ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:712/1072)

Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 125

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy

Tajemnice Smaku
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 249

masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
Pączki z kakaowym lukrem. 149

minut. Żółtka i jajko wbić do miski, dodać 2 łyżki cukru. Zmiksować na puszystą masę. Do tego przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać mikserem z hakami. Wlać rum i na koniec olej. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Delikatnie rozwałkować i szklanką wykroić koła. Na środku każdego koła ułożyć marmoladę. Następnie

Agusiowe smakołyki
Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe 138

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy. ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej

wesoła kuchnia
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 174

Dawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..no w ten wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki puszyste, maślane 182

wyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli,   dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką

Kuchnia u Krysi
Chałka 207

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w

Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe z malinami 139

Bułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto: mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko

Kuchnia Danusi
strudel z makiem i jabłkami 133

strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 177

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis  zaczerpnięty  z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło

Kuchnia Danusi
Miniaturowe kajzerki 155

wszystkich, to przynajmniej większości zawartych w nich przepisów. Na początek na warsztat poszły kajzerki. Wyszły mi maleńkie i koślawe, ponieważ zapał do drożdżowych wypieków nie idzie w parze z możliwościami moich dłoni, a mąż po zagnieceniu ciasta urwał się z domu i sama je "formowałam", ale co tam... Kształt zupełnie nie miał wpływu na smak. Jedyną modyfikacją było

Kuchenne zapiski Edyty
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 162

racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rogale z farszem makowym 162

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto;   3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz

Apetyczna babeczka
Focaccia 194

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla

Marta Gotuje
Chleb z cukinią 173

wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Kruche rogaliki z ciasta serowego 137

jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy(...)minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE

Blog z Apetytem
Szybkie rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą. 166

Poszłam do kuchni, zrobiłam rogaliki :) Cieszę się, bo wyszły pyszne. Nie chciałam za długo czekać, więc zagniotłam ciasto i od razu, wałkowałam i zawijałam rogaliki. Polecam zrobić, od razu z podwójnej porcji, są tak pyszne :) W smaku, są bardziej kruche, niż drożdżowe. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7g.) 200 g. masła, lub margaryny 1 jajko ( żółtko(...)będzie do smarowania rogali) Następnie wsypać mąkę, drożdże i wlać mleko. Wyrobić mikserem z hakami. Jak zacznie się kleić, przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką. Wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część cienko rozwałkować, podsypując mąką. Każdą rozwałkowaną część ciasta, podzielić na 12 trójkątów. Można też na 8, wtedy rogaliki będą większe. Na każdym trójkącie, przy

Agusiowe smakołyki