ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:513/1038)

Paluchy drożdżowe z makiem 181

mięciutkie, puszyste i banalnie proste w przygotowaniu. Po upieczeniu znikły w oszałamiającym tempie. Nic dziwnego, ponieważ są przepyszne. Przepis pochodzi od  onijka . Paluchy drożdżowe z makiem Drukuj przepis Ilość porcji: 14 Składniki -4 szklanki mąki pszennej -25 g świeżych drożdży -1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka -1/4 szklanki cukru -1 jajko -4 łyżki oleju(...)miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 części, z każdej formujemy wałeczki o długości około 30 cm. Uformowane paluchy przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. --> Wyrośnięte paluchy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. --> Smacznego Post Paluchy drożdżowe z makiem pojawił

Marta Gotuje
Gigantyczny rabarber na ciasto z kruszonką 79

wiem skąd się wziął taki duży rabarber w sklepie? U mnie na balkonie jeszcze nie wypuścił! No cóż kupiłam rabarbar bo miałam ochotę na ciasto z rabarbarem i kruszonką. To ciasto wygląda jak drożdżowe z rabarbarem . Jest to ciasto ucierane na maśle i jeśli piszę masło to mam na myśli prawdziwe pachnące masło. Ciasto jest proste w pieczeniu. Miksuję jajka

codojedzenia
ROGALE 123

  Przepyszne rogale z  marmoladą lub innym ulubionym nadzieniem, świetnie smakują posypane makiem, po prostu pychaaaaa, przepis z książki „Domowe ciasta i ciasteczka”

RAROSSA
Chaczapuri adżerskie 153

Składniki: Zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej

Qchnia po prostu
Odrywane bułeczki z masą krówkową 175

Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe z gruszkami 119

Czujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze

Anioły w kuchni
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 197

Rogaliki drożdżowe z czekoladą Rogaliki te upiekłam na piknik nad jeziorem.Sprawdziły się rewelacyjnie, cieszyły się ogromnym powodzeniem i wszystkim bardzo smakowały. Są bowiem mięciutkie, puszyste i delikatne, i to także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Z pewnością zagoszczą u mnie jeszcze nie raz. Polecam spróbować(...)termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Czekoladowe brioche 211

ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij ciasto z misy i złóż w kopertę. Odstaw na 10 minut po czym rozwałkuj na dwa prostokąty placek o grubości 0,5 cm. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, syrop i śmietankę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną czekoladą posmaruj drożdżowe placki, posyp pokruszoną czekoladą i zwiń w rulon. Pokrój

codojedzenia
Robot kuchenny planetarny GOTIE – recenzja sprzętu 67

która pozwala im na wykonywanie tak wymagających zadań, jak zagniatanie ciasta na pizzę czy chleb. W każdym dobrym robocie planetarnym powinna być możliwość regulacji obrotów i dostosowania ich do przygotowywanej potrawy. Robot planetarny powinien równie dobrze radzić sobie z ubijaniem białek, jak i z mieszaniem delikatnego ciasta na biszkopt. Czym sugerować się przy wyborze robota planetarnego do kuchni? Oferta dostępnych(...)nawet gęstych ciast (zrobiłam w nim m.in. ciasto na pizze i bułeczki). Trzy rodzaje mieszadeł  Robot planetarny GOTIE jest wyposażony w 3 rodzaje mieszadeł: Trzepaczka – idealna końcówka do ubijania białek, śmietany itd. Wymagania producenta odnośnie pojemności: białka z co najmniej 3 jajek, nie więcej niż 15 jajek. Hak – pozwala na mieszanie gęstych ciast np. drożdżowych. Jak wyglądają

Słodkie okruszki
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 199

sól i mieszamy. Sprawdzamy, czy nasze drożdże "ruszyły"-jeśli ich ilość zwiększyła sie, a na powierzchni zaczęła pojawiać się piana, to znaczy, że możemy je już dodać do ciasta. Całą drożdżową mieszankę wlewamy do miski z mąką i ziarnami. Dodajemy kefir i ok 1,5 szklanki wody. Wszystko razem mieszamy drewnianą płaską łyżką dodając po trochu wody ( w zależności

Zawsze głodna!
Domowe pieczenie 189

zrobi ktoś, to smakuje lepiej . Poczekałam więc, aż jako tako się ochłodzi, i przed dwudziestą drugą zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie(...)jednocześnie przyjemnie chrupiące, a cytrusowe nadzienie jest pysznie orzeźwiające. Przy okazji z wyciekającego cukru tworzy się cieniutka, chrupka warstwa karmelu... Niebo w gębie, mówię Wam! Drożdżowe ślimaczki cytrusowe Składniki: (na 50-60 sztuk) ciasto: 800 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 240 ml letniego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 125 g masła 1/3 łyżeczki soli nadzienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy baranek wielkanocny. 92

Dziś do pracy zaangażujmy dzieci. Taki baranek to świetny czas do wspólnej zabawy. A zatem udanych wypieków.  Składniki na ciasto;   50 dag mąki pszennej

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 175

Co prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z

Moje Wyroby
prześniak prosto ze wsi :D ciasto z burak cukrowego :D 256

Cześć :D To jest coś, na czym się wychowałam. U nas nazywa się to prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Jednak dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek

Pieprzyć z Fantazją
Piernikowe rogaliki z makiem. 162

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego

Radość kipiąca uśmiechem.
ROGALIKI Z DŻEMEM 192

ozpusciły, dodajemy 2 łyzki cuku, odstawiamy żeby podrosły. W tym czasie do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, przyprawę Kamis, starkowujemy margarynę, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy, odstawiamy na 3 godz do lodówki.  Schłodzone ciasto dzielimy na 3 częsci. Bierzemy piewszą część rozwałkowujemy w koło. Rozwałkowane ciasto układamy na rogalomanii Tuppeware. Wałkujemy po niej

Z Majeczką w kuchni