiekło Ci się ciasto, więc wyjmij je z piekarnika. Na jeszcze ciepłe przełóż masę kokosową, też ciepłą i odstaw do przestudzenia. Obierz ze skóry pomarańczę, agar rozpuść w niewielkiej ilości wody i zblenuj całość. Na lekko przestudzone ciasto wyłóż
greenscarfStrudel z jabłkami na maśle kokosowym i ksylitolu. Zdrowe ciasto. Jednak mój syn kiedy go zobaczył powiedział: mamo to ciasto jest n i e f o t o g e n i c z n e. Myślę sobie: skubany wybrnął jak spec od public relation. Po mamusi:) Mamusia pracowała w PR. Bo fakt strudel piękny nie jest. Ale to Kopciuszek(...)Wiem na pewno w mojej kuchni na maśle zwykłym kruchego ciasta już nie będzie. Skutecznie zastąpię go masłem kokosowym. 400 gram mąki pszennej 4 czubate łyżki masła kokosowego z lodówki 3 żółtka 3 łyżki ksylitolu łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok 30 minut 4 dorodne antonówki łyżka ksylitolu cynamon
AZgotuj!razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-) Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku(...)mieszając wszystko razem roztopić. Nie gotować. W misie miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym (lub ksylitolem) i ekstraktem waniliowym na puch. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i olejem kokosowym i zmiksować na gładką masę. Dodajemy mąki, sól i rozdrobnione orzechy i mieszamy na jednolita masę. Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy pokruszoną na mniejsze
Smaczne ZdroweFOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło świetne. Wspaniale się zagniata i formuje. Zaś po upieczeniu jest idealnie kruche. Kajmak zrobiłem ekspresową metodą, więc bardziej przypomina toffee, ale myślę, że znajdzie on swoich(...)Święta. :) Kruche ciasto: 200 g białej mąki orkiszowej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym) Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję jak tradycyjne. W razie potrzeby podsyp je trochę mąką lub dodaj odrobinę więcej mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki
Food Squarestolnicę wysypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i drobno siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, jedną część wkładamy do zamrażalnika, a drugą wykładamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa kokosowa: 200 gram wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1,5 paczki budyniu śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy(...)wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny. Jeszcze ciepłe jabłka wykładamy na ciasto, następnie kładziemy masę kokosową, a na wierzchu ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika. Blachę wkładamy na ok 1 godzinę do piecyka nagrzanego do 170 stopni
Słodka Kraina Wypiekówmój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny(...)Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła (1/2 kostki) 1/3 szklanki cukru pudru (do ciasta) 1 szklanka przesianej mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru (do rabarbaru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego) Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zimnego pokrojonego masła
Poezja smaku