Drożdżowe bułeczki z ziarnami 262pieczywa albo jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym(...)mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy około 40 min. Drożdżowe bułeczki z ziarnami Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
Makowiec na kruchym spodzie 285Podzielę się dzisiaj z Wami , przepisem na szybkiego makowca. Tradycyjny makowiec to drożdżowy placek z masą makową i bakaliami. A ja podam wersję na kruchym spodzie.Tak upieczony placek nazywa się makowcem sułtańskim. Uwierzcie , nie odbiega smakiem od takiego makowca , do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni :) Przepis zaczerpnięty z DTV Blacha : 20x28 Do tej wersji potrzebne są : - maka pszenna - 500g - żółtka(...)masę na ogniu ok. 3 minut.Kiedy składniki , ładnie się ze sobą połączą , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną polewę , wylewamy na ciasto. Wysypujemy na stolnicę mąkę z proszkiem do pieczenia , wbijamy same żółtka ,miękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto
Słodkości i nie tylko
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 86spodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki
Kardamonovy
Racuchy drożdżowe ze śliwkami 211spodziewałam się niczego innego. Mnie zachwyciły, jak każde drożdżowe. Zawsze kojarzą mi się z domową, babciną kuchnią. Moja babcia była mistrzynią drożdżowych potraw, to pewnie dlatego. Chociaż przyznam się Wam szczerze, nie pamiętam żeby racuchy wyszły kiedykolwiek spod jej rąk. Nie pamiętam, nie mówię, że tak było. Racuchy drożdżowe ze śliwkami zrobiłam według przepisu z mojej ulubionej starej książki kucharskiej(...)uzyskania gładkiego ciasta (ja ciasto ubijałam drewnianą pałką). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Śliwki myjemy, drylujemy, kroimy na pół. I teraz w sumie są dwa, a nawet trzy sposoby smażenia. Można śliwki pokroić w mniejsze kawałki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć partiami. Można nakładać czubatą łyżkę ciasta, na to układać śliwki
Kardamonovy
Ciasto z owocami na oleju 604przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą
Mała Cukierenka
Pierożki pieczone (drożdżowe) 174wyszło 30 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczać dłonią, na środek wykładać nadzienie i mocno zlepiać końce formując małe pierożki. Pierożki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (opcjonalnie). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone (drożdżowe) Pierożki pieczone
Smaki Armine
Ciasto z owocami na oleju 326przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki: 3 jajka 1 szklanka(...)cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę
Mała Cukierenka
Panem et circenses - chleba i igrzysk 225Dlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje(...)chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb w formach znowu
I tu będę miała takie te
Pizza z rukolą, pomidorkami, mozzarellą i mascarpone 327Pizzę kochają chyba wszyscy i każdy z nas dobiera swoje ulubione dodatki. Przygotowana może być na grubym lub cienkim spodzie. Kwestia gustu Osobiście wolę na cienkim
Oryginalny smak
pieczone pierożki z ciasta drożdżowo twarogowego nadziewane pieczarkami i serem +FILM 63Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z rewelacyjną przekąską, która wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Mowa o przepysznych pieczonych pierożkach z wspaniałego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Puszyste gofry z owocami 221Puszyste gofry z owocami to przepis na pyszne i słodkie, weekendowe śniadanie. Przygotowanie gofrów jest bardzo szybkie, jedynie czego potrzebujemy to dobrej gofrownicy. Niestety bez tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne pączki na Tłusty Czwartek +FILM 158Cześć, zapraszam Was dziś na łatwe i bardzo pyszne pączki na Tłusty Czwartek. Do ich zrobienia nie potrzebujemy masła, dodajemy do ciasta olej. Nie są
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 324przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić
Anioszek w kuchni
Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub powidłami 98Uwielbiam wypieki drożdżowe. Dziś zapraszam Was po przepis na rogaliki. Robiłam na bazie przepisu na rogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru
Kuchnia domowa Ani
Racuchy z twarogiem na sodzie 109dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe
Kardamonovy
Racuchy z twarogiem na sodzie 119dość puszyste nawet parę dobrych godzin po zrobieniu. Tutaj chyba największą robotę robi jednak soda oczyszczona. I teraz tak, możecie je sobie zjeść na słodko i na wytrawnie. Do ciasta nie dodałam grama cukru, bo w zamyśle chciałam je podać z tzatzikami. Jedna porcja jednak wylądowała na talerzu w towarzystwie miodu i też była bardzo smaczna. To porcja córkowa, wiadomo(...)Dodajemy do niego mleko i jajka, wszystko dokładnie łączymy, następnie dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną, znowu mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe
Kardamonovy
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki 105zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu. Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki z cytryny i pomarańczy. Jeśli lubisz dodatek
Kulinarne przygody Gatity
