Drożdżówki z makiem należą do moich ulubionych wypieków, więc postanowiłam taki dodatek wykorzystać także w drożdżowych kluskach na parze. Domowa masa makowo-pomarańczowa sama w sobie jest przepyszna, a zamknięta w delikatnym i puszystym cieście to coś wspaniałego. Gotowe pampuchy podałam z kwaśną śmietaną i powidłami korzennymi. Polecam :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek
Mienta blogczasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypieczenia. W środek kopczyka wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane na małe kawałki zimne masło. Zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy je folią aluminiową i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kulki wielkości mandarynki i z każdej z nich formujemy wałek grubości palca. Wałek ucinamy nożem na około 7 cm kawałki(...)wlałam syrop malinowy. Gdy galaretka zaczęła tężeć, tak że dało się ją układać na ciastach i nie spływała, porobiłam różne kleksy. Paluchy wiedźmy – kruche ciasta migdałowe Zobacz inne przepisy na ciastka i szybkie desery: Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką Ciasteczka owsiane z rodzynkami Drożdżowe paluchy z serem Szybkie oponki z serków homogenizowanych Mini pączki bananowe w 15 minut
e-PrzepisyKulinarnecukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła jako nadzienie do naleśników, ciastek, tart i drożdżowych bułeczek jak również na śniadanie jako smarowidło na chleb. Uwielbiam dodawać do owoców korzenne przyprawy. Stosuję często kardamon, gałkę muszkatołową
codojedzeniaDziś zapraszam na drożdżowe bułeczki z kawałeczkami czekolady. Do ich przygotowania możemy użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej - przy stosunkowo małej ilości cukru w cieście warto wybrać czekoladę mleczną lub trochę zwiększyć jego ilość przy użyciu gorzkiej. Słodycz bułeczki zawdzięczają głównie czekoladzie, ale wielbiciele słodkości mogą je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Smacznego:) na 15 bułeczek: 540 g mąki
Lekcje w kuchniDo przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy
Tajemnice SmakuPaszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży 30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej
Szalona Kuchnia Ewelinywkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić, aż drożdże urosną do brzegów szklanki. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wymieszać i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba, podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na siedem
Agusiowe smakołykiMoże tak dziś pizza? Szybka w wykonaniu na domowym ,drożdżowym spodzie z tuńczykiem Princes ? #MasterTuńczyk Jesteś na TAK? TO zapraszam i SMACZNEGO :) SKŁADNIKI NA 2 Blaszki po 20 cm : Ciasto : → 7 g drożdży instant → 1 szklanka mąki pszennej , dodatkowo do podsypania → 1/3 szklanki ciepłego mleka → 1/2 szklanki gazowanej wody →2 łyżki oleju np. rzepakowego →sól
Gotowanie Patkipączki), dwie gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoglądane przepisy w minionym roku: Bitki schabowe w sosie myśliwskim Kiszone rzodkiewki Zupa grzybowa z suszonych grzybów Świateczna, drożdżowa gwiazda z makiem Koktajl z jagodą kamczacką Pełnoziarnisty chleb orkiszowy. Dieta - szybka przemiana " Dieta szybka przemiana" Haylie Pomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kęsy ale tak urosły, że wyszły solidne buły. I dobrze, bo część zjedliśmy jeszcze zanim ostygły. Uwielbiamy ciepłe drożdżowe, choć wiemy, że niezbyt zdrowo tak jeść ale cóż...nigdy nie możemy się powstrzymać. *na 12 sztuk: Składniki: na ciasto: 500 g mąki 2 jajka szklanka letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży świeżych 75 g masła szczypta soli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis dla osób lubiących śniadania na słodko. Drożdżowe bułeczki malinowe a'la pączki z piekarnika. Drożdżówki wykonane są z przepisu na tradycyjne pączki z małym urozmaiceniem...do ciasta dodałam dżem malinowy oraz nalewkę malinową. Dzięki temu bułeczki nawet same bez dodatków super smakują bo czuć w nich malinową nutę. I zamiast smażyć na tłuszczu upiekłam w piekarniku więc są bardziej
Kuchnia MagdaLenykawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeszklanki śmietanki 30% • 2 serki jogurtowe Almette • szczypta soli Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
To co kochamserek śmietankowy Almette • 100 g łososia wędzonego Dekoracja • pomidorki koktajlowe • różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
To co kochamsmarowania • 1 żółtko • 1 łyżka mleka • 1 łyżka oliwy • biały sezam do posypania Wykonanie: Bułeczki drożdżowe • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut. • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką
To co kochamszklanką mleka. Wymagają sporego wkładu pracy, ale warto. Można zrobić wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 3 łyżki mąki ciasto: 1/2 kg mąki 400 g cukru 1/2 cukru waniliowego szczypta soli 1/4 kostki margaryny (roztopić) 1 łyżka oleju 2 żółtka
Bon appetit mon amieszklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj
Kuchnia bezglutenowaMoja propozycja na wykorzystanie sosu "pól na pół" od Krokusa . Paluchy drożdżowe to świetny pomysł na spotkania z przyjaciółmi, ich pomidorowo - pikantne połączenie z chili sprawia, że smakują obłędnie!. Składniki na ciasto, wychodzi ok 15-17 sztuk: - 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 i 1/2 dag świeżych drożdży - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 1 płaska
Apetyczna babeczkaZostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki
Nie tylko w kuchnipokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce na 1h. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki (u mnie mała, silikonowa) i wstawić
Cakes By KejtUwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka
Tradycyjna Kuchniażyciu (miękkie ciasto, dobrze doprawione nadzienie, zaczynam lubić smak kapusty kiszonej na ciepło:). Po lewej gryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They
