początku było bez okazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie a to świadczyło tylko o jednym(...)przesianą przez sitko mąkę i kakao. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan
Zrób to smacznieDzień Dobry :-) Jak zwykle w piątek coś słodkiego. Dzisiaj ciasteczka, mocno kakaowe z czekoladkami michałkami i żurawiną. Ostatnio dużo wpisów z nią w roli głównej, ale dzieci i my bardzo ją lubimy. Ciasteczka pyszne i kruche. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam. Polecam, bo naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g żurawiny 15 cukierków(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach formujemy kulkę, kładziemy na blaszce i trochę spłaszczamy. Tak robimy
kruche babeczkitajemniczych okolicznościach. Nic dziwnego, w końcu to magiczna noc. Idealne również na słodki upominek dla bliskich. Z pewnością ucieszą oko i podniebienie obdarowanych. Niezwykle urocze i aromatyczne z lekko kakaowym posmakiem bez problemu znajdą swoich zwolenników. Składniki (6 choinek): Pierniczki: 0,6 kostki (120 g) masła 4 łyżki (48 g) cukru pudru 3 łyżki (75 g) miodu 1 małe jajko(...)sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Piec w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.meprzedświąteczny czas? Osobiście, to ja chyba bardziej niż same właściwe Święta. Dlaczego? Bo ten czas trwa dłużej, a świąteczne dni mijają szybko, za szybko. Składniki spód 150g herbatników kakaowych 2 -3 łyżki oleju 1 łyżka cukru pudru masa serowa 1kg twarogu półtłustego 200g serka ricotta 4 jajka 2 łyżki śmietanki 36% 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)Wyciągamy tortownicę z lodówki. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód. Świeżą żurawinę układamy ciasno na wierzchu masy serowej. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C, w tej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 min, a następnie zmniejszamy do 155-160C i pieczemy przez 45 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem sernik oprószamy cukrem
Raj dla PodniebieniaPołączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego 1 szklanka wystudzonej kawy 2 kieliszki wódki 20 sztuk herbatników kakaowych łyżka kakao Najpierw upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej): białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć dosypywać cukier powoli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego lekkiego owoce (u mnie borówki i nektarynki(...)kostki chudego lub półtłustego twarogu 1 łyżka miodu kilka malin pokrojony banan Przygotowanie: Twaróg pokroić w plastry, położyć na chlebku, polać miodem i poukładać maliny. Banana położyć obok. 6. Kakaowy budyń jaglany Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie : Kaszę umieścić w misie blendera, zmielić na gładką masę - u mnie zostały ziarenka kaszy
Cakes By Kejtmojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu
moj przepis naWspaniały sernik na zimno z dodatkiem borówek i malin. Mile widziane są tu jagody, uzyskamy wtedy mocno fioletowy kolor a o smaku to już nie wspomnę
Pani na deserBabeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite. Składniki na ok. 34 szt.: babeczki: 6 łyżek kakao ciemnego, 250 g masła(...)oraz sodę mieszamy z mąką. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta). Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min. Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Babeczki pozostawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy
Moniki SmakołykiUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladzieNiedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy PandasZakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za
Smakowity Blog Kulinarnyzużył się już nieco i odpadła mu rączka. Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę, i na ciasteczka, i na rogaliki. Ponieważ jest z tworzywa sztucznego łatwo się go czyści. Bardzo polubiły go też moje dzieci, które często pomagają mi w weekendowym gotowaniu(...)też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż mam w planach ciasteczka kakaowe, a może skorzystam jednak ze stempla? Jeśli macie w planach kupno foremek, blaszek czy innych akcesoriów/gadżetów do wypieków serdecznie polecam Wam markę TESCOMA (i jej sklep
Dzieje kuchennej WiewióryNiezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej(...)cukrem na bardzo sztywną pianę dodając go partiami pod koniec ubijania. Dodać po jednym żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy jajecznej. Połączyć delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i upuścić w formie
Chocolate Muffin Blogświęta, coraz bliżej święta... A mnie wzięło na pieczenie ciasteczek, kupiłam ostatnio puszki metalowe na ciastka, więc co tak będą stały puste. Pierwsze są czekoladowe, a raczej powinnam napisać kakaowe. Ciasteczka są miękkie, ale później pyszne, chrupkie i świetnie smakują popijane szklanką mleka... Drugie ciasteczka są z przepisu Marty, są proste w przygotowaniu, pieką się 7 min, są mało słodkie(...)maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze do pieczenia i pieczemy około 10 - 15min. Po wyjęciu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Sezon na mandarynki powoli się kończy, dlatego postanowiłam zakończyć go w iście królewski sposób – serniczkiem. Na jeden z cieplejszych dni przygotowałam przepyszny sernik na zimno
Ostra na Słodkomną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt nie wyszedł, i to nie jest zasługa umiejętności lecz niezawodnego(...)zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę (23 cm) wyłożyć dno papierem do pieczenia nie smarować boków! Przełożyć ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-170 stopni) Piec około 35- 40 minut aż do suchego patyczka. Jak biszkopt będzie już upieczony, wyjmując go z piekarnika upuśćcie go z wysokości
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrzekę. Jeśli zostanie nam kilka babeczek, to przed podaniem warto włożyć ją na 10-20 sekund do mikrofali i znów cieszyć się płynną, aksamitną, gorzką czekoladą zamkniętą w puszystej, kakaowej babeczce... Polecam!!! Składniki na muffinki mocno czekoladowe w zależności od użytych foremek na 14-20 sztuk 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę wciskamy po kostce czekolady, wkładamy do nagrzanego
Rozpustne gotowanieMuffinki to wypieki, za którymi przepadam. Niezależnie - słodkie czy wytrawne, zawsze wychodzą przepyszne. Tym razem postawiłam na klasyczne kakaowe muffiny z nieco szalonym dodatkiem kwaśnego i odświeżającego kremu lemon curd. To opcja idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich smakołyków. Potrzebne nam (na 14 muffinek): - 250 g mąki pszennej - 5 czubatych łyżek kakao - 3/4 szklanki cukru - szklanka mleka(...)każdej foremki nakładamy po 1-1,5 łyżeczki lemon curdu uważając, by nie dotykał krawędzi (krem trzeba rozłożyć delikatnie na sam środek foremki). Następnie do foremek rozdzielamy pozostałe ciasto. Muffinki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli chcecie, żeby Wasz deser wyglądał bardziej elegancko, napełnijcie ciastem
W poszukiwaniu inspiracji