Polecam Wam świetny przepis na sernik na zimno, wychodzi niesamowicie kremowy i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Można go zrobić w wielu różnych konfiguracjach, z
Słodki Blogcały czas wyrabiając, tak żeby połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać je lekko mąką, a miskę nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie rozwałkować. Następnie szklanką, wykrawać krążki. W każdym krążku wykroić kieliszkiem dziurkę. Gotowe donaty, zostawić na około 20 minut do napuszenia. Donaty smażyć w głębokim(...)minuty z każdej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przestudzone donaty, udekorować polewą czekoladową, lub lukrem. Ja część donatów, polukrowałam zwykłym lukrem, a część lukrem kakaowym
Agusiowe smakołykiwystarczy rozgrzewająca herbata, ale zazwyczaj stawiam na ciepły posiłek - owsiankę, ryżankę czy, jak dzisiaj, placki. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam placuszki owsiane - pyszne, szybkie w przygotowaniu i, przede wszystkim, cieplutkie 😍 Kakaowe placuszki owsiane - 10 sztuk Do przygotowania placuszków będziesz potrzebować: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1 jajko, 200 ml jogurtu, łyżkę kakao, łyżkę ksylitolu, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę oleju rzepakowego, jogurt(...)jako dodatek. 1. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, kakao i ksylitol. 2. Dodaj do miski jogurt i jajko, po czym zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta w kształcie kółek. Smaż z obu stron po 2 minuty. 4. Ciepłe placuszki
Z notatnika dietetykaKAKAOWE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI 🍪😍 Testerzy zatwierdzili i kazali dodać więc dodaję 😜 Mikołaj już niedługo przyjdzie więc wypadałoby go czymś poczęstować oprócz mleka... 😃 Składniki na 1 blaszkę: 2 szkl. (200g) mąki (orkiszowa, pszenna, mix bezglutenowy) 1 jajko 70 g masła 3-5 łyżek wody 40 g kakao 0,5 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 1 duża garść blanszowanych migdałów Przygotowanie : Migdały drobno kroimy. Wszystkie(...)składniki zagniatamy. Gdy ciasto jest za suche - dodajemy więcej wody, gdy za mokre - mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Spłaszczamy je i ewentualnie wykrawamy kształty. Przekładamy na blaszkę, wbijamy migdały i pieczemy przez
CzarnawisienkaDawno nie było u nas żadnej recenzji czekolady, więc nadrabiamy. Te tabliczki otrzymałyśmy w prezencie od naszego wiernego czytelnika Michała za co ogromnie dziękujemy <3
Candy PandasMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)się już z tym przepisem. Od lat do tortów wykorzystuj ę tylko ten biszkopt, zarówno w wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na TORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki
Opowieści z piekarnikaCzęść! Tą piękną niedzielę proponujemy uczcić czymś słodkim i uroczym, więc do głowy przychodzi nam tylko PANDA ! Według nas jest bardzo efektowna a przy tym nie
Candy Pandasdzisiejszych ciasteczek rzeczywiście nawiązuje do ich smaku i wyglądu. Bliźniaki - bo składane po dwa, piekielne - intensywnie czekoladowy krem zawiera dodatek ostrego chilli i cynamonu. Idealnie komponuje się z mocno kakaowym, maślanym ciasteczkiem. , A poza tym... piekielnie dobrze smakują! Dla mnie najlepsze prosto z lodówki, choć w tej kwestii zdania były podzielone. Polecam! Składniki Ciastka 70 g zimnego masła 1/4 szklanki(...)szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakao żółtko Masło posiekać. Cukier puder, mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao przesiać i dodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce
Słodkie inspiracjeproszę, kolejna wariacja na temat wafelków Prince Polo. Ostatnio było ciasto o tej nazwie, teraz mam dla Was sernik ;) Trudno powiedzieć, które z tych ciast jest smaczniejsze, bo oba warte są dużej uwagi! Ten serniczek składa się z herbatnikowego spodu, jasnej masy serowej, wafelków Prince Polo oraz ciemnej masy serowej. Wierzch pokryty jest polewą czekoladową(...)kawałeczki wafelkami. Koniecznie musicie wypróbować! Sycący, obłędnie czekoladowy i słodki sernik Prince Polo! Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Spód z herbatników: 250 g kakaowych herbatników 80 g masła 1 łyżka mleka Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie (można użyć z wiaderka) 200 g jogurtu greckiego 1 szkl cukru 4 duże jajka
Nastoletnie WypiekanieWczoraj bardzo zasmakowały mi placki gryczane , dlatego dzisiaj zrobiłam bardzo podobne, tylko tym razem z kakaem i dodatkiem jabłka :) ~ Kakaowe placki gryczane z jabłkami ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 70ml (1/3 szklanki) wody 1 jabłko 1 łyżka naturalnego kakao mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny + plasterki jabłka Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz(...)jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka
Kuchenny Skrawek Niebatrzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta jest niewielką ilością kwaskowatej konfitury(...)szklanki cukru – 50 g białej czekolady – 150 g wiórek kokosowych (wsypałam niepełne 2 szklanki) – 250 g miękkiego masła Dodatkowo: – około 250 g herbatników kakaowych – wiórki do posypania – kwaskowaty dżem lub konfitura, ewentualnie lemon curd Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysta masę i wówczas dodajemy obie mąki oraz
RelaxtimeAmerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich(...)cukier i sól. Mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i kakao. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Zostawiamy do przestudzenia (masa powinna być ciepła, ale nie gorąca). Wlewamy powoli masę kakaową do mąki z cukrem i miksujemy. Dodajemy maślankę, sodę, ekstrakt i jajka, cały czas miksując, aż do połączenia składników. Przelewamy do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Poezja smakuminutę, należało działać szybko. Wybór był jasny- muffiny! Wystarczy wszystkie składniki niedbale połączyć, włożyć do pieca na 20 minut, a później już tylko napawać się ich niesamowitym kakaowym smakiem. Przepis jest prosty, szybki i niezawodny. Lubię babeczki z tego przepisu, gdyż ich smak nie przytłacza, kakao nie dominuje, przez co idealnie nadają się do tworzenia nowych, wysublimowanych połączeń(...)kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy
Rozpustne gotowaniedeserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą domeną, tym razem pokusiliśmy się słodki wypiek. Jest to korzenna tarta dyniowa na ciasteczkowym, kakaowym spodzie z kakaową polewą, której użyliśmy do „przyozdobienia” (tak, wiemy, artyści raczej z nas marni) na Halloween party, z motywem pochodzącym ze słynnego serialu The Walking Dead (chociaż zdecydowanie wolimy grę komputerową). Tarta(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię
Nerds KitchenJuż trochę czasu minęło od ostatniej recenzji więc o to i ona! Trzeba zacząć słodko a najlepiej bez cukru 😂 Otrzymałyśmy w prezencie pod choinkę te oto
Candy Pandasbyć klasyczny sernik Red Velvet, czyli z czerwoną masą serową. Przestraszyłam się jednak tego sztucznego barwnika i powstał Pink Velvet . Generalnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni(...)pozytyw. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 4 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka Red Velvet Spód • 100 g herbatników kakaowych petit beure • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej • 50 g masła Dekoracja • 1 szklanka śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1/4 czekolady gorzkiej • 3 łyżki śmietanki 30% do polewy Wykonanie: Spód
To co kochammnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wcze sne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kszta łt. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Babka z marcepanem i polewą krówkową SMACZNE PRZEPISY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babeczki Kinder Bueno(...)cytrynowym ESMERALDA ZE SMAKIEM -Babka czekoladowa ze zsiadłym mlekiem KUCHNIA I PODRÓŻE - Kruche babeczki z masą orzechową MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babeczki jogurtowe-pomarańczowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Babka bananowo-kakaowa
Grunt to przepis!Intensywnie czekoladowy torcik z niespodzianką w postaci pianek ptasie mleczko powinien posmakować każdemu wielbicielowi łakoci :) Chociaż deser nie do końca jest w moim guście bo preferuję mniej słodkie ciasta to postanowiłam zrobić go na urodziny mojego Taty. Jest wielbicielem czekolady i wiedziałam, że trafię w jego smaki :) Torcik smakował każdemu i mi także ale ostrzegam, że jest baaardzo słodki dlatego(...)się sfotografować ostatnie kawałeczki więc dzielę się z Wami przepisem. Znalazłam go na blogu „Pieprz czy wanilia”. Zapraszam do oryginału —>KLIK :) spód torcika: 150 kakaowych ciastek owsianych 2 batoniki orzechowe Pierrot łyżka masła orzechowego masa: 300 g gorzkiej czekolady 350 g śmietanki 36 % 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk
Mienta blogCiasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze 6-7 minut. Po upieczeniu studzę ciasto a następnie wykrawam dwa prostokąty dopasowane do keksówki. Mus Czekoladę łamię na mniejsze kawałki i wraz z cukrem i miodem oraz łyżką kremówki i żółtkami wkładam do miski którą ustawiam(...)się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę do której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam. Keksówkę wykładam folią spożywczą
Magiczna kuchnia DariiPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra(...)ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Słodka StronaCzęsto robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus, jeśli dla dzieci a bardzo lubią pominąć. Składniki: Biszkopt kakaowy (upiec 2 biszkopty) 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik
Ala piecze i gotuje