Chałka z kruszonką 136dobrze wymieszaj aby nie było grudek i odstaw na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Masło rozpuść i ostudź. Zaczyn drożdżowy wlej do mąki, dodaj 2 jajka i rozpuszczone masło. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto w misce przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny
Delicious Place
Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 121Przeciągnęłam w czasie zamieszczenie tego przepisu. Sobotnie, ciepłe, drożdżowe śniadanie bodajże sprzed dwóch tygodni. Sprzed bardzo intensywnych dwóch tygodni. Doceniam chwile, w których wycofujemy się na moment z biegu, po prostu ze zmęczenia. Ale mamy pewność, że zangażowanie się w to, co w dalszych planach, wypełni kolejne dni doznaniami równie intensywnymi. Świadomość w pełni wykorzystanego czasu(...)niewielką ilością masła. Doskonała na lekkie, słodkie śniadanie, nie domaga się wielu dodatków. W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego - wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód. Składniki: na wysoką formę keksową o długości 30 cm Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 50 gram świeżych drożdży 1 jajko "L" 1 szklanka letniego mleka 4 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki
Kronika Piekarnika
DROŻDŻOWE WIATRACZKI z jabłkami 164Drożdżowe bułki wiatraczki możemy nadziewać różnym nadzieniem. Nam najlepiej smakują z musem jabłkowym, masą makową lub nutellą. Ciasto : mąka pszenna 500 g drożdże 30 g 1 jajko + 1 żółtko roztopione masło 50 g cukier 65 g letnie mleko 130 ml Nadzienie : mus jabłkowy Kilkanaście bułek. Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać
Smaczne moje
Zakręcone bułeczki z truskawkami 164kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć
W garach u Gosi
Racuszki z dyni - kuchnia podkarpacka 167swoje odpowiedniki nie tylko w sąsiadujących z Polską krajach, ale i na innych kontynentach. W naszym regionie popularne są zarówno zwykłe drożdżowe racuchy, jak i racuchy smażone z plastrem jabłka w środku. Mniej znanym przysmakiem są racuchy z ciasta na sodzie oczyszczonej z dodatkiem startej dyni. Taki specjał ma swoje tradycje w gminie Brzostek, skąd pochodzi proponowany dzisiaj przepis. Racuszki
Trzeci talerz
Drożdżówki odrywane z truskawkami 208kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. [ Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić
Moje domowe kucharzenie
Zakręcone bułeczki z truskawkami 229kilka minut do ruszenia zaczynu. W między czasie mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć
W garach u Gosi
Domowa chałka z kruszonką (bez mleka) 416Jajka rozrzepujemy w miseczce i dodajemy do mąki (zostawiamy w misce około pół jajka, do posmarowania gotowych chałek). Następnie wlewamy zaczyn drożdżowy, pół szklanki ciepłej wody, olej lub rozpuszczone masło klarowane, 4 łyżki cukru i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Dieta bez mleka
Rogaliki drożdżowe 216domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki, nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie", ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe, dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak, że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych
My sweet a life
Nocny chleb pełnoziarnisty 194Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży
Szefowa kuchni
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 284przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki
Posadzone i zjedzone
Drożdżowa chałka dyniowa 210Moich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła
Kolorowa kuchnia Elki
Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący 504wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej
Swojskie jedzonko
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 255Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle). Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych
Maślane ciasteczko
Obwarzanki cynamonowe 157Dzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml mleka , 25g drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko , 400 g mąki , 50g masła , szczypta soli , Masa cynamonowa: 50g masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cynamonu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 197warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :) Składniki (na blachę
ChilliJemy
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 333się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka
Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniaczki 305Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Pleśniak II 265następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut. Smacznego :D WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: Drożdżowa szarlotka Ucierany amoniaczek przekładany powidłami
Moje pyszne gotowanie
Sylwester na słodko 258coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych. Ciastka: sodziaki biszkopty Wypieki drożdżowe: babeczki pączki w czekoladzie pączki z alkoholem Chrupiące: kokosanki sezamki orzeszki i żurawina Szybkie ciastka z ciasta francuskiego: z dżemem z bananami z jabłkami z czekoladą
prawdziwe jedzenie
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 344Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu
Praktyczna pl