Amarantki daktylowe Firma: Irenki Skład: Ciastko owsiane żurawinowo – czekoladowe - płatki owsiane 51%, cukier trzcinowy, jaja kurze, olej rzepakowy, żurawina suszona 7,7%, kropelki czekoladowe (cukier, pasta kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa, wanilina) 3,8%, sól. Ciastko owsiane z sezamem i masłem orzechowym - Masło orzechowe 28,8% (orzechy ziemne 100%), cukier kokosowy, płatki owsiane 18%, płatki gryczane, sezam 10,8%, jaja(...)asortymentu Irenek, ponieważ firma ma ciastka słodzone różnymi sposobami. Amarantki też są warte polecenia szczególnie dla osób lubiących bardzo słodkie słodycze, niekoniecznie kruche. My wykorzystałyśmy je do zrobienia piankowego ciasta na zimno i JEJ jakie to było pyszne <3 Kluseczki twarogowe ze śliwkami i posypką ciasteczkową (przepis- Instagram) Gruszkowa pianka z Amarantkami Ocena: 5,5 pandy
Candy Pandasnowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki . Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę
Fabryka pomysłówPrzepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu brzoskwiniowy tort bez pieczenia. Idealny na każdą okazję. W smaku delikatny i kremowy. Rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni
Blog kulinarny S9.PLbiszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)masa była bez grudek. Do masy powoli cienkim strumieniem wlewamy gorącą kawę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem – samo dno tortownicy – jest dość płynne więc należy uważać. Pieczemy w temp 170*c przez minimum 1 godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem , gdyby było jeszcze płynne piec jeszcze parę minut. Studzić w piekarniku
Wanilia i KardamonCo prawda to nie pora na borówki ale przecież można skorzystać z domowych mrożonych zbiorów lub sklepowych i poczuć odrobinę lata w słodkich wypiekach. Jednym z
Kuchenne WariacjePrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką ciasteczek oreo. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej
Podróż w kulinariaodstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą galaretkę kroję w pasy. Herbatniki układam na desce w trzech rzędach po 8 sztuk, na spód środkowego rzędu wykładam masę serową kakaową. Na środku tej masy układam paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam(...)najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce, aż czekolada dobrze zastygnie
Ciasteczkowy PotwórDodaj napis Jest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na
Bon Appetit Małgorzatykajmakowy: * mascarpone- 100 g * kremówka- 150 g * kajmak w puszce- 170 g Dodatkowo: * orzechy włoskie- pół szklanki * dżem malinowy- słoiczek około 200 g * sok z cytryny- 2 łyżki Biszkopt: Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu biszkopt przekroić(...)pół, by powstał kwadrat. Krem kajmakowy: Schłodzoną kremówkę ubić, dodać mascarpone i kajmak. Delikatnie, ale dokładnie krem wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 30 min. Przygotowanie: Na jeden kakaowy blat nałożyć dżem wymieszany z sokiem z cytryny, potem krem kajmakowy, przełożyć drugim blatem, który również uprzednio smarujemy dżemem, a następnie kremem. Wierzch posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Schłodzić w lodówce
Kraina Miodem Płynącabardzo wysokie. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić(...)muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej
Gospodyni MiejskaPieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Domowe ciastka pieguski w dwój odsłonach: ciemne z kakao i gorzką czekoladą oraz jasne z białą czekoladą i bakaliami. Składniki: PIEGUSKI KAKAOWE 150 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów blanszowanych 80 g cukru trzcinowego, drobnego 1 jajko 100 g miękkiego masła 30 g gorzkiego kakao(...)cukru tradycyjnego 100 g miękkiego masła 1 jajko 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: PIEGUSKI KAKAOWE Obie czekolady oraz bakalie posiekaj nożem na kawałeczki. Suche składniki: mąkę pszenną, gorzkie kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odstaw na bok. Jajko roztrzep na kogel
ProstePesto.plKuleczki/trufelki te zrobiłam nieco z przypadku. Zostało mi po prostu nieco masy kajmakowej z innego ciasta. Grzech wyrzucać, a lodówki sobie zapychać nie chciałam. Z pomocą przyszedł właśnie ten przepis i cieszę się bardzo, bo te małe słodkości zachwyciły mnie od pierwszego spróbowania. Od tamtej pory przepis sprawdza się u mnie idealnie zawsze wtedy, gdy zostanie mi trochę masy kajmakowej(...)herbatników z innego wypieku:) około 200 g pokruszonych ciasteczek (miałam część herbatników maślanych i trochę kakaowych) 1 Danio waniliowe (130g) 2-3 łyżki masy kajmakowej szczypta soli morskiej zmielone migdały, pokruszone herbatniki, gorzkie kakao, posypki itd – do wyboru Ciasteczka kruszymy na pył. Przekładamy do miski. Dodajemy serek homogenizowany, lekko podgrzaną masę kajmakową oraz sól. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą
Smaki Na TalerzuWielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy. Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni(...)Waszą Wielkanoc! Smakujcie! Składniki na tortownicę 26cm spód 150 g herbatników kakaowych 4 łyżki masła 1 chałwa (batonik) masa serowa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 250 g śmietanki kremówki 60-70 g herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Raj dla PodniebieniaMój osobisty cukiernik wczoraj wyczarował sernik. Nawet w zakupach nie mogłam pomagać:) Mogłam jedynie podglądać:D Sernik na kakaowym spodzie i kruszonką SKŁADNIKI: spód i kruszonka: 300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło(...)przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy. Również masło na masę serowa należy roztopić i ostudzić. Rodzynki sparzyć.Wymieszać z wszystkimi składnikami
MarciochaKucharzybananowo-kakaowe tosty francuskie* z nutellą i bananem *z domowego chleba tostowego Jak ja dawno nie jadłam nutelli :O Już nawet zapomniałam jak ona genialnie smakuje *.* Składniki: kilka kromek chleba jajko 1/2 zmiksowanego banana 2 czubate łyżeczki naturalnego kakaa kapka mleka cynamon, sól, aromat waniliowy Wszystkie składniki (oprócz chleba) mieszamy ze sobą. Do powstałej masy wkładamy kromki chleba obtaczamy(...)całe w cieście i pozostawiamy na trochę, aby wchłonęły masę. Smażymy tosty na rozgrzanej patelni
More food, love and dreams