ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:183/509)

Róże z ciasta francuskiego i jabłek 169

dół jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w cieniutkie 1 mm plasterki. Tu uwaga: plasterki powinny być giętkie i sprężyste. Skropić sokiem z cytyny, odstawić ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grissini z ciasta francuskiego z parmezanem 170

posiłkiem głównym. Chcę jednak cieszyć się smakiem chrupiących paluchów bez konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego, które chcąc nie chcąc jest bardzo cierpliwe. Sięgam więc po zawsze obecne w mojej lodówce ciasto francuskie. Paluchy można oprószyć czymkolwiek, sezamem, solą gruboziarnistą, czarnuszką, ziołami, ja wykorzystałam parmezan, bo i on zawsze się znajdzie w mojej lodówce. Takie chrupiące paluchy jedzone bez dodatków znikają wystarczająco(...)owijać w szynką parmeńską lub podawać jako przegryzka do zupy, a do jakiej pasują najbardziej to już wkrótce......;) Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić  Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu

Słodki Kompromis
Francuskie ciastka makowe 79

Została mi resztka masy makowej - tak, tak czasami i takiej używam oraz miałam w lodówce ciasto francuskie. Pomysłu nie trzeba było długo szukać. Ciastka z makiem wyszły idealnie, polecam. Ciastka makowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Serowe ślimaki 415

Czas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 20 szt.   Bułki z nadzieniem serowym piekę od dawna ale ostatnio postanowiłam zmienić ich

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kwiaty parówkowe 266

wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości.  Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego  musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Truskawkowa pokusa na popoludnie 214

truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki 1 usztywniacz do smietany cukier puder okolo 200g truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni

Przysmaki Karolki
Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami 188

zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko  3-4 parówki z szynki  sól   PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Francuskie paczuszki z kurczakiem marynowanym na słodko 347

misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 20 minut. 2. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe kwadraty (z tego co zostanie możemy zrobić np. rogaliki). Na dwa z nich wykładamy przygotowany farsz, pozostałe dwa nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie

My Culinary Art
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 170

temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie, w większości nie ma - trzeba tylko sprawdzić skład :) Ciasto francuskie dobre jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji na słono i na słodko. Zapraszamy

Bananowe Pole
Słodkie francuskie zawijasy z konfiturą 171

Proste w przygotowaniu, tanie i smaczne zawijasy które napełnią Waszą michę !!!. Składniki: Rolka ciasta francuskiego ulubiony dżem, konfitura lub marmolada roztrzepane 1 jajko trochę cukru Przygotowanie: rozwijamy ciasto, smarujemy dżemem i posypujemy cukrem wg uznania zawijamy ciasto w rulon i kroimy na 2-3 cm kawałki układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru pieczemy

Studencka Micha
Tarta z śliwkami 176

szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto.  Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie:  Gotowe ciasto francuskie rozwijamy  na blaszce do pieczenia i zakładamy brzegi ciasta przyciskając je widelcem aby nie rozłożyły się. Następnie myjemy i kroimy na kawałki śliwki. Dżemem śliwkowym sparujemy środek ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta serowa z brokułem 275

pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.  Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę.  Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety.  Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut

Lawendowe Niebo
Tartaletki z brzoskwiniami 93

ogromną słabość do wypieków z ciasta francuskiego. Uwielbiam go zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. W kilka chwil można z niego wyczarować tyle wspaniałości - o ile mamy gotowe ciasto, bo przygotowanie jego jest dość pracochłonne. Na szczęście dziś można dostać dobrej jakości […] Artykuł Tartaletki z brzoskwiniami pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka 259

zawsze bałam się je zrobić. Myślałam, że lepiej zostawić francuzom coś, w czym są ekspertami. Że łatwiej je kupić, niż wykonać samemu. Croissanty.   Można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie. I surowe i zamrożone. Poza tym, że jest sprzedawane w płatach, znalazłam też takie grubsze, specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło(...)jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę powiedziawszy – jest to ciasto duńskie. W Polsce na wszystkie ‚puchnące’ ciasta nauczyliśmy się mówić ‚francuskie’. A to ciasto ma w sobie drożdże, żeby rosło jeszcze wyżej niż wieża Eiffla. Od razu mówię – róbcie je na weekend, bo zabierają trochę czasu. Dobrze zacząć je robić w piątkowy wieczór

Karo in the Kitchen