SKŁADNIKI : 320g mąki pszennej 220g wody 1 łyżka miodu (lub cukru czy zamiennika) 1 łyżka oleju rzepakowego 6g drożdży instant szczypta soli Do obtoczenia: 2 łyżki
Gotowanie jest łatweCiepłe, pachnące i cudownie prezentujące się drożdżówki potrafią skraść serce nie jednego łasucha. Domowe wypieki choć są zazwyczaj czasochłonne to myślę, że od czasu do czasu
Tagebuch po polskuKRUSZONKA: 50 g masła, miękkiego lub margaryny 10 płaskich łyżek mąki 4 łyżki cukru Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać
w mojej kuchniposypywania cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyszło mi ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek
Na słodko lub wytrawnienumer jeden na liście drożdżowych przepisów;) Składniki; 80 g miodu, 2 jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie; Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu
Anioły w kuchniCalzone, tak krótko. Jak dla mnie jest to pizza podana w kształcie pieroga. Pomysłowe i smaczne podanie wypieku. Moim dzieciom bardzo smakowało, ale następnym razem zrobię
Pieprzyć z FantazjąSezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram. Ale aż kusi aby upiec coś z
Ewa w kuchniUwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś
Delicious TitbitsBardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki rumu
Stare GaryPrzepis jest jednym wielkim cytatem z książki z 1910 r. pt. "Praktyczna kuchnia" Róży Makarewiczowej. Kiedy na niego trafiłam, wiedziałam, że w tym roku pączki będą
bistro mamaOd dawna miałam ochotę na zrobienie tego włoskiego pieczywa. Znalazłam w końcu przepis, który wydał mi się przystępny i spróbowałam swoich sił. Tak powstała w mojej
Kuchnia co dniaWyjątkowa drożdżówka z makiem. Kusi nie tylko pięknym wyglądem, aromatem, ale także i smakiem :) Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki
Kulinarna (nie)codziennośćbyło u mnie drożdżowego z Matcha, od dzisiaj już jest :) Dlaczego akurat te smaki połączyłam? Bo sobie chciałam zużyć włoską konfiturę figową, a ona jest strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury, a maliny dały całej drożdżówie tak zwanego kopa i orzeźwiły całość. A że tego dnia byłam leniwą dziewczynką, to sobie ciasto tylko zwinęłam, tak po prostu
Blondynka Gotujezasadzie nie znała. Jednak kiedy do nich trafiła okazało się, że wcale nie są takie złe. Cały dom wypełniony był zapachami ciasteczek, babeczek i wielu, wielu innych ciast. Ciotki uwielbiały pichcić, ale czy wszystko robiły same? Siostry były bliźniaczkami, to Hela i Mela. Dwie szalone kobiety które były nieco pokręcone. Kiedy usłyszały ,że dostają pod opiekę 9 letnią(...)cóż to za przyjemność czytać książkę o której wie się wszystko. Ja jestem ogromnie ciekawa innych przygód Zuli, bo to nie jedyna książka. Postanowiłam też upiec bułeczki drożdżowe z kajmakiem. W prawdzie nie są takie bajeczne jak te stworzone przez ciotki nie maja płatków róży ale są bardzo pyszne. Składniki; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży
Radość kipiąca uśmiechem.