Qlinarnie i Qlinarnietłuszczem. Są równie puszyste,lekkie jak piórko i aromatyczne jak te tradycyjne,a o ileż zdrowsze.Naprawdę nie przypominają drożdżowych bułeczek,smakują jak autentyczne pączki.Dzięki pieczeniu w muffinkowych foremkach idealnie zachowują kształt pączków.Bardzo łatwe do przygotowania.Dodatkowy plus,ciasto można przygotować w wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej formy na 12 muffinów) Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować: 500 g mąki pszennej 200 ml mleka 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła min. 82% 3 jajka
Ratunku obiadprzepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga
Kulinarne przygody Gatityzastąpi domowego pieczywa... Dlatego staram się często piec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że lubicie wcześnie wstawać i godzinne wyrastanie ciasta nie sprawi Wam problemu :-). Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, na 2 śniadanie w pracy. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćtakie drożdżowe pizzeriny to super pomysł na obiad, wychodzi ich dużo, są bardzo sycące i pięknie się prezentują na talerzu...tak wiosennie. Lubię dbać o to, żeby jedzenie wyglądało apetycznie. Jeśli macie smak na takie pizzeriny ze szpinakiem to upieczcie, tylko koniecznie użyjcie szpinaku od HORTEX. Smacznych inspiracji Wam życzę :) #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży(...)szpinakiem. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą. Farsz studzimy. 3. Formowanie pizzerin: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. każdą część formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy, rozwałkujemy na placek, formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie. 4. Pieczenie: Blaszki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, układamy drożdżowe pizzeriny, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną i od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
IzabelawkuchniPomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody(...)soczewicy, wraz z passatą i suszonymi pomidorami. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogCześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia drożdżówek z serem. Są przepyszne, mięciuteńkie, zawsze wychodzą. Zapraszam na ślimaczki. Tradycyjnie zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne drożdżowe bułeczki z dymką i pieczarkami sprawdzą się jako osobny posiłek lub np. dodatek do jesiennych zup. Przepis wraz z artykułem o mnie pojawił się w najnowszym numerze magazynu Durszlak. Zachęcam do zakupu :) ciasto: 350 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml ciepłej wody 100 ml kefiru opakowanie suchych drożdży 7 g łyżeczka soli łyżeczka cukru 3 łyżki oleju(...)stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Lekko rozciągamy i na środek nakładamy po 2-3 pieczarki. Zlepiamy i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia. Smarujemy masłem wymieszanym z natką pietruszki, a na wierzchu układamy plasterki dymki. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe bułki drożdżowe z dymką i pieczarkami pochodzi
Mienta blogproszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum
moj przepis naproszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum
moj przepis naproszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum
moj przepis naproszku Bułeczki na życzenie mojej rodziny. Drożdżowe, puchate, maślane – pyszne ponoć. Zapraszam po przepis. Składniki na 9 dużych bułeczek: 250 g mąki pszennej 120 g wody przegotowanej 12 g drożdży 3 łyżki mleka z proszku 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 45 g masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Wyrobić ciasto. Będzie się bardzo kleić. Wyrabiać minimum
moj przepis naoliwek 1 jajko klasy M + do posmarowania bułeczek szczypta cukru mała szczypta soli sezam do posypania bułeczek Uwaga! do takiej ilości farszu przygotujcie podwójną porcję ciasta. Polecam robić ciasto w dwóch turach, łatwiej się wyrabia. Przygotowanie: Przygotowujemy farsz: Grzyby zalewamy wodą i moczymy około 0,5 godziny. Następnie obgotowujemy je w tej wodzie też około 0,5 godziny. Odcedzamy. Cebulę(...)wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy je jeszcze
Słodkie okruszkirobi możemy zabrać się za knedliki. Z drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut. 4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane
Kuchnia PROzdrowotnacaramello salato) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Babka marmurkowa (Ciambella marmorizzata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone(...)czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) Toblerone cheesecake Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) Ciasto czekoladowo-migdałowe (Torta tenerina al cioccolato fondente e mandorle) Panna cotta z mango (Panna cotta al mango) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowe tiramisu (Tiramisu al limone) Cytrynowe ciasteczka (Biscotti
La grande e la piccola cuocaTradycje, jeśli chodzi o wypieki różnią się w zależności od regionu. Niektórzy pieką ba bki drożdżowe, inni mazurki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie Świąt bez babki marmurkowej. Tradycyjna składa się z warstwy jasnej i kakaowej. Moja ma delikatny cytrynowy twist :) Jest pyszna, puszysta i niezwykle delikatna :) Nie zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki(...)Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną
Chocolate Muffin Blogpamiętam skąd brałam przepis na tą chałkę, ale jest przepyszna. Uwielbiam jak pieczywo drożdżowe jest puszyste.. i jeszcze tak wspaniale pachnie podczas pieczenia, że nie można się doczekać kiedy będzie można ukroić kawałeczek. Naprawdę jest przepyszna, polecam :-) Składniki na dwie chałki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych 1 szklanka ciepłego mleka(...)jeżeli drożdże są suszone należy tą czynność pominąć. Masło lub margarynę rozpuścić. Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Gotowe, wyrobione ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko ponownie
Na słodko lub wytrawniecierpliwości? Nie jest to regułą! My preferujemy szybkie przepisy, jak ten na drożdżowe domowe bułki do hamburgerów. Są duże, ciężkie i sycące, więc jedna buła + dodatki spokojnie wystarczy Wam na porządny posiłek. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min) kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy
Nerds Kitchen