Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Izaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek: 1,5 szklanki(...)dodać pianę z białek, którą delikatnie połączyć z resztą masy. Całość przelać na formę o wymiarach 25 x 36 cm. Warstwa serowa: Można ją przygotować w trakcie studzenia masy kakaowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a później po łyżce twarogu. Dodać parę kropel aromatu
My sweet a lifePowinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie masłem klarowanym. Placuszki nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego! A Wasze maluchy chętnie sięgają po placuszki? Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na ich przygotowanie w wielu różnych wersjach. Zapraszam do korzystania z przepisów Spróbuj także: placuszki kakaowe na szybko
Natka PietruszkiKażdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć cześć maku, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawinąć w roladę. Każdą roladę, zawinąć zawinąć dwa razy w papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym
Agusiowe smakołykiblat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki po 2 łyżki lukru – jeden zostawiamy biały, drugi barwimy na różowo odrobiną barwnika spożywczego. Do pozostałego lukru w misce dodajemy 3 łyżki kakao, mieszamy dokładnie. Cały tort (górę i boki) pokrywamy cienką warstwą lukru kakaowego i wkładamy
Dorota Smakujemoże zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki, serniki i pyszne baby, babeczki i babki wielkanocne. Nieudana babka wielkanocna to wedle tradycji kompromitacja gospodyni i dowód jej lichych zdolności kulinarnych. Jaki jest sekret udanej babki wielkanocnej? Nie piekę babek drożdżowych, gdyż u mnie w domu za nimi nie przepadają. Za to często piekę jasne, kakaowe i marmurkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztuk . Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady Składniki: 140g mąki pszennej 80g masła 60g cukru pudru 25g kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80g mlecznej czekolady Wykonanie: - składniki powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, składniki wymieszać - dodać zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz jajko, zagnieść ciasto - czekoladę pokroić
Smakołyki Berenikiciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem pudrem – jak lubimy. U mnie – z polewą kakaową
Poezja smakujeszcze bardziej do poszukiwania nowych smaków i przyrządzania pysznych dań :) Dzisiejszy sernik jest tak pyszny, że zniknął w niecałe 10 minut! Dobrze, że chwilę przed zdążyłam zrobić zdjęcia :) Ciasto nazwałam sernikiem, bo bardzo dobrze go odzwierciedla, choć tak na prawdę nie zawiera sera! Jego głównym składnikiem jest okara , czyli pozostałości po robieniu mleka sojowego. Pozostałe dodatki(...)wyczarowujesz takie smakołyki ;) Składniki: 300 g okary (pochodzącej z jednej porcji przygotowanego mleka sojowego w Sojowirówce od Moja Soja ) 60 g masła z nerkowców 15 g tłuszczu kakaowego (lub kokosowego) 3 łyżki ksylitolu 1 czubata łyżeczka kakao gorzkiego 1 łyżka zmielonych nasion chia garść malin Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i odstaw
Zdrowie na języku :Ppierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał realnego kształtu. Jeśli mięta i czekolada to Wasze smaki, to zdecydowanie polecam Wam ten tort Składniki na kakaowy biszkopt (tortownica 22cm): 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie(...)całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam na grubszej folii (może być też papier do pieczenia ciasta) dociętej na wysokość tortu. Rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą (stemperowaną) zrobiłam “esy floresy” na folii. Czekoladę zostawiłam do zastygnięcia, ale tak, żeby była jeszcze plastyczna. Następnie nałożyłam
Słodki sentymentmojprzepisna.pl | Domowy likier Baileys Sprawdzony, przetestowany, przepyszny, do złudzenia przypominający oryginalny liker Baileys. Przepis na niego znalazłam w komentarzach blogu Moje wypieki, komentarz umieszczony został przez
moj przepis naPrzepis nagrodzony na portalu Przyślij Przepis w konkursie na film kulinarny :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
czarrna od kuchniMałecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)łyżka cukru pudru Składniki na warstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 galaretka przezroczysta 200 ml wody Dodatkowo: 200 g wafelków gofrowych kakaowych (możecie zastąpić je ciastkami kakaowymi, wtedy spód będzie delikatniejszy i będzie lepiej się kroił – polecam ) 28 sztuk ciastek kakaowych Blaszka 20 cm x 30 cm Najpierw przygotowuję krokant
Słodki sentymentMałecki to miłośnik wypieków, jego książkę może reprezentować wyłącznie coś bardziej wyszukanego I tak powstało ciasto Śliwka, czekolada z krokantem i „Dżozef”. Spróbujcie i oceńcie sami, czy jest to ciasto godne takiej prozy Składniki na krokant: 1,5 szklanki orzechów 1 łyżka masła ½ szklanki cukru Folia posmarowana olejem Składniki na masę czekoladową: 150 ml śmietanki 30% 150 g czekolady(...)łyżka cukru pudru Składniki na warstwę śliwkową: 1 kg śliwek ½ łyżeczki cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 galaretka przezroczysta 200 ml wody Dodatkowo: 200 g wafelków gofrowych kakaowych (możecie zastąpić je ciastkami kakaowymi, wtedy spód będzie delikatniejszy i będzie lepiej się kroił – polecam ) 28 sztuk ciastek kakaowych Blaszka 20 cm x 30 cm Najpierw przygotowuję krokant
Słodki sentymentKolejne ciasto mojego autorstwa. Długo zastanawiałam się nad jego nazwą, aż wpadł mi pomysł żeby nadać mu imię żeńskie. W cieście znajduje się warstwa konfitury jagodowej. Ciasto wyszło bardzo delikatne i pyszne. Mimo że jest tam krem krówkowy wcale nie jest za słodkie. Wszystkie smaki do siebie pasują i ze sobą współpracują. Polecam :) SKŁADNIKI: BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU(...)Odstawiamy do wystudzenia. WARSTWA JAGODOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy na chwilę, a następnie dodajemy słoiczek konfitury. Mieszamy i odstawiamy do stężenia. Pierwszy blat biszkoptu kakaowego smarujemy konfiturą z galaretką (ma być gęsta). Następnie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Jeśli trzeba przycinamy. MASA 1: Ucieramy masło na puch, dodajemy po łyżce budyniu, aż do wyczerpania. Masę
Pani na